Vergeet je planten niet tijdens de vakantie

Ga je op vakantie? Dan wil je wel dat je planten het overleefd hebben bij terugkomst.

Je kunt natuurlijk iemand vragen om je planten water te geven, maar met een automatisch systeem hoef je niemand lastig te vallen en gaat het helemaal vanzelf!

 

Besproeiingscomputer

Heb je al een sproeisysteem in je tuin? Zo niet, dan kun je met een besproeiingscomputer zorgen dat het sproeien automatisch op ingestelde tijden plaatsvindt. Je bespaart hiermee ook tijd en hebt geen last van losse slangen in je tuin.

Een bodemvochtigheidsensor of een regensensor is ook geen overbodige luxe, aangezien er dan alleen wordt gesproeid als het nodig is.

Keramische kegels

Voor potplanten heb je ook allerlei handige systemen, zoals het Gardena Microdrip System. Dit is een systeem waar je een emmer water voor gebruikt, een slangetje en keramische kegels voor in de potgrond. Via de slang wordt het water overgeheveld naar de kegels die langzamerhand water afgeven.

Je kunt je planten natuurlijk ook handmatig water geven met een gieter of door te sproeien met een tuinslang.

Wil je water besparen, dan volgen hier enkele tips:

  • Voel altijd of de ondergrond ook droog is, anders kun je nog even wachten met sproeien.
  • Geef de planten altijd 's avonds water, overdag in de zon verdampt het te snel.
  • Bedek kale grond tussen planten met een laag cacaodoppen, grasmaaisel of houtsnippers.
  • Zet planten die veel water nodig hebben niet in sneldrogende aarde of grond.
     

Heb je dit allemaal goed voorbereid, dan kun je dus met een gerust hart op vakantie!

Pluim voor de Hortensia

Er is haast geen tuinplant die zo populair is als de Hortensia.

Laat je deze zomer eens verrassen door de Pluimhortensia.

 

Het is het minder bekende broertje van de ‘gewone’ Hortensia met de bolvormige bloeiwijze. Je herkent de plant direct aan de sierlijke, pluimvormige bloemtrossen die wel 30 cm lang kunnen zijn. Geef de Pluimhortensia een plekje in de tuin en geniet, samen met vlinders, van deze vrolijke tuinbloeier.

Mooi

De meest voorkomende Pluimhortensia’s zijn wit en bloeien van juli tot september. Ze zijn er in struikvorm maar ook in stamvorm. Pluimhortensia’s luisteren naar mooie namen als Limelight, Prim White, Angels Blush en Little Lime.

De bloemkleur ontwikkelt zich tijdens de bloei en dat levert een boeiend schouwspel op. Ook vlinders en honingbijen zijn dol op Pluimhortensia’s.

Eenvoudig

Met een paar eenvoudige tips groeit en bloeit de Pluimhortensia elk jaar. Zet de tuinplant op een plek in de volle zon of half schaduw. Geef Hortensia’s wel regelmatig water wanneer het een langere tijd droog is.
Zeker wanneer je ze net gepland hebt of als ze in een pot staan.

In tegenstelling tot de meeste andere Hortensia’s gedijt de Pluimhortensia ook op wat drogere grond.
Gebruik voor een extra lange en rijke bloei speciale hortensiavoeding.

Snoeien

De Pluimhortensia snoei je in het vroege voorjaar (februari/maart). Je knipt dan de oude takken weg. Dat kan gerust tot zo’n 10 tot 20 cm boven de grond. De plant blijft dan compact en in de zomer bloeien de grote zware pluimvormige bloemtrossen. Als je de plant iets hoger snoeit, bijvoorbeeld op 60 cm, krijg je minder grote pluimen.

 

 

Bron

Tuinplant van de maand:                de aardbei

Als je aan de zomer denkt, dan denk je ook aan aardbeien.

Heerlijk om van te snoepen, maar ook heel leuk om zelf in je tuin te planten.

 

 

De aardbei (Fragaria) is een makkelijke plant waar je al snel de eerste vruchten van plukt. De aardbeienplant staat als Tuinplant van de Maand juni eens lekker in de spotlights!

Aan de slag!

Hoe leuk is het om aardbeien te plukken uit je eigen tuin. Verser krijg je ze nergens! Door de liefde en aandacht die je erin hebt gestopt, smaken zelfgekweekte aardbeien bovendien lekkerder dan die uit de winkel.

Wil je de hele zomer oogsten? Kies dan voor zogenoemde doordragende soorten als ‘Ostara’, ‘Rapella’, ‘Selva’ en ‘Toscana’. Plant aardbeien zo’n 30 tot 40 cm uit elkaar in de tuin of zet ze in bakken. Belangrijk is een zonnige plek en regelmatig een slok water.

Heb je de smaak te pakken? Plant dan ook eens rode bessen, bramen en frambozen voor heerlijke fruitsalades, jams en smoothies uit eigen tuin.

Wist je dat?
 

  • Naast de lekkere vruchten verschijnen er ook witte of roze bloemetjes aan de aardbeiplant.
  • De aardbei dankt haar titel ‘zomerkoninkje’ aan een reclamecampagne uit de jaren 70. Dat was zo’n succes dat aardbeien tot de dag van vandaag nog steeds bekend staan als ‘zomerkoninkjes’.


Goed om te weten

Plant alleen in potten of bakken met afvoergaten in de bodem. Een goede afwatering is voor kleinfruit van levensbelang. Dankzij speciale plantenvoeding voor kleinfruit houd je de planten fit en gezond. Bovendien zal de oogst rijker zijn!

 

 

 

Bron

Open Tuinen Weekend

Op zaterdag 18 en zondag 19 juni is het
Nationaal Open Tuinen Weekend.

Meer dan 1.000 trotse Groei & Bloei-leden in Nederland stellen hun tuin gratis open voor publiek.

 

In de meeste regio’s is er zelfs een speciaal routeboekje van open tuinen beschikbaar.
Het Open Tuinen Weekend wordt voor het negende jaar op rij georganiseerd door tuinvereniging Groei & Bloei en vormt tevens de afsluiting van de Nationale Tuinweek, met als thema ‘Nederland in bloei’.

Volop inspiratie

Meer dan 1.000 tuinen van Groei & Bloei-leden doen mee aan dit landelijke initiatief. Met een gratis bezoekje aan de tuinen doe je volop inspiratie op. Je ontdekt mooie en bijzondere bloemen- en plantencombinaties,
ziet originele tuinontwerpen en toepassingen van bijzondere materialen.

Sommige tuineigenaren geven workshops of organiseren exposities. Het Groei & Bloei Open Tuinen Weekend is tevens een mooie en inspirerende gelegenheid om andere tuinbezitters te ontmoeten en van elkaars
‘tips & tricks’ te leren.

Voor de meeste tuinen geldt dat ze zijn opgenomen in een open tuinenroute.

  

Groei & Bloei

Groei & Bloei is de grootste tuinvereniging van Nederland voor liefhebbers van bloemen, planten en tuinieren. De vereniging heeft 132 afdelingen en zo’n 35.000 leden.

Iedere afdeling organiseert jaarlijks een scala aan activiteiten zoals lezingen, workshops, ruilbeurzen,
open tuinen, excursies, cursussen en reizen.

Iedere maand brengt de vereniging het tuinmagazine Groei & Bloei uit. Kijk voor meer informatie en een overzicht van deelnemende tuinen op groei.nl/tuinweek

Een paarse pluim voor eigen tuin

Salie is een feestje om in je tuin te hebben. Bij een zuchtje wind wuiven de paarse pluimen sierlijk heen en weer en je blijft er vol bewondering naar staren.

Heel bijzonder is dat Salie als een van de weinige tuinplanten vierkante stelen heeft.

 

Ook honingbijen, vlinders en libellen houden van de plant, maar dan vanwege de hoge nectarproductie. Hoe het ook zij, met de Tuinplant van de Maand mei krijgt je tuin een echte pluim!

Salie & Salie

Salie behoort tot de plantenfamilie Salvia die wel 900 soorten kent. Dat zorgt soms voor verwarring,
want behalve de Salie met paarse pluimen (Salvia nemerosa) heb je bijvoorbeeld ook het bekende keukenkruid Salie (Salvia officinalis).

Erg smakelijk in bijvoorbeeld Italiaanse gerechten, maar de meeste andere soorten zijn vooral een lust voor het oog en niet geschikt voor consumptie.

De Salie wordt, afhankelijk van de soort, zo’n 40 tot 100 cm hoog. De paarse pluimen laten zich van mei tot en met in augustus zien. Met hoge soorten achter in een border (en lagere vooraan) geef je de tuin direct meer diepte.

Behalve in borders is Salie zeer geschikt om in bakken te zetten op balkon of terras.

Verzorging

Met een paar eenvoudige tips blijft Salie in optimale vorm. Belangrijk is een standplaats in de volle zon. Watergeven gaat net als bij andere tuinplanten. Is het lange tijd droog? Dan wel even sproeien. Doe dat bij voorkeur op de grond rondom de kluit zodat de wortels het water snel opdrinken.

Wanneer je Salie in een pot op het terras zet, zul je misschien iets vaker water moeten geven. Let er dan wel op dat in de bodem van de pot een gat zit of gebruik hydrokorrels. Overtollig gietwater kan dan wegvloeien.
Geef voor een rijke en extra lange bloei ook plantenvoeding.

Snoeitip: Zijn de paarse pluimen van de Salie uitgebloeid? Knip de stelen meteen terug en de kans is groot dat de plant voor een tweede keer gaat bloeien!

 

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Veggies in space!

Herken je dit? Je koopt in de supermarkt een plantje verse basilicum of koriander en na een paar dagen hangt het plantje al slap.

Oeps, wéér vergeten water te geven!

 

The Green Wheel

Op één of andere manier wordt mijn basilicum altijd geel en de koriander zwart. Of dan zo’n zakje rucola!
Die blaadjes zijn na twee dagen zó slap dat zelfs onze konijnen het niet meer lusten! Dat kan ook anders,
vond een slimme Italiaanse designer. Hij ontwierp ‘The Green Wheel’.

NASA in je keuken

Aan het design van The Green Wheel ligt grappig genoeg een oud NASA-project ten grondslag. NASA bedacht in de jaren ’80 namelijk een roterende tuin voor ruimteschepen, zodat astronauten op hun reis toch nog wat verse groenten en kruiden konden eten. Dit idee kwam nooit van de grond, totdat een italiaanse designer het oppikte en er iets moois van maakte; de eerste roterende tuin ter wereld.

Ruimtebesparend en eco-vriendelijk

The Green Wheel heeft enkele voordelen ten opzichte van een gewone kas of tuin. Ten eerste passen er vanwege het ronde design veel plantjes in. Handig dus voor mensen die geen ruimte hebben voor een traditionele tuin.

Een ander voordeel is het optimaal gebruik van verlichting. Door de plantjes om de lichtbron – in het centrum van het wiel – te plaatsen is het licht dichter bij de planten dan traditionele plantenverlichting. Dat maakt deze ‘tuin’ eco-vriendelijker dan bijvoorbeeld een kas. Tenslotte helpt het gravity-effect van het roteren, de planten en kruiden sneller te groeien.

Laat maar lekker draaien…

The Green Wheel is een hydro-systeem – of hydroponics – het kweken zonder aarde. Je leest er meer over in mijn blog over homefarming, met praktische en betaalbare systemen om zelf groenten en kruiden te kweken.

Voor de nerds onder ons die precies willen weten hoe The Green Wheel werkt:

  • Binnen een solide buitenkant huist de motor (die de plantjes laat roteren), het waterreservoir en de pomp (om de plantjes automatisch water te geven).
  • In het wiel is ruimte voor kleine plantenbakjes. Elk plantenbakje bevat kokosschillen, die de wortels ondersteunen en beschermen.
  • Het apparaat is simpel te bedienen via een app op een smartphone of tablet. Met deze app regel je onder andere de lichttemperatuur en waterhuishouding.
  • Nog niet genoeg info gelezen? Bekijk dan hier het filmpje op Youtube.


Binnenkort bij Ikea

Rutilo ontwierp The Green Wheel in 2012. Sindsdien is hij op zoek naar een investeerder om zijn roterende tuin op de markt te brengen. Dus als je nog wat geld op de plank hebt liggen? Intussen gaan anderen er met zijn idee vandoor…

Het gerucht gaat dat Ikea in mei KRYDDA/VÄXER lanceert, een fool-proof indoor gardening kit. Het is dus een kwestie van tijd voor we allemaal lekker kunnen rommelen met ons eigen binnentuintje.
Als het zover is, lees je het hier!

See you here,
CoolhuntMom

 

Video: Geobeats 
Foto’s: DesignLibero

Tuinieren is zwaar en tijdrovend

Maaien, snoeien, onkruid wieden, planten verpotten, ongedierte bestrijden, meubilair schoonhouden.

Elke tuinliefhebber weet dat het onderhouden van de tuin een tijdrovende klus is.

 


Bovendien, met die schaarse zonuren in Nederland, wil iedereen vooral genieten van de tuin. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders tuinieren een zware klus vindt omdat het tijdrovend is en fysiek inspannend door houdingen zoals bukken en hurken.

Vrouwen ondervinden meer nadelen van tuinieren dan mannen

Het onderhouden van de tuin kan een heerlijk ontspannen bezigheid zijn; lekker met de vingers in de aarde woelen en één zijn met de natuur. Toch vindt men in zijn eentje tuinieren zwaar.

Dit ondervinden vrouwen meer dan mannen. De dames ervaren dan ook vaker nadelen van tuinieren dan mannen. Onderstaand de top vijf van de grootste nadelen van tuinieren:

  • Het is tijdrovend.
  • Het is vermoeiend door houdingen zoals bukken en hurken.
  • Men heeft een hekel aan de slechte weersomstandigheden.
  • Het is duur.
  • Je wordt er vies van.
     

Grasmaaien wordt over het algemeen als een heel saaie en vooral zware klus gezien, maar wat als hiervoor de nieuwste gadget, Zoals de Robomow, gebruikt kan worden? Deze neemt vooral het maaien uit handen.

Om te bestellen, klik dan op de link of de foto hieronder.

Robomow RC304 Robotmaaier
Tot 400 m2 gazongrootte
€1.299,00

Robomow RC312 Robotmaaier
Tot 1200 m2 gazongrootte
€1.885,11

 

Een vleugje Hawaii op je terras

Een groene vakjury boog zich over de vraag welke plant zeker niet mag ontbreken op het terras van 2016.

En de winnaar is... Hibiscus!

 

De jury: 'Hibiscus is een relatief onbekende terrasplant en dat is onterecht. De prachtige en exotische bloemen in meerdere kleuren doen denken aan Hawaii en maken de plant tot een eyecatcher op elk terras.

De Hibiscus zorgt voor een instant zomergevoel zelfs als het weer een beetje tegenzit.
De 'Terrasplant van het Jaar' is bovendien geschikt voor zowel beginnende als gevorderde tuiniers'. 

Verse bloemen

Er zijn honderden Hibiscussoorten variërend van hoge bomen tot kamerplanten. Als terrasplant is Hibiscus verkrijgbaar in struikvorm, op een stammetje en als ‘mini-plant’.

Ze hebben allemaal die aandachttrekkende bloemen van wel 12 centimeter in rood, oranje, geel, paars, roze of wit. De spectaculaire bloemen bloeien meestal maar een dag, maar worden non-stop opgevolgd door nieuwe. En dat gaat de hele zomer door!

(Niet uit) Hawaii

Hoewel je bij de aanblik van Hibiscus misschien denkt aan Hawaiiaanse Hula-danseressen met hun strorokjes, wiegende heupen en een bloem in het haar, komt de plant oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië. Daar groeit de Hibiscus in het wild als een struik en kan ze wel vier meter hoog worden.

Dat Hibiscus zo'n flamboyant, tropisch imago heeft, is misschien wel te danken aan de impressionistische schilder Paul Gauguin. Die beeldde de bloemen vaak af op de schilderijen die hij op Tahiti maakte.

Eenvoudig

De verzorging van Hibiscus is zeer eenvoudig. Belangrijk is een zonnige standplaats en regelmatig water geven. Let er wel op dat in de bodem van de pot een gat zit of gebruik hydrokorrels. Overtollig gietwater kan dan wegvloeien. Geef voor een rijke en extra lange bloei ook plantenvoeding.

 

 

Bron

Zonnebloem ‘Sunsation’ bloeit door

Sunsation bloeit van eind maart tot september en dat is uitzonderlijk lang voor een potzonnebloem.

Tel daarbij op dat het een compacte, stevige plant is die helemaal happy is in pot, bak en mand en je kunt gerust stellen dat dit aanstormend talent ons terras, balkon, tuin en interieur zal veroveren.

 


Het wordt gegarandeerd een zonnige, vrolijke zomer! De Sunsation is dus een ideale plant om moeders in het zonnetje te zetten bijvoorbeeld op Moederdag (8 mei)!

Zonnige zomer

In tegenstelling tot andere zonnebloemen bloeit Sunsation al vanaf de lente en heeft de plant meerdere knoppen. Raakt de ene bloem uitgebloeid, dan komt de volgende knop tot bloei. En omdat elke bloem zeker een paar weken straalt, geniet je een zomer lang van de vrolijke zonnetjes ongeacht het weer!

De potzonnebloem is een compacte en decoratieve plant die lekker laag blijft en stevig op zijn benen staat
(in weer en wind). Dat maakt Sunsation ideaal voor potten, bakken en manden op balkon en terras.

Zonnetje in huis

De potzonnebloem Sunsation is met zijn heldergele bloemen en zwarte hart ook het zonnetje in huis. De plant maakt er geen punt van als je hem binnen zet want ook daar zal hij even enthousiast en lang bloeien.

Zet de plant op een voetstuk in de vorm van een mooi krukje of tafeltje of hang een vintage mand met daarin een paar planten aan de muur. Combineer de potzonnebloem met grassen, kruiden en bloeiende planten in een grote bak en je hebt een minituintje voor de tuintafel.

Met drie of vijf zonnebloemen in een forse mand heb je een eyecatcher op het terras die de hele zomer straalt. Daar word je vrolijk van!

Topconditie

Sunsation vraagt weinig verzorging. Zet de plant op een zonnige plaats en geef regelmatig water om de grond vochtig te houden (maar niet kletsnat). Voeg je eens in de twee weken wat plantenvoeding aan het water toe, dan is de plant is helemaal happy.

Verwijder steeds bloemen die verwelken, want de volgende bloemknop staat al op het punt om te gaan stralen.

Tip voor Moederdag

Zet een Sunsation in bijpassende felgekleurde pot en schrijf er jouw boodschap op! De potzonnebloem Sunsation is verkrijgbaar bij een tuincentrum, bloemist, bouwmarkt en supermarkt.

 

 

Nooit weggeweest:                          De geranium op het balkon

Geranium (Pelargonium) is een van de bekendste tuinbloeiers en als Balkonplant van het Jaar 2016 de musthave voor elke balkonbezitter.

 

De groene vakjury zegt: 'De geranium is helemaal retro en voor iedereen. Van jong tot oud, met of zonder groene vingers. De balkonplant bloeit vanaf april tot ver in het najaar.

Door zijn veelzijdigheid kun je de geranium haast overal neerzetten. Niet alleen in hangmanden of balkonbakken maar ook in borders'. 

Om de opvolger van de Fuchsia (Balkonplant van het Jaar 2015) te bepalen, beoordeelde de vakjury op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl diverse planten op criteria als passend in trends, bloei en gemak.

Variatie

De geranium heeft mooi groen blad en prachtige bloemen die felrood en hagelwit kunnen zijn, maar ook felroze, paars, oranje, lila, gestreept en heel diep donkerrood. De plant wordt ingedeeld in verschillende groepen.

De drie belangrijkste zijn de hanggeranium (Peltatum), de staande geranium (Zonale) en de Franse geranium (Grandiflorum). Hoewel de plant van oorsprong uit Zuid-Afrika komt, is de geranium al lang niet meer weg te denken uit ons land.

Langdurige bloei

Geranium is een sterke plant en staat garant voor een uitbundige bloemenzee. Belangrijk is een standplaats in de zon of halfschaduw en regelmatig water geven.

Voor een extra rijke en langdurige bloei geef je eens per twee weken plantenvoeding bij het gietwater en verwijder je de uitgebloeide bloemen. De geranium maakt dan gewoon weer nieuwe bloemknoppen aan en bloeit door tot de eerste nachtvorst!

  

Bron

Tuintrompetjes voor een vrolijke noot

Als je op zoek bent naar een instant zomergevoel, dan is de kleurrijke mini-petunia een geweldige tuinbloeier.

De trompetvormige bloemen lijken op die van de ‘gewone’ petunia, maar zijn een slagje kleiner.

 

De mini-petunia is ideaal voor hangmanden, balkonbakken en potten, al doet hij het ook prima in borders tussen bodembedekkers. Waar je de Tuinplant van de Maand april ook neerzet, de kleurrijke trompetjes hebben de uitstraling van een zomerse samba. En die duurt tot ver in het najaar!

Non-stop bloei

De Mexicaan Antonio de Caly Bracho was in de 18e eeuw de eerste die de plant beschreef. Vandaar dat de botanische naam Calibrachoa luidt, maar in Nederland noemen we de plant gewoon mini-petunia.

De plant komt veel voor in Zuid-Amerika, waar hij van nature groeit in een strook van zuid-Brazilië tot Peru en Chili. Er zijn zo’n 30 soorten in tinten als rood, oranje, geel, roze, wit en dieppaars.

De mini-petunia bloeit één seizoen maar doet dat wel extra lang: van april tot en met oktober. Niet alleen mooi maar ook goed nieuws voor vlinders en honingbijen die graag nectar komen ‘tanken’.

Verzorging

Als je denkt dat de mini-petunia veel noten op haar zang heeft, heb je het mis! Uitgebloeide bloemetjes vallen er vanzelf af en nieuwe bloemetjes nemen het vanzelf over.

Zet de mini-petunia bij voorkeur op een zonnige plek want dan komen er de meeste bloemen aan. Vervolgens is het slechts een kwestie van regelmatig water geven zodat de grond niet uitdroogt.

Wanneer je de plant elke twee weken verwent met plantenvoeding dan word je beloond door een extra rijke en lange doorbloei.

 

Bron

Genieten van de Azalea

Met een bloeiende Azalea is het volop genieten.

De bloemen laten zich vanaf mei zien en geven de tuin een betoverende sfeer.

 

Maart is een uitstekende maand om de Azalea een plekje in de tuin te geven zodat jij straks volop kunt genieten van een uitbundige bloemenzee. Maak kennis met de Tuinplant van de Maand Maart.

Vele gezichten

De Azalea is een tuinplant met vele gezichten die in haast elke tuin tot zijn recht komt: van een superstrakke tot een natuurlijke tuin. In mei en juni bloeit de plant gul en sierlijk met romantische bloemen in wit, roze, rood of paarsrood maar er zijn ook soorten met tweekleurige bloemen.

Zo verschillend als het kleurenpallet, zo verschillend is de groeivorm van de tuinplant. Van struikvorm tot
‘op stam’ en van mini tot piramidevormige planten. En zelfs de bloemvorm kan verschillen, van groot en klein tot dubbel- en enkelbloemig. 

Maar laat je ook gerust verrassen door Azalea’s met helder groene of ‘zwarte’ bladeren.

Oerplant

De oerversies van Azalea bestaan al 70 miljoen jaar. De plant is inheems in Japan en China en komt uit de Rhododendronfamilie met meer dan 150 leden. De tuinplant die in Europa zo bekend is, is oorspronkelijk gecultiveerd door Boeddhistische monniken en in de VOC-tijd deze kant op gekomen.

Verzorging

De Azalea is een winterharde plant die het liefst op een plekje in de tuin met halfschaduw staat, omdat daar de grond meestal wat vochtiger is. Plant de Azalea diep: het gat in de grond mag tweemaal de omvang en diepte van de kluit hebben.

De tuinplant is echter ook zeer geschikt om in bakken op het terras te zetten. Zorg er dan wel voor dat overtollig regen- of gietwater weg kan vloeien. Bijvoorbeeld door gebruik van hydrokorrels of een gat in de bodem van de pot.

Verwijder uitgebloeide bloemen. Je kunt de Azalea het beste na de bloei snoeien.

Weetjes

  • De botanisch naam is afgeleid van het Griekse 'azaleos'. Dat betekent ‘droog’ en verwijst vermoedelijk op de houtachtige takken van de plant.
  • In China staat de Azalea bekend als het 'Ik denk aan thuis’-struikje.
  • De Azalea is de nationale bloem van Nepal.
  • In Japan staat een Azalea aan iemand schenken symbool voor geluk geven.


  

  
Bron

Tuinvoorbereidingen in maart

De maand maart is meestal een drukke maand in onze tuinen.

De tuinkriebels die beginnen te komen en zeker als het niet vriest, kunnen we al veel doen.

 

Het begint met:

  • Het bemesten van de tuin.
     
  • Check even of je grasmaaier nog scherp is, anders even een onderhoudsbeurtje geven.
     
  • Denk aan de nestkastjes, zodat de vogels eraan kunnen wennen voordat het broedseizoen begint. 
    De nestkasten met de opening naar het oosten of het noordoosten.
     

Siertuin

Heesters die in de zomer zullen bloeien, mogen we nu nog snoeien. Voorjaarsbloeiers snoeien zou betekenen dat we de takken met de bloemknoppen wegknippen.

Buddleia Davidii of Vlinderstruik, Kornoelje (Cornus) en de Pluimhortensia (Hydrangea) kun je nog tot eind deze maand vrij kort insnoeien.

Vlinderstruik snoeien

  • Bladverliezende en ook groenblijvende sierheesters en bomen kunnen worden geplant of verplant. Bij het verplanten is het bij de bladhoudende heesters aan te raden een zo groot mogelijke plantkluit te behouden. Sierheesters die zijn opgekweekt in grote potten kunnen het hele jaar door worden uitgeplant.
     
  • Bij de rode Kornoelje, die de hele winter voor kleur en sfeer in de tuin heeft gezorgd, kunnen nu de takken worden uitgedund. Verwijder de dikste takken zodat je struik steeds veel jonge, frisse takken bezit die niet te hoog of te wild uitgroeien.
     
  • De tuinliefhebbers die een Eucalyptus in de tuin hebben, kunnen hun plant deze maand goed diep inknippen. Snoei de meer dan één jaar oude takken terug tot op ± 15 cm van de stam. Hierdoor ontstaan een bossige plant met de mooie bladeren.
     
  • Hakken en wieden. Het onkruid begint goed te groeien. Verwijder het wanneer je het ziet en laat het niet groeien tot het zich uitzaait. Met een hak of met een schoffel kun je al snel hele oppervlaktes onkruidvrij maken. Als  je dit doet bij zonnig weer zal het uitgehakte onkruid al spoedig uitdrogen.
     
  • Vaste planten kunnen vanaf deze maand de goed voorbereide border in. Na het planten goed aandrukken en aangieten zodat de planten gemakkelijk kunnen aanslaan (= snel inwortelen).
     
  • Vaste planten scheuren (vaste planten vermeerderen).
     
  • Als vaste planten enkele jaren oud zijn, beginnen de oudste delen in het midden af te sterven. Het is aan te raden om vaste planten om de drie jaar eens uit de grond te halen. Trek of snijd de jongste en meest groeikrachtige planten aan de rand van de pol los en gooi het oude hart weg. Plant de jonge stukken terug als aparte planten in de tuin. De grond nog wat bemesten door er wat compost door te mengen. Plant ze even diep als ze oorspronkelijk stonden. Vergeet na het inplanten niet de jonge planten een goede gietbeurt te geven. De jonge planten zullen snel terug groeien tot prachtige  bloeiende planten.
     
  • Houd de temperatuur in de gaten voordat je de winterbescherming weghaalt. Voor nog eventuele nachtvorst.
     
  • Breng rond de zuurminnende planten bijvoorbeeld bij Camelia, Heide, Pieris, Azalea's, Skimmia, Calluna een laagje turf van enkele centimeters dik aan. Deze mag gerust lichtjes worden ingewerkt met een hak of cultivator. Bij Rhododendrons alleen tuinturf aanbrengen rond de plant en deze niet harken nog frezen, omdat Rododendrons een oppervlakkig wortelgestel hebben dat hierdoor ernstig beschadigd kan worden.
     
  • Start tijdig met het vangen van de slakken. April is de maand dat slakken hun eerste ± 400 eieren leggen via kieren onder aardkluiten. Na 3 weken komen de eitjes uit en amper 2 maanden later zullen deze zich eveneens al beginnen voort te planten. Het is dus belangrijk om al vroeg in het voorjaar het aantal slakken in de tuin te bestrijden om later in het jaar een slakkenplaag te voorkomen.
     

Gazon

Het gras begint boven de 6°C te groeien. Het maaien kan vanaf half maart weer beginnen. Een tuin met een pas afgereden gazon ziet er onmiddellijk voor de helft mooier uit. Als er veel mos in het gazon zit, kun je deze maand gaan verticuteren. Met een verticuteerhark of verticuteermachine trek je alle mos, afgestorven gras en maairesten van tussen het gras uit. Daarnaast breng je ook lucht in het gazon. Schrik niet van de hoeveelheid vuil die de verticuteermachine uit je gazon haalt. Breng het naar de composthoop of de compostcontainer.

Als het gras weer gaat groeien heeft het ook voedsel nodig. Geef nooit meer dan de aangegeven dosis,
om verbranding van het gazon te voorkomen..

Afsteken graskanten

Steek het gras met een graskantensteker langs de gespannen plantkoord af. Zorg ervoor dat de graskantensteker schuin de grond ingaat. Zo staan de kanten stevig vast; dit om te vermijden dat de boord afbrokkelt. Het gras zal dan ook veel minder vlug in de percelen groeien of woekeren.

Bloembollen

  • Stekjes van Dahlia's. De ± 10 cm hoge scheuten kunnen onder de eerste bladknoop worden afgesneden met een scherp mes. De onderste bladerenverwijderen.
     
  • De uitgebloeide Narcissen vormen zaaddozen die veel energie van de planten vragen. Daarom is het aan te raden om toch wekelijks de uitgebloeide bloemen te verwijderen.
     
  • De Canna Indica of Indisch Bloemriet mag nu worden opgepot. Na het oppotten blijven deze nog op een vorstvrije ruimte, tot ze tegen eind april naar buiten mogen.
     
  • Bloembollen van verschillende zomerbloeiende planten mogen nu al de grond in. Gladiolen, Crocosmea en Anemoontjes komen hiervoor in aanmerking. De nog meer vorstgevoelige zomerbloeiende bloembolplanten zoals de Ananasplant (Eucomis) en de Tijgerbloem (Tigridia) kunnen beter nog wat binnen blijven.


Groententuin

Start pas met het planten van groenten als de grond voldoende is opgewarmd. Je kunt de grond sneller opwarmen door er een kweektunnel met folie boven te plaatsen. Deze kun je kopen in vele tuincentra, maar je kunt het ook makkelijk zelf maken met behulp van dunne elektriciteitsbuizen. Deze steek je langs de ene kant voldoende diep in de grond en het andere uiteinde verdwijnt dan in de bodem, met een grote boog aan de overkant van het zaaibed.

Kweektunnel vliesdoek

Buiten planten van de jonge afgeharde groenteplanten zoals Koolrabi, Bloemkolen en Slasoorten. In maart kun je al groenten zaaien zoals Sjalotten, Spinazie, Komkommers, Sla, Wortels, Pastinaken, Radijsjes, Prei, Paprika, Aubergine, Tomaten. Leg boven het zaaibed een vliesdoek als bescherming tegen de ergste kou.

Bron

TuinIdee 2016: groen & culinair

Van 25 tot en met 28 februari vindt TuinIdee 2016 plaats in de Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch.

Vlak voordat de lente losbarst, ontdek je de trends, noviteiten en ontwikkelingen op tuingebied.

 


Met ruim veertig voorbeeldtuinen, 250 exposanten, presentaties, demonstraties en exposities is
TuinIdee 2016 ‘the place to be’ voor zowel mensen zonder groene vingers als doorgewinterde tuinliefhebbers.

De 23e editie van het grootste tuinevent van Nederland kent twee uitbreidingen: TuinIdee Culinair en TuinIdee Exclusief.

Inspiratie en trends

Studio LANDLAB ontwerpt de inspiratietuinen op TuinIdee 2016. De tuinen worden daarbij onder meer gezien als een verzameling van bijzondere planten of objecten met een persoonlijk verhaal.

Elke tuin is voorzien van een ontwerp, productlijst en prijsindicatie (van exclusief tot budgetvriendelijk).
Zo kun je er direct mee aan de slag in eigen tuin.

Daarnaast presenteren zo’n 30 tophoveniers indrukwekkende showtuinen en toont Tuinbranche Nederland de trendtuinen van 2016. Alle inspiratietuinen op TuinIdee zijn extra groen met volop tuinbloeiers, planten, heesters en bomen.

Nieuw: TuinIdee Culinair

Altijd al willen weten hoe eetbare bloemen smaken? Laat je verrassen op TuinIdee Culinair: van zaaien, oogsten, bereiden tot tafelen. Je vindt er smaakvolle sier- en moestuinen, buitenkeukens en gedekte tuintafels om direct aan te schuiven...

Elke dag zijn er demonstraties en proeverijen van biologische streekproducten.

Nieuw: TuinIdee Exclusief

Eveneens nieuw is TuinIdee Exclusief voor liefhebbers van design en extra luxe in de tuin. Je vindt er ideeën, producten en diensten die uitblinken in design, kwaliteit en uitvoering met extra aandacht voor maatwerk.

Van bijzondere en grote planten tot luxe serres en van zwembaden tot kunst.

Nieuw: Kamer van verwondering

Laat je op TuinIdee 2016 verrassen in de ‘Kamer van verwondering’. Deze expositie toont een unieke collectie van tuinproducten en zeldzame tuinplanten.

Tuintheater

Iedere dag is er in het Tuintheater een gevarieerd programma met demo’s over allerhande tuinzaken als snoeien en verzorging. Wil je praktische adviezen van kwekers, de plantendokter of tuinontwerpers?
Breng dan zeker een bezoekje aan het TuinLab waar je ook een gratis tuinschets kun laten maken.

Praktisch

TuinIdee 2016 is van donderdag 25 februari tot en met zondag 28 februari geopend van 10.00-18.00 uur,
op vrijdag 26 februari zelfs tot 21.00 uur.

Entreeprijs €12,00 in de voorverkoop via www.tuinidee.nl of €16,50 aan de kassa, kinderen tot en met 12 jaar gratis, mits onder begeleiding van een volwassene.

 

 

Bron

Sprookjesachtig, hysterisch, geometrisch of rond

Aan de vooravond van een nieuw tuinseizoen maken we kennis met de sprookjestuin, de hysterische tuin, het lijnenparadijs en de cirkeltuin.

Ze zijn gebaseerd op de nieuwste groene trends en bieden volop inspiratie om je tuin naar eigen smaak en inzicht in te richten. Nu maar hopen op een mooie lente!

 

De sprookjestuin

Eén van de trendtuinen van 2016 kenmerkt zicht door een sprookjesachtige sfeer met bijvoorbeeld een mini-bos met coniferen en de imposante lentebloemen van azalea waar vlinders fladderend op afkomen.

De tuin is een ideale plek om je verbeelding de vrije loop te geven en je ontdekt continue nieuwe dingen. Dat is een resultaat van de doorkijkjes en sfeerlichtjes waardoor je ook in de schemering en duisternis van de tuin kunt genieten.

De kleuren in de sprookjestuin zijn contrasterend en leveren extra spanning op: pastelpaars of lila naast donkerrood en knalgroen.


De hysterische tuin

Als je op zoekt bent naar serene rust dan moet je maar even verder kijken. De hysterische tuin bevat een overload aan kleuren en vrolijke elementen. De tuin is één groene expressie vol kleurrijke contrasten.

Praktisch betekent dit dat traditionele plantencombinaties tot het verleden behoren. In de hysterische tuin maak je ongewone mixen zoals met voorjaarsviolen, bamboe, azalea en salie.

Het resultaat is een dolle boel die eindeloos veel energie oplevert als je ernaar kijkt en doorheen loopt.
Het wordt een knallend voorjaar!


Het lijnenparadijs

In het lijnenparadijs wordt gespeeld met geometrische vormen en verhoudingen. Bijvoorbeeld door planten in grote, ronde potten op een hoekig terras te zetten. Het lijnenspel dat ontstaat, valt extra op door de open vormgeving en het nadrukkelijk gebruik van zwart en wit.

Primaire kleuren zorgen daarbij voor vrolijke voorjaarsaccenten. De tuin krijgt een upgrade van 2D
(het vloerplan) naar 3D waarbij de ruimte ook verticaal wordt benut.

Zet eens gele mini-petunia’s op een pergola of een citroenboompje op een zwart tafeltje. Het lijnenparadijs zorgt voor een bijzonder ruimtelijke effect.


De cirkeltuin

De cirkeltuin is er één die je omarmt. Kenmerkend is de cirkelvorm die terugkomt in de beplanting met ronde bladvormen en bloemen maar ook potten en meubels zorgen voor ronde accenten.

Belangrijke trendkleuren zijn wit en groen met roodbruine accentkleuren. Door verschillende plantsoorten met elkaar te combineren, krijgt de tuin een natuurlijke uitstraling, maar doordat de planten qua uiterlijk veel op elkaar lijken, bewaar je toch de eenheid.

Zo ontstaat er verbinding en harmonie. Mix bijvoorbeeld kelkvormige planten als calla, petunia en hibiscus met elkaar. De harmonie in de cirkeltuin is overigens niet alleen voor mensen… ook vogels, honingbijen en vlinders genieten van de tuin.

Bron

Sneeuwballen in de tuin

Bloemen als sneeuwballen.

Ook als het niet sneeuwt brengt Viburnum sneeuwballen in je tuin.

En vriest het toch, dan blijft de tuinplant mooi groen om je opgewekt het vroege voorjaar in te slepen.

 


Geef de Tuinplant van de Maand februari een plekje in de tuin en beleef de meest groene sneeuwpret die je kunt bedenken.

Bloei of bes

Viburnum, beter bekend als Sneeuwbal, is een veelzijdige heesterfamilie. Er zijn soorten die in de winter groen blijven, half wintergroene types én soorten die hun blad helemaal verliezen.

Ter compensatie groeien er dan wel van november tot maart wit-roze bloemen in trosjes aan de kale takken. Die bloemen geuren heerlijk en kunnen goed tegen vorst: een spectaculaire combinatie.

Hoe later de bloei, hoe groter over het algemeen de bloemen worden. Sneeuwbal maakt bovendien vaak in het najaar een tweede bloei door of levert dan mooie rode, blauwe of zwarte bessen.

Met ook nog mooi verkleurend blad in de herfst heeft deze tuinbloeier in alle seizoenen iets bijzonders te bieden.

Verzorging

Sneeuwbal kan zowel in de volle grond als in kuipen, bakken en potten worden gezet. Kies wel een lichte plek want Sneeuwbal is minder geschikt voor schaduwrijke locaties.

Met een beetje plantenvoeding blijft de plant sterk en gezond en dat resulteert weer in optimale bloei. Uiteraard niet vergeten om in droge perioden water te geven.

Wist je dat:

  • De naam Viburnum is afgeleid van het Latijnse woord 'vincia' dat 'binden' betekent. De plant heeft taaie, buigzame stelen die onder meer werden gebruikt voor vlechtwerk.
  • De bessen van Sneeuwbal helpen vogels de winter door, maar zijn niet eetbaar voor mensen.
  • In China wordt Sneeuwbal vaak rond tempels geplant: de geur is een extra eerbetoon aan Boeddha.
     

 

 
Bron

Stylingtips voor de kamerhortensia

De hortensia is vanaf februari verkrijgbaar als kleurrijke kamerplant.

De bloemrijke blikvanger houdt weliswaar van een flink slokje water, maar van intensieve verzorging is geen sprake.

En de plant is veelzijdig. Met een paar eenvoudige stylingtips fleurt het hele huis op!

 


Verrassend

De hortensia (botanische naam: Hydrangea) is een veelzijdige plant. Het meest verrassend is de hortensia misschien wel als kamerplant. Vanaf het vroege voorjaar is hij verkrijgbaar in uiteenlopende tinten wit, roze, blauw, paars, groen en alles daar tussenin.

De indrukwekkende bloemschermen hebben soms wel een diameter van 25 centimeter! De romantische platte of bolle bloemetjes vormen een mooi contrast met de stoere donkergroene bladeren met grove structuur.

Daarnaast is de kamerhortensia gewoon veelzijdig. De plant voegt zich naar elke woonsmaak.

Verzorging

Een kamerhortensia is een eenvoudig te houden plant: zorg steeds dat de potgrond vochtig blijft. Verwijder het eventuele overschot aan gietwater zodat de plant geen ‘natte voeten’ krijgt.

Wanneer je om de week een beetje plantenvoedsel geeft, blijft de hortensia krachtig en extra lang bloeien. Gaan de bloemen hangen? Dan doet een dompelbad wonderen.

Binnen of buiten

Vanaf half mei, als de kans op nachtvorst is geweken, kun je kamerhortensia’s ook een plekje op balkon,
terras of in de tuin geven. Alhoewel de plant voor het interieur is gekweekt, is de kans groot dat hij ook buiten rijk bloeit en de Nederlandse winter jaarlijks goed doorstaat.

Wil je gegarandeerd genieten van hortensia’s in de tuin? Plant dan liever tuinhortensia’s.

 


De lucht in

Kamerplanten in de lucht worden steeds populairder. Van macraméhangers tot kokedama’s. Ook de kamerhortensia kan prima meedoen in deze trend. Maar omdat de hortensia door vochtige potgrond iets zwaarder is dan de meeste kamerplanten, kun je het beste kiezen voor een stevige plantenzak.

Bind een stuk sisaltouw aan de hengsels. De weelderige bloemen zullen prachtig over de rand steken.

 


Boeket van planten

De weelderige bloemen van de hortensia zijn een statement op zich, maar ze doen het ook heel goed in combinatie met andere kamerplanten. Zo ontstaat een speels boeket van planten waar je maanden plezier van hebt.

Combineer bijvoorbeeld twee soorten kamerhortensia’s met sierasperge (Asparagus) of krulvaren (Nephrolepis).

 


Combineer

De kamerhortensia vormt een mooie basis voor een stylinghoekje in huis. Combineer de kleuren van de bloemen met accessoires in verschillende materialen en laat deze ook terugkomen in de bloempot.

Hortensia’s combineren goed met natuurlijke materialen, maar experimenteer ook eens met trendy goudtinten of draadstalen accessoires.

 


Crea

Een heel persoonlijk tintje geven aan de kamerhortensia, maar alleen maar saaie potten in huis?
Geen probleem: maak je eigen pot! Beplak de pot met dubbelzijdig tape en wikkel hier een mooie stof met een print omheen.

 


In de kast

Hoewel je voor een stevig kleuraccent in huis kunt kiezen voor één grote hortensia zijn meerdere mini-hortensia’s ook leuk! Zet er een aantal bij elkaar in de boeken- of servieskast.

 


Het effect van wit

Het effect van een hortensia in een witte pot is steeds anders. Kies je voor wit in wit? Dan straalt de romantiek er vanaf. Het donkergroene blad zorgt ervoor dat het niet saai wordt.

Een roze hortensia in een witte pot geeft een heel ander effect. Alle aandacht gaat dan naar de spectaculaire bloemen.

Bron

Exotische sferen in huis: Bruisende Bromelia’s

Kan je interieur wel een portie salsa gebruiken?

Maak dan kennis met de familie Bromelia.

Van deze grote Zuid-Amerikaanse plantenfamilie is de Ananas de meest bekende, maar haar kleurrijke broertjes en zusjes zijn minstens zo exotisch.

Welke jouw favoriet ook is, het hele huis gaat gegarandeerd bruisen! Van woonkamer tot slaapkamer.

 

Sprekende vormen

De Bromeliafamilie telt in de natuur meer dan 3.000 verschillende soorten. De meest bekende Bromelia’s zijn de Ananas, Achmea, Guzmania, Tillandsia en Vriesea. Ze hebben elk hun eigen gekleurde schutbladeren die de plant een exotische uitstraling geven.

De sprekende vormen en kleuren variëren per soort. Van crèmekleurig rozet tot pimpelpaars veertje en van roze kroon tot gele speer. 

Levend feestje

Het effect van de Bromelia in het interieur is helemaal afhankelijk van je eigen smaak. In een rustig,
licht interieur zet één enkele Bromelia al de toon. Zeker wanneer je ze combineert met natuurlijke materialen of pastelkleurige potten.

Maar niets werkt zo aanstekelijk als het combineren van verschillende soorten en kleuren. Met het verschil in vorm, blad en kleur creëer je een complete binnentuin die zorgt voor instant vrolijkheid. Niet voor niets staan Bromelia’s in Brazilië bekend als ‘levende feestjes’.

Slaapkamer

Een aantal Bromelia’s zoals de Aechmea en Ananas geven in tegenstelling tot de meeste andere kamerplanten niet overdag, maar ‘s nachts zuurstof af. Ideaal voor in de slaapkamer, want behalve een exotische sfeer geven ze dus ook een portie frisse lucht.

Bijzonder eenvoudig

Als je denkt dat Bromelia’s veel noten op hun zang hebben, heb je het mis. Ze zijn ijzersterk en de verzorging is heel eenvoudig. Geef een Bromelia een licht plekje, maar vermijd volle zon.

En omdat Bromelia’s nu eenmaal eigenzinnig zijn, geef je ze ook op een bijzondere manier water. Gieten doe je namelijk in de kelk van de plant en maar een klein beetje op de potgrond.

Gemiddeld bloeien Bromelia’s zo’n 3 tot 6 maanden. Is de Bromelia uitgebloeid? Dan is het tijd voor een nieuwe, want een Bromelia bloeit maar een keer.

 

 

 

Bron

De tuin in januari… wat ga ik erin doen

Iedere maand is er wel wat te doen in de tuin,
dus ook in januari.

Er groeien nog maar weinig planten in januari.

Dit is een goede tijd om hekjes en schuttingen te repareren en plannen voor de komende maanden te maken.

Onderstaand een paar tips voor het onderhoud op het gebied van tuin, gazon, vijver en snoeien.

 

Het gazon

  • Niet over het gazon lopen wanneer het vriest. Als het toch moet, dan heel voorzichtig. Het gras kan hierdoor erg beschadigen.
     
  • Sneeuw is een goede isolatie voor planten. Laat het lekker liggen.
     
  • Houd het gazon in rust.


Beplanting

  • Zolang het niet vriest, kun je planten blijven planten. Extra kleur in deze donkere dagen in de tuin is altijd leuk, bijvoorbeeld winterheide, viooltjes in de border of plantenbakken met planten.
     
  • Bescherm de wintergevoelige planten door deze bijvoorbeeld af te dekken. Wees erop voorbereid dat de harde en soms ijzige wind de tuin kan vernielen en de beplanting verwoesten. Als het niet vriest kun je ook bomen planten. Als je je kerstboom wilt bewaren, kun je hem nog planten. Bekijk van welke kant de meeste wind komt, hier kun je een boompaal neerzetten. Bind deze paal vervolgens met een band aan de boom.
     
  • Vergeet daarnaast ook de kuipplanten in de winterberging niet. De kans bestaat dat deze planten uitdrogen, denk eraan om ze geregeld water te geven.




Vijveronderhoud

  • De vissen hebben geen behoefte bij temperaturen onder de 6 graden om gevoerd te worden. Blijf opletten voor reigers, controleer daarom regelmatig of het vijvernet nog goed gespannen is en of er geen gaten in het net zitten. Want deze jongens hebben honger.
     
  • Bij strenge vorst kan de vijver nog weleens dichtvriezen. Controleer daarom regelmatig of er nog een open wak ligt. Als de vijver daadwerkelijk dichtgevroren is, kun je het ijs beter niet met een bijl openhakken.
    De kans is dan groot dat de vissen doodgaan door de schokken.
     
  • Als je een nieuwe vijver wilt aanleggen, is januari een mooie maand om de tuin alvast uit te graven. Doe dit wel bij vorstvrije weersomstandigheden.
     
  • Laat in de winter nooit de pomp draaien om de vijver ijsvrij te houden. Het water onderin de vijver kan hierdoor te ver afkoelen waardoor de vissen sterven.


Snoeien

  • Fruitbomen, struiken en planten kun je gewoon snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeurt bij zachter weer.
     
  • Tot half januari kun je de druif nog terugsnoeien. Verder in januari komt de sapstroom op gang en dat zou beteken dat de plant doodbloed als deze te laat gesnoeid wordt.

     

Blauwe coniferen

Wanneer veel tuinplanten nog in diepe rust zijn en bladvorming op zich laat wachten, zorgen blauwe coniferen voor een behaaglijke sfeer.

Al met een paar coniferen kleurt de tuin, het terras of balkon in een handomdraai blauw.

Ze stellen daarbij zowel mensen met als zonder groene vingers niet teleur. Blauwe coniferen zijn oersterk en vragen nauwelijks verzorging.

 

Plantengroep

Conifeer is een verzamelnaam voor sparren, cipressen en jeneverbessen. De één krijgt volop vruchtjes en de ander heeft diepgroene of blauwe naalden. Sommigen kunnen meters hoog worden, terwijl anderen compact en laag blijven.

De blauwe jeneverbes (Juniperus squamata ‘Blue Star’) wordt bijvoorbeeld maximaal 50 cm. Daardoor is deze ‘Blue Star’ ideaal om vooraan in de border te planten of in potten op de tuintafel te zetten.

Andere blauwe coniferen die zeer geschikt zijn voor in de tuin zijn de blauwspar (Picea pungens ‘Super Blue’), Chinese jeneverbes (Juniperus chinensis stricta) en de kegelvormige dwergcipres (Chamaecyparis ellwoodii).

Stylingtips

  • De kleur van blauwe coniferen krijgt een nog sterkere uitstraling in een paarsblauwe of grijze pot.
  • Met verschillende conifeersoorten bij elkaar creëer je eenvoudig een mini-natuurbos. Door te kiezen voor verschillende formaten, krijgt het stilleven afwisseling en diepte.


Eenvoudig

Verzorging van coniferen is eenvoudig en zelfs snoeien is niet echt nodig. Coniferen groeien als vanzelf in vorm. Staat de conifeer in een pot? Ook prima, maar zorg wel voor een gat in de bodem zodat overtollig (regen)water kan wegvloeien.

Om coniferen gezond en sterk te houden is plantenvoeding in het voorjaar aan te raden. Meer informatie over coniferen en andere tuinplanten vind je op Mooiwatplantendoen.nl.

 

Decemberdecoraties: Tien variaties met chrysanten

Met chrysanten schik je de mooiste boeketten en maak je verrassende bloemdecoraties. Ook in de wintermaanden.

En met de feestdagen in aankomst doe je er natuurlijk een schepje bovenop en zet je het hele huis vol chrysanten.

 

Variatie

De keuze in chrysanten is zo groot dat je er eindeloos mee kunt variëren en experimenteren. Houd je van kerstrood, winterwit of van bronskleurig? Geen probleem, het kleurenpalet van chrysanten is groter dan je denkt.

En laat je ook eens verleiden door de verschillende bloemvormen. De ene chrysant produceert trossen gevulde bloemen, de andere enkele bloemen die aan margrieten doen denken.

De ‘spinnen’ met hun grillige vormen zorgen voor een vrolijke noot. En dan heb je nog de chrysanten in de vorm van compacte pompons die voor mooie accenten zorgen in boeketten.

Sterk

Chrysanten zijn sterk en blijven lang mooi. Daarvoor zijn maar een paar handelingen nodig. Zorg allereerst voor een schone vaas met helder water en voeg een scheutje snijbloemenvoedsel toe.

Rits de onderste bladeren van de stelen zodat die straks niet in het water staan. Snijd de stelen schuin af en schikken maar!

Behalve in boeketten kun je ook de mooiste decoraties maken in steekschuim. Dankzij de stevige stelen steek je de chrysanten er soepeltjes in.

Leg steekschuim vooraf wel in een bak met water, zodat het zich helemaal volzuigt. Giet op het steekschuim (als het droog aanvoelt) wel eens per week water en je kunt er zeker drie weken van genieten.

Kerstster

Versier een stervormig stuk steekschuim helemaal vol met enkelbloemige (wit en bronskleurig), pomponvormige (wit) en gevuldbloemige (paarse) chrysanten. Zorg ervoor dat je het steekschuim niet meer ziet en bestrooi met kunstsneeuw.

Kerstbalvaasjes

Helemaal anders, maar toch helemaal Kerst. Maak van kerstballen vaasjes. Haal de haakjes uit de kerstballen, lijm ze op een kerstster en vul met water. Snijd de chrysanten kort af en zet ze in de kerstbalvaasjes. Mix witte chrysanten met bijvoorbeeld paarse en rode.

Met dennentakjes

Maak een boeket van chrysanten en dennentakjes. Voeg er een lint aan toe voor een feestelijk effect.

Beetje wild

Leg een dienblad vol met kerstballen. Vul met water en gebruik ze als vaas. Zet er verschillende kleuren chrysanten in en combineer met bijvoorbeeld bessentakken, wilgenkatjes of grassen voor een natuurlijke, beetje wilde uitstraling.

Laat maar drijven

Neem een platte schaal en vul met water. Snijd rode en witte chrysanten kort onder de bloem schuin af en laat drijven.
Voeg eventueel een paar rode kerstballen toe.

Kerstballen

Neem een bol steekschuim en laat hem volzuigen met water. Snijd de stelen van de crèmekleurige chrysanten kort af en steek het schuim helemaal vol met bloemen. Leg de fleurige kerstbal in een schaal met bijvoorbeeld een zwarte kerstbal en dennenappels. Bestrooi eventueel met wat kunstsneeuw.

Kerstboompje

Het is wel een werkje maar het resultaat mag er zeker zijn! Neem een kegelvormig blok steekschuim en laat het goed volzuigen met water. Snijd chrysanten kort en schuin af. Steek de bloemen in het schuim net zolang totdat je het steekschuim niet meer ziet.

Je kunt het beste van onder naar boven werken. Je kunt ook een mix maken van chrysanten en rozen. Ben je erg handig?
Maak dan een tableau op een stammetje van hout.
Zorg wel voor een stevige constructie!

In de hoogte

Omwikkel reageerbuisjes met groen tape, vul met water en zet er grote pluischrysanten in. Bevestig de reageerbuisjes met raffia aan het touw. Maak ook eens een combinatie van chrysanten en rozenbotteltakken.

Kerstkrans

Altijd een gezellig knutselwerkje (ook voor kinderen!): kerstkransen maken. Voeg dit jaar eens wat chrysanten toe en kies voor bijpassende kaarsen.

Partymix

Ga voor een partymix! Zet een langwerpige schaal met steekschuim op de schoorsteenmantel en steek het helemaal vol met witte, groene, roze en paarsroze chrysanten, bessentakken en groen uit de tuin of van de bloemist.

 

Verleidelijke winterbloeier

Als de meeste tuinplanten in winterslaap zijn,
zorgt de kerstroos met haar diepgroene blad en stralende bloemen voor kleur in de wintertuin.

Paars, wit, roze, zachtgeel, zwart of gespikkeld… kerstrozen zijn de musthaves van deze winter.

 


Geef ze daarom een plek in de border of vul een paar manden. Kortom, laat je verleiden door de Tuinplant van de Maand december.

Kerstroos

Het blijft spectaculair, een plant die bloeit in de winter. Kerstroos (Helleborus niger) trakteert je van november tot en met maart op grote witte bloemen. In het hart zit een prachtige kroon van meeldraden. Sneeuw of vorst doen de kerstroos nauwelijks wat. De tuinplant gaat weliswaar wat hangen, maar zodra de temperaturen omhoog gaan, richt kerstroos zich weer op.

Oosters

Het ‘zusje’ van de witte kerstroos is de oosterse kerstroos (Helleborus orientalis). Deze tuinplant heeft bloemen in geel, roze en donkerpaars en er zijn ook soorten met gespikkelde bloemen. De oosterse kerstroos is verkrijgbaar in verschillende formaten, van klein genoeg om in een hangmand te worden verwerkt tot een hoge struik die een flinke pot nodig heeft of een plek in de border.

Pioniersplant

In het wild groeit kerstroos in bergachtige gebieden van Centraal en Zuid-Europa en Klein-Azië. De eerste bekende vermelding van de plant stamt uit 1400 voor Christus, toen de arts Melampus erover schreef. De plant reisde mee naar Amerika, waar de winterbloeier inmiddels symbool staat voor pionieren en overleven.

Verzorgingstips

  • Zet de kerstroos op een beschut en zonnig plekje. Hoe meer de plant in de schaduw staat, hoe minder bloemen de kerstroos produceert.
  • Hangen de bladeren er wat slapjes bij? Tijd om water te geven. Na een paar uur staat de kerstroos weer te stralen. Als het vriest geen water geven.Verwen de kerstroos ook eens per twee weken met wat plantenvoeding. Je wordt beloond met een extra lange en rijke bloei.


 

 

 

Bron: Mooiwatplantendoen

Sierlijk besje kleurt donkere dagen

Prachtig blad en sierlijke bessen: er is haast geen tuinplant die zo haar best doet om je vrolijk door de donkere dagen te slepen als Bergthee.

November is een uitstekende maand om het sierlijke plantje een plek te geven in de tuin of op het terras.

Niet voor niets staat Bergthee als Tuinplant van de Maand november in de spotlights.

 

Bessen en bloemen

Het eerste dat opvalt aan Bergthee (Gaultheria procumbens) zijn de bessen. Ze zijn rood en blijven de hele winter zitten. Ook het blad is schitterend. De ovaaltjes zijn het grootste deel van het jaar frisgroen en verkleuren in de herfst naar dieprood tot purper.

Zo komt de kleur van de bessen extra goed uit. Bergthee is echter ook in de lente en zomer een aanwinst voor de tuin. In het voorjaar verschijnen er nieuwe, frisgroene blaadjes en in de zomer laten de witte of lichtroze bloemetjes zich zien.

Olie en thee

Van het blad van de in de natuur groeiende Gaultheria kan in Azië en Noord-Amerika thee worden getrokken. Dat verklaart direct de volksnaam Bergthee. Ook wordt etherische olie gewonnen uit het groene blad.
Deze heeft pijnstillende en ontstekingswerende eigenschappen.

De olie ruikt licht naar munt en wordt onder meer gebruikt als massageolie die zou werken bij rugpijn en reuma.

Winterhard

Bergthee is makkelijke en winterharde tuinplant. De beste plantplek is in de zon of halfschaduw. Gebruik bij aanplanting potgrond met voeding zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.

Bergthee kan ook heel goed in bakken en potten op het terras of een balkon worden toegepast. Zorg wel voor een gaatje in de bodem van de pot zodat overtollig (giet)water kan wegvloeien.

Geen gaatje? Gebruik dan eerst een laagje hydrokorrels en daarboven verse potgrond.

  

  

  

Bron: www.mooiwatplantendoen.nl

Twee trends voor de herfsttuin

In de herfst is het niet nodig om de tuin te mijden.

Zeker niet als je graag buiten bent.

 

De nieuwe wildernis

Houd je van lekker buiten zijn, van vogels, vlinders en bezige bijtjes en een niet aangeharkte tuin? Dan is de ‘nieuwe wildernis’-tuin iets voor jou.

‘Unexpected Wild’ is de tuintrend die zich focust op de natuur. De tuin oogt licht verwilderd en de tuinplanten in zachte tinten, lijken zo uit de vrije natuur te komen. Accessoires en basismaterialen hebben een natuurlijke, zachte, pure uitstraling.

Natuurlijk dekbed
De natuur krijgt de ruimte. Je laat de boel de boel en gaat de tuin zeker niet fanatiek aanharken. Bladeren veeg je alleen van het terras en de paden. In de borders en onder de bomen en struiken laat je ze lekker liggen.

Tussen en onder de bladeren overwinteren allerlei nuttige beestjes. Het bladerdekbed werkt als een isolatielaag die planten en bloembollen tegen de vorst beschermt. De bladeren zullen vanzelf vergaan en dat is weer voedsel voor de bodem.

Mooi verweerd
Het terras is een verzamelplaats van herfstbloeiende planten, oogst uit de tuin en de mooiste natuurvondsten. Potten, bakken en manden zijn van hergebruikte materialen of onbehandeld hout.

Onder invloed van de zon en de regen zullen ze mooi vergrijzen. Daar hoef je zelf niets aan te doen.

Wilde toppers
Winterheide en viooltjes zijn de bloeiende planten voor de ‘nieuwe wildernis’-tuin. Die twee bloeien maandenlang. Voeg je daar een paar bloeiende asters aan toe dan doe je bijen en late vlinders een enorm plezier.

Een echte verrassing voor terras en tuin is Nandina. Zodra de temperaturen dalen verkleuren de groene bladeren van dit struikje naar prachtig rood.

De relaxtuin
 

Als de tuin voor jou de plek om tot rust te komen, laat je dan inspireren door de trend ‘Eco Luxe’. De tuin vol comfort en luxe heeft een pure uitstraling. Met een warme trui aan en een glas goede wijn kun je er heerlijk relaxen, ook in het najaar.

Puur
In de relaxtuin hebben tuinmeubels een strakke vormgeving en zijn accessoires gemaakt van duurzame en gerecyclede materialen. Natuurtinten overheersen en een  goud-, zilver- en koperkleurige accent zorgt voor een luxueuze uitstraling.

Door de tuin of het terras te voorzien van bijpassende herfstbloeiers oogt de tuin ook in het najaar fris en puur.

Geel, wit en evergreens
Voor jou geen planten in allerlei kleuren. Je kiest voor planten met alleen maar witte en gele bloemen. Groenblijvende planten zoals laurierboompjes zorgen voor een evenwichtig beeld.

Op de tuintafel van onbehandeld, gerecycled hout staan witte en gele violen, een forse bolchrysant,
twee laurierboompjes en witte parelbesjes in een hoge pot.

De windlichten met planten in plaats van kaarsen vormen de finishing touch.
 

  

Bron: Mooiwatplantendoen

De kleurrijke herfst

Herfst, dat is voor jou zo lang mogelijk genieten van buiten zijn.

Felle, vrolijke herfstkleuren en heel veel bloemen geven je energie.

Hoezo ‘vallende blaadjes’ blues? Het is tijd voor een happy herfst!

De tuintrend ‘Happy Life’ is de inspiratiebron voor een kleurrijke herfsttuin. Planten, kleuren en materialen kun je naar hartenlust met elkaar combineren.

Knalkleuren

Je trekt je niets aan van de kalender, je wordt juist vrolijk van die prachtige herfstkleuren. Muren, schuttingen en meubelen verf je in felle kleuren. Hetzelfde doe je met fruitkistjes. In die kistjes zet je felgekleurde potten met bloeiende planten.

Je plukt bloemen uit de tuin en stopt ze in wissellijstjes. Dat is jouw creatieve interpretatie van een verticaal tuintje.

Rijke bloeiers

Rijke bloeiers met bloemen in felle kleuren zijn er ook in de herfst. Neem bijvoorbeeld de najaarsviool. Die is er in duizelingwekkend veel kleuren. En dan kun je ook nog eens kiezen tussen soorten met mini- en maxibloemen.

Een andere herfsttopper is de bolchrysant. Met één plant heb je minstens honderd bloemen te pakken. Groenblijvende planten mogen eigenlijk ook niet ontbreken in de tuin. Kies dit najaar eens voor een laurierboompje op stam of Leucothoe met groen of rood blad.

Bron

Laurier is meer dan een groen blaadje

De lauwerkrans is in oktober voor… Laurier.

De Tuinplant van de Maand is namelijk meer dan een groen blaadje.

 

Elk seizoen houdt de plant zijn groene looks en daarboven zijn de blaadjes multifunctioneel. Bijvoorbeeld als smaakmaker in gerechten of zelfs als muizenverjager!

Tuinieren met Laurier is bovendien een fluitje van een cent. Geen ingewikkelde verzorging, maar puur gemak. Oktober is een uitstekende maand om de plant een plekje in de tuin te geven.

Blad, bloem en bes

Glanzend groen, statig van vorm: Laurus nobilis ('Zeg maar Laurier') doet zijn naam eer aan. De van oorsprong mediterrane heester geeft de tuin het hele jaar een permanent groene uitstraling. Het sterkste punt van de Laurier is het blad: ovaal en donkergroen met een lichte bladtekening.

Als bonus verschijnen vanaf mei crèmekleurige bloemen en in de herfst vaak bessen. Laat je de Laurier zijn natuurlijke gang gaan, dan wordt het een volle, stoere schoonheid.

Liever een strak uiterlijk? Geen probleem, de plant kan goed geleid en in vorm gesnoeid worden.

Smaak

Laurierblad geeft extra smaak aan onder andere goulash, hachee, soepen en stoofschotels. Pluk een paar blaadjes, was ze goed schoon en voeg toe aan het gerecht. Voor het serveren wel de blaadjes uit de pan vissen! Ze blijven hard en niet lekker om op te eten.

Muis uit huis

Hoewel Laurier een lekkere smaak aan gerechten toevoegt, denken muizen daar anders over. Heb je last van muizen? Strooi eens wat laurierbladeren in de provisiekast. De beestjes kiezen dan het hazepad.

Gemakkelijk

Laurier vraagt geen groene vingers. Onder ideale omstandigheden kan de plant wel honderd jaar worden.
Zet Laurier op een plekje in de zon of halfschaduw, geef in droge periodes water en verwen in mei/juni met plantenvoeding.

In potten is Laurier haast net zo makkelijk. Zorg daarbij wel dat onder in de pot een gat zit of gebruik hydrokorrels. Overtollig (giet)water kan dan eenvoudig wegvloeien.

Let er wel op dat bij strenge vorst Laurier in pot beschermd moet worden. In de volle grond is de plant prima bestand tegen de Nederlandse winters.

  

Tuinplant van de maand september: Struikheide

In september zijn de zomerbloeiers in de tuin of op het terras over hun hoogtepunt heen: tijd voor struikheide om te gaan bloeien.

Struikheide is Tuinplant van de Maand september en geeft de nazomer volop kleur.

 

En extra leuk: bijen en hommels kunnen er vlak voor de winter hun honingvoorraad mee aanvullen!

Tapijt

Struikheide (Calluna vulgaris) is een Europese klassieker en komt van oorsprong voor in de kustgebieden van West-Europa, Groot Brittannië en Ierland. De plant groeit in mooie lange scheuten met dakpansgewijze blaadjes en kleine symmetrische bloemen.

De paarse en roze bloemkleuren lijken iets verweerd en dat geeft de planten een stoer en natuurlijk karakter. In de volle grond vormen deze planten een winterhard tapijt met een kalme, authentieke uitstraling. In potten en bakken is struikheide een robuuste blikvanger.

Nectar

De bloei van struikheide start in september en duurt tot begin november. De bloemen bevatten volop nectar. Struikheide is dan ook een van de belangrijkste leveranciers van heidehoning. Hommels en bijen kunnen dus nog snel even hun honingvoorraad aanvullen voor de winter begint.

Puur natuur

Struikheide is wat hoger en minder compact dan andere heidesoorten en dat geeft de plant een sterke puur-natuur uitstraling. In de natuur zorgen de veelal paarse en roze bloemen voor prachtige gekleurde hellingen en velden, in de tuin heeft de plant hetzelfde effect maar is het mooie contrast met het groene of bonte blad veel beter te zien. Door zijn bijzondere vorm en uitstraling past struikheide uitstekend bij de tuintrend waarin groen best zijn eigen gang mag gaan. De plant combineert ook erg fraai met siergrassen en bodembedekkers.

Verzorgingtips

  • Struikheide staat graag op een lichte plek. Hoe meer licht, des te mooier het blad kleurt.
  • Struikheide is van nature een overlever die met vrij weinig verzorging toe kan. Je hoeft dus geen plantenvoeding te geven. In droge perioden wel water geven.
     

Meer informatie over struikheide en andere tuinplanten vind je op mooiwatplantendoen

Koop een Anthurium en steun de Hartstichting

September is actiemaand voor de Nederlandse Anthuriumkwekers.

Met de verkoop van Anthurium, een kamerplant met opvallende hartvormig schutblad, zamelen ze geld in voor de Hartstichting.

De ‘planten met een hart’ zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar bij onder meer tuincentrum, bloemist en supermarkt.

 

Hart in actie

Wie een Anthurium ziet, herkent meteen in het schutblad van deze stoere kamerplant een opvallende hartvorm. Het is daarom ook niet zo gek dat de Nederlandse Anthuriumkwekers zich nauw verbonden voelen met de Hartstichting.

Ze zetten zich niet alleen in als collectant maar halen met de verkoop van Anthuriums in september ook zoveel mogelijk geld op voor de Hartstichting. De Anthuriums zijn voorzien van een speciaal hartlabel. Vorig jaar leverde deze actie € 12.500 op.

Vrouwenhart

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. In september en specifiek op
26 september (Dress Red Day) staat daarom het vrouwenhart centraal. Door middel van rode kleding, accessoires, planten of ander accent wordt stilgestaan bij het werk van de Hartstichting voor vrouwelijke hartpatiënten.

De opbrengst van de Anthuriumverkoop wordt aangewend voor nader onderzoek om hart- en vaatziekten bij vrouwen te genezen en te voorkomen.

Sterk

De Anthurium is behalve een plant met een hart ook stijlvol en makkelijk. Zonder al te veel moeite blijft de Anthurium maandenlang bloeien. Geef eens per week water en om de twee weken een beetje plantenvoeding.

De hartvormige schutbladeren zijn er in verschillende kleuren: van knalrood tot spierwit en van dieppaars tot zachtgroen. Laat je ook eens verrassen door een mini-Anthurium (20 cm hoog) of supergrote (120 cm hoog).

De actie ‘Planten met een hart’ duurt van 1 tot en met 30 september 2015.

 
 

Bron en foto's

 

Kleurrijk vlindervoer

Wil je de zomertuin of het terras een oppepper geven?

Dan heb je met de Hebe, ook wel bekend als struikveronica, in een mum van tijd weer kleur in de tuin!

 

Overigens word niet alleen jij daar vrolijk van, ook vlinders zijn dol op de bloemen. Als Tuinplant van de Maand augustus staat de Hebe in de spotlight.

Vrolijke vlinders

Krijg je zin om saaie plekken in de zomertuin van kleur te voorzien of uitgebloeide planten te vervangen? De Hebe is de ideale kandidaat. De plant bloeit namelijk tot ver in oktober met witte, lavendelblauwe, paarse, roze of lila bloemen. Die zitten vol nectar en daar worden vlinders vrolijk van. En omdat de Hebe zo lang bloeit, kunnen de vlinders er ook tanken als andere zomerplanten al zijn uitgebloeid.

Plant met effect

Behalve bloemen geven ook verschillende bladkleuren sfeer en variatie in je tuin. Laat je daarom eens verrassen door de Hebe met lichtgrijs, grijsgroen, frisgroen, diepgroen, paars en bont blad. De Hebe is echt een trendplant. Zet bijvoorbeeld eens blauwbloeiende soorten in potten van natuurlijke materialen bij elkaar. Dat sluit perfect aan bij de tuintrend ‘Unexpected Wild’. Hou je van de trend ‘Eco Luxe’ waarbij luxueuze uitstraling wordt gecombineerd met een natuurlijke look? Zet dan de witbloeiende Hebe met glanzend blad samen met pluimhortensia’s in een metallic bak.

Groenblijver

De Hebe is een groenblijver die de tuin het hele jaar ‘body’ geeft. Zet de plant ook in een pot op het terras. Als je zorgt dat in de bodem van de pot een paar gaten zitten, kan overtollig water wegvloeien. Verwen de Hebe ook eens met plantenvoeding.
 

  

Bron

Tuinplant van de Maand Juli: de hortensia

De Hortensia in het zonnetje. De tuindeuren staan open en we zitten zo vaak en zo lang mogelijk buiten.

In de zomer kun je volop genieten van de zon en van een bloemrijke tuin. Juli is de maand dat de bloei van de hortensia’s zijn hoogtepunt bereikt.

De tuinliefhebbers kunnen hun geluk niet op.
De hortensia staat als Tuinplant van de Maand Juli letterlijk en figuurlijk in het zonnetje!

 

Veelzijdig

Er zijn veel verschillende soorten hortensia’s met bloemen in het wit, roze of blauw. De bekendste zijn de boerenhortensia, de ‘Annabelle’ en de pluimhortensia. Door hun diversiteit passen hortensia’s heel goed binnen de tuintrends van 2015.

Zet bijvoorbeeld eens een witte boerenhortensia, pluimhortensia en hortensia ‘Annabelle’ bij elkaar in de border. En plant ook op het terras witte hortensia’s in houten kuipen. Je geeft zo de hele tuin de natuurlijke en luxueuze uitstraling van de ‘Eco Luxe’ tuintrend.

Ga je voor de vrolijke, speelse en bonte kleurenmix van de tuintrend ‘The Happy Life’? Combineer dan hortensia’s in zoveel mogelijk verschillende kleuren in de tuin en in felgekleurde bakken en manden. Maar voor iemand die van rust houdt, is 1 kleur ook schitterend.

Water, water, water

De botanische naam Hydrangea verwijst naar het drinkgedrag van de hortensia. Hydro betekent namelijk water en daar is de plant dol op. Je ziet meteen wanneer een hortensia dorst heeft. Hij staat er dan slapjes bij, maar na een stevige slok water knapt ie snel weer op.

Lekker lang genieten

Hortensiabloemen zijn mooi tot in de winter. In knop zijn ze frisgroen en eenmaal open tonen ze hun kleuren. Laat de uitgebloeide bloemen aan de plant, want bedekt met een laagje rijp zijn het de juwelen van de wintertuin.

Water in en om de tuin

De vereniging Groei & Bloei organiseert van 13 tot en met 20 juni 2015 de Nationale Tuinweek met als thema ‘Water in en om de tuin’.

Als kostbaar geschenk van de natuur is water een primaire levensbehoefte voor mens, flora en fauna.

 

Tijdens de Nationale Tuinweek krijg je volop inspiratie, informatie en praktische tips om bewust om te gaan met water in en om de tuin.

Drijvende tuintjes

Groei & Bloei is de grootste tuinvereniging van Nederland en België en is verdeeld in lokale afdelingen.
Die geven op verschillende wijze invulling aan het thema ‘Water in en om het huis’.

Een kleine greep uit de activiteiten: een workshop ‘Drijvende tuintjes’ en ‘Bloemschikken op het water’, wandel- en fietstochten langs (water)tuinen, vaartochten door natuurgebieden en lezingen over tuinwatermanagement.

De Nationale Tuinweek sluit af met het Open Tuinen Weekend (20 en 21 juni). Meer dan 1.000 trotse leden van Groei & Bloei stellen dan hun tuin open voor iedereen.

Actie ‘Tegel eruit, plant erin’

De Nationale Tuinweek is een initiatief van vereniging Groei & Bloei met als doel een groenere omgeving te creëren. Het credo is daarbij ‘Tegel eruit, plant erin!’. Het vergroenen van steden en dorpen levert niet alleen een bijdrage aan een grotere biodiversiteit.

Meer groen en minder bestrating zorgt ook voor een betere waterberging en voorkomt overbelasting van rioleringen. Samen met Groei & Bloei organiseert Intratuin een unieke inwisselactie.

Wie op zaterdag 20 juni 2015 een tuintegel inlevert bij Intratuin, krijgt twee gratis vlinder- of bijenlokkende planten (op=op). Kijk voor de voorwaarden op www.groei.nl/tuinweek of www.intratuin.nl.

Praktisch

Meer informatie over acties en een overzicht van alle lokale activiteiten vind je op bijgaande link. Daar staat tevens een lijst van Groei & Bloei-tuinen die je tijdens het Open Tuinen Weekend kunt bezoeken.

De meeste activiteiten zijn gratis; voor sommige zal een kleine bijdrage in de kosten worden gevraagd.

 

Nieuw: Roos met oog

De roos met het oog is een sierlijke blikvanger voor tuin, terras en balkon.

Er is een nieuwe, spectaculaire tuinroos:
'Rosa ‘Babylon Eyes’.

Deze compacte, enkelbloemige struikroos kenmerkt zich door een rijke bloei én een opvallend ‘oog’ in een contrasterende kleur.

De bloem kijkt je als het ware aan!

 

De nieuwe roos is verkrijgbaar met rode, lichtroze, donkerroze of oranje bloemen en geschikt voor zowel tuin als balkon en terras in pot of bak. Door zijn compacte vorm is Babylon Eyes ook zeer geschikt voor hanging baskets.

Sterk

De sterke Babylon Eyes struikroos is zelfschonend. Dat betekent dat je geen uitgebloeide bloemen meer hoeft te plukken om de bloei te verlengen. Op eigen kracht verschijnen er tot ver in het najaar continue nieuwe bloemen. Babylon Eyes is ook aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Doordat de bloem wijd open staat,
kunnen ze eenvoudig nectar opzuigen.

Elk jaar bloei

De nieuwe tuinroos wordt ongeveer 40 centimeter hoog en houdt van een plekje in de zon. Babylon Eyes is zeer geschikt voor het Nederlandse klimaat. Wanneer deze roos een plekje in de volle grond krijgt, is de plant bestand tegen matige vorst. Babylon Eyes bloeit ieder jaar weer!

Tips

  • Gebruik rozengrond bij het planten van Babylon Eyes. De wortels kunnen zich optimaal verder ontwikkelen en dat resulteert in een extra gezonde en sterke plant.
  • Plant Babylon Eyes in terracotta potten zodat ze voldoende kunnen ademen en overtollig (giet)water kan sneller verdampen.
  • Rozenvoeding zorgt dat Babylon Eyes nog uitbundiger bloeit.


 

 

Bron Bron

 

De veranda, serre of patio als 2e huiskamer

Zodra het lekker weer begint te worden dan willen we naar buiten.

Dan gaan de meeste mensen, indien mogelijk,
een buiten onderkomen creëren.

Of het nu een balkon, veranda of een klein plekje in de tuin is. Dat maakt allemaal niet zoveel uit.

 

Onze tweede huiskamer; iedereen heeft zo zijn eigen ideeën daarover en zijn eigen smaak. Wij geven een idee wat je kunt doen met een veranda. Het is heel simpel en als je de kleur roze zat bent dan is het heel makkelijk te veranderen. Want voor de meeste mannen is dit veel te zoet.

Let er bij de aankoop wel op dat het 'tuin' meubilair en de kussens regenbestendig zijn. Het duurt anders iets langer tot de kussens weer droog zijn. Ze zijn weliswaar wat duurder maar je blijft je niet rot slepen. En als je even niet thuis bent, hoef je niet in de stress te raken dat je de kussens niet binnen hebt gehaald. Ook dat is een voordeel…

 

 

Bank Intra tuin €1299,00
Hanglamp CRISTINA 5 lichtpunten Light & Living
Plaid Pink wool Blend Diga Colmore

Verwondering

Kun jij ook zo enorm genieten van je eigen tuin?
Ik wel.

Elke morgen wanneer ik opsta loop ik als eerste naar mijn tuin.

 

Dan geniet ik van de enorme overvloed aan opkomende planten, struiken, bomen. Zoveel verschillende kleuren groen… wonderschoon.

De vrouwenmantel die op haar bladeren juwelen achterlaat wanneer het heeft geregend. Madeliefjes die
’s avonds als de zon onder gaat haar blaadjes sluit om ’s morgens weer open te gaan en de zon te begroeten.

Ik ben zo trots want we hebben jonge pimpelmeesjes in ons vogelhuisje. Gewoon zo’n sierhuisje wat ze hebben uitgekozen om kleintjes in te krijgen. Papa en mama vliegen af en aan. Met een enorme snelheid schieten ze feilloos door de piepkleine opening.

Dan ben ik verwonderd en word ik stil. Hoe bijzonder is dit! Net als een zwerm vogels die allemaal samen vliegen en verschillende kanten uitgaan met elkaar, zonder tegen elkaar op de botsen. In perfecte harmonie!

’s Avonds kijk ik voordat ik naar bed ga weer naar mijn tuin en als het niet regent loop ik er een stukje in. Om de sterrenlucht in me op te nemen, de rust en de lichtjes die aangaan doordat ze overdag zijn opgeladen. Ik moet uitkijken dat ik niet op de kikkers stap die ’s nachts aan de wandel zijn.

Dan bedenk ik me dat we allemaal bestaan uit dezelfde stof. Sterrenstof. Onze cellen communiceren ook met elkaar. En werken perfect samen. Ook wij zijn licht. Er zijn apparaten die dit zichtbaar maken. De uitstraling van ons lichaam. Onze handen onze vingers. Onze aura.

Wij zijn niet zomaar wat. Wij zijn bijzonder. Net zoals alles om ons heen. We zijn liefde, we zijn licht, we zijn eeuwig. Wij doen ertoe!

Wat nou als er alleen maar een stroom van Welzijn is. Wat nou als de enige echte realiteit liefde is? Al het andere is buitenkant, vorm. Deze komt en gaat en verandert constant. Maar de liefde veranderd niet.

Deze is er. Altijd voor jou, voor mij. Het enige wat wij hoeven te doen is ons erop af stemmen. We kunnen het toelaten of ons ertegen verzetten of weerstand bieden. Maar de liefde blijft, de stroom van Welzijn blijft.

Als je meer wilt weten over deze manier van kijken. Ik ben bezig samen met een vriendin om een cursus te maken over: ontdek de grootsheid in jezelf. Als je wilt, kun je vrienden worden via facebook. Daar zal ik de cursus zeker op aankondigen als deze klaar is.

Je bent waardevol, dat hoef je niet te bewijzen. Je bent licht, je bent liefde.

Geniet ervan!

Foto

Feesten met Fuchsia

De balkonplant van het Jaar 2015 is... de Fuchsia. De zon schijnt uitbundig, de temperaturen stijgen en de kans op nachtvorst is voorbij.

In mei kun je pas écht de bloemetjes buiten zetten. Een aanrader is de rijkbloeiende Fuchsia.

Die is niet voor niets uitgeroepen tot Balkonplant van het Jaar. Met deze trendy topper op het balkon wordt de zomer van 2015 gegarandeerd één groot feest!

 

Trendy

Met de Fuchsia zet je dus met gemak het hele balkon - van boven tot onder - in de witte, roze of paarse bloemen. Met een beetje speelsheid en lef creëer je heel gemakkelijk een vrolijke sfeer.

Zet ‘m eens in een felgele of knalblauwe kubus of hang ze in felrode draadmanden aan de balkonreling. Dat is helemaal volgens de feestelijke tuintrend ‘The Happy Life’.

En wanneer je de Fuchsia combineert met andere zomerbloeiers als de Mandevilla, Petunia en Bougainvillea krijg je een nog uitbundiger effect.

Handigheidjes

De Balkonplant van het Jaar is er in verschillende vormen: staand, hangend en op een stammetje. Welke je ook kiest, de Fuchsia kan met gemak bloeien tot ver in het najaar. Het vraagt maar een paar handigheidjes.

De belangrijkste: zet de plant op een plek in de ochtend- of late middagzon en geef regelmatig water.
Wanneer je de Fuchsia verwent met wat plantenvoeding en de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert,
word je beloond met veel en heel lang bloemen.

Wist je dat...

  • De Fuchsia dankt haar Nederlandse naam ‘Bellenplant’ aan de vorm van de bloemen.
  • De Fuchsia is heel makkelijk te stekken. Je knipt een paar gezonde toppen af en laat ze wortelen in een pot met zaai- en stekgrond.
  • Helemaal in je nopjes met de Fuchsia? Laat de plant in een koele, vorstvrije ruimte overwinteren, bijvoorbeeld in de garage, zolder, kelder.


  

 

Bron

Zomersensatie: Passiebloem

Mei is dé maand om je terras klaar te maken voor een zinderende zomer.

De plant die op het trendy zomerterras niet mag ontbreken is de passiebloem. Het is een van de meest sensationele eyecatchers met spectaculaire bloemen die zich tot ver in het najaar laten zien.

De passiebloem is niet voor niets door een jury van groendeskundigen uitgeroepen tot Terrasplant van het Jaar.

 

Passiebloem

De Passiebloem (Passiflora) is een klimplant met bloemen in de kleuren wit, paars, roze en rood. De bloemen met stampers en meeldraden zorgen voor een adembenemend plaatje. Met haar krullende ranken grijpt de passiebloem zich automatisch vast aan piramiden, klimvormen, rekken, gaas en draden.

Ondertussen verschijnen er continu nieuwe bloemen. Wil je een feestelijk accent op de zomertuintafel?
Pluk eens een paar bloemen en laat ze in een schaal met water drijven.

Trendy combinatie

De passiebloem met haar nonchalante, klimmende groeiwijze past heel goed bij de pure, robuuste, verwilderde en natuurlijke uitstraling van ‘Unexpected Wild’, één van de tuintrends van 2015.

Zet de plant in een betonnen bak of een terracotta pot. Voeg daarbij hortensia’s of petunia’s met bloemen in alle schakeringen blauw om de sfeer te versterken. Siergrassen zorgen voor een luchtig accent.

Tips

  • Geef de passiebloem een plekje in de volle zon.
  • Plant haar in een bak gevuld met potgrond voor kuipplanten. Zorg onderin voor afvoergaten met een bodempje potscherven of gebruik hydrokorrels. Overtollig (giet)water kan dan makkelijk weglopen.
  • Geef de passiebloem draden, een piramide, klimvorm of een rek, waar ze zich met haar ranken aan vast kan grijpen op weg naar de top.
  • De passiebloem is ook happy in een geveltuintje. Haal de tegels weg, vul een ruim plantgat met potgrond en zet de plant erin.
     

 

 
Bron

Puur plezier met pioenen

De charme van pioenen laat niemand onberoerd.

Deze weelderige en elegante bloem is prachtig in landelijke boeketten, maar ook onweerstaanbaar als enkele bloem.

 

Pioenen zijn typische seizoensbloemen en de meeste soorten zijn verkrijgbaar van half mei tot eind juni. Kwekers oogsten de bloemen met de hand en kunnen aan de knop voelen of ze rijp genoeg zijn. Eenmaal in de vaas kun je er ruim een week genieten van pioenen.

Verzorgingstips van de kweker

  • Zorg voor een schone vaas met ruim en helder water.
  • Snijd de stelen schuin af en verwijder eventueel blad dat in het water staat.
  • Voeg snijbloemenvoedsel toe aan het water. De pioenen komen mooier open en de kleur blijft langer behouden.
  • Zet pioenrozen niet in het directe zonlicht, op een koele(re) plek bloeien ze langer.
     

   

 

Bron

De tuintrends van 2015

Het tuinseizoen is losgebarsten. Planten, snoeien, wieden, bemesten, water geven, het terras en balkon inrichten… je kunt buiten fijn aan de slag.

Laat je bij het zoeken naar ideeën voor de inrichting eens inspireren door de tuintrends van 2015: ‘Unexpected Wild’, ‘Eco Luxe’ en ‘The Happy Life’.

Een beetje wild en natuurlijk, rustig en luxueus of vrolijk en kleurrijk. Welke stijl past het best bij jou?

 

Unexpected Wild 

De tuin volgends de trend ‘Unexpected Wild’ heeft een wat verwilderde uitstraling. Alsof de natuur zijn gang gaat en alsof er geen regels zijn. Planten lijken zich spontaan in de tuin te hebben gevestigd. Ze bloeien met blauwe en witte bloemen en hebben groen, groengrijs en blauwgrijs blad.

In deze trend zie je veel basismaterialen met een natuurlijke of verweerde uitstraling zoals hout, geoxydeerd metaal, natuursteen en ruw beton. De trendkleuren zijn naturel (zowel licht als donker) en deze worden gecombineerd met oker, terratinten, grijsblauw en vergrijsde zeegroenen.

De tuin heeft een lokale en landelijke beplanting waarin je kunt genieten van de natuur zoals deze bedoeld is. Planten die hier goed bij passen zijn siergrassen, hortensia, passiebloem, (klim)rozen en zomerbloeiers als Petunia en Verbena. Ook eten uit de natuur heeft zijn plekje in deze tuin.

Eco Luxe

Een milieuvriendelijke en natuurlijke tuin met comfort, dat is de trend ‘Eco luxe’ in een notendop. De strakke lijnen in de tuin worden verzacht door de beplanting. Vooral witbloeiende planten passen bij deze tuintrend en ook het blad speelt een belangrijke rol. Dat kan glanzend zijn en ‘hard’ ogen of juist heel zacht en aaibaar.

Witte bloeiers die goed passen binnen deze trend zijn pluimhortensia’s en rozen. Hebe en Toscaanse jasmijn zijn planten met glanzend blad en Plectranthus, ezelsoor en olijf hebben zacht grijsgroen blad.
Hout, natuursteen en andere gerecyclede materialen worden in deze trend gecombineerd met beton,
metaal en keramiek.

De natuurlijke basiskleuren van heel licht tot donker worden afgewisseld door mintgroen en okergeel.
Metallic en goudtinten geven luxe accenten.

The Happy Life

Het leven is een groot feest en dat mag met elkaar ook in de tuin gevierd worden. Zachte en felle tinten worden naar hartenlust met elkaar gecombineerd. Verschillende planten en bloemen vormen een bonte mix.

In deze tuin mogen de bloemen worden geplukt en dat geldt natuurlijk ook voor smikkelplanten als aardbeien en bessen. De gebruikte materialen zijn heel divers en vooral praktisch van aard. Gladde kleurrijke materialen zie je op een verrassende en speelse manier terug.

De planten staan bijvoorbeeld in vierkante plantenbakken van (gerecycled) kunststof of draadmanden van metaal. Planten die goed passen binnen de trend ‘The Happy Life’ zijn: Mandevilla, Fuchsia, Petunia, roos, zonnebloem, aardbei, rode bes en ander kleinfruit.

Bron

Toveren met tuinhortensia

Opvallend kleurenspel van Magical-hortensia Een Magical-hortensia kan echt toveren.

De vele bloemen veranderen in één jaar zeker drie tot vier keer van kleur.

 

Dat levert een boeiend schouwspel op in de tuin. De ‘magische’ boerenhortensia heeft sterke takken waardoor de tuinplant minder snel gaat hangen bij stevige of langdurige regenbuien. De hortensia is bovenal mooi en ideaal voor zowel de beginnende als de gevorderde tuinier.


Kleurenspel

Bloemen die in de loop van het seizoen verkleuren, dat is de grote truc van Magical-hortensia’s. Neem de hortensia ‘Magical Revolution’. In het voorjaar zijn de bloemen appeltjesgroen. En dan gebeurt het. De bloemen kleuren in de zomer naar licht roze, naar donker roze en sluiten het tuinseizoen af in het groen met diep rode randjes. Wil je een ander kleurenpalet? Dat kan! Er zijn in totaal tien soorten, stuk voor stuk even mooi en betoverend.

Sterk

Het sterke kleurenspel van de Magical-hortensia komt voort uit jarenlange veredelingsprocessen waarbij de sterke, natuurlijke eigenschappen van verschillende, verkleurende hortensia’s met elkaar werden gekruist. Het is een proces dat zo’n tien jaar duurt, maar het resultaat mag er zijn! Naast de magie van de verkleurende bloemen heeft de Magical-hortensia meer goede eigenschappen. Op de stevige stelen zitten krachtige bloemen die regenbestendig zijn en ook in de felle zon lang mooi blijven. Daarnaast is de bloei extra lang: tot ver in het najaar!

Aan de slag

Wat betreft standplaats is een Magical-hortensia niet kieskeurig. Het voorjaar is de beste tijd om te planten en dat gaat zeer eenvoudig. Graaf een gat en vul dit met speciale potgrond voor hortensia’s of universele potgrond. Zet de hortensia in het gat, druk de grond aan en geef water. Hortensia’s houden van voldoende vocht, dus geef zeker in droge tijden regelmatig water. Tijdens de zomermaanden af en toe verwennen met plantenvoeding resulteert in een extra rijke en lange bloei. Magical-hortensia’s zijn vorstbestendig.
 

   

Bron

Kleurrijke tuinmeubelen is de trend

2015 gaat veel kleur in de tuin brengen. En dan hebben we het niet alleen over de bloemen en planten, maar ook over de tuinmeubelen. Want daar waar het de afgelopen jaren vooral rustige ontwerpen en neutrale kleuren waren die de overhand hadden, mag het deze zomer best een beetje gek en kleurrijk!

Licht en kleurrijk

Wie een beetje durft, kan deze zomer zijn of haar hart ophalen. Het antraciet en donkergrijs van de afgelopen jaren maakt plaats voor het lichtere whitewash of greywash. En ook de al jaren bekende rotankleur Kubu wordt langzaam verdrongen door deze frissere lichtere tinten. Naast deze basiskleuren zien we ook steeds meer verleidelijke inspirerende kleuren als pastellen, blauwtonen en aqua kleuren, en zelfs fluorkleuren en signaalkleuren worden het komende jaar niet geschuwd.

Ook het materiaal waarin de meubelen zijn uitgevoerd verandert deze zomer, denk aan koorden, banden en breisels van outdoor stoffen of weersbestendige zachte stoffen met een waterdoorlatende schuimplaat (quick dry foam) voor buiten.

Functioneel loungen

De loungesets zijn nog steeds niet uit het tuinbeeld weg te denken, maar we zien dat de lage loungetafels plaats maken voor halfhoge loungetafels waar je ook aan kunt eten. Dat maakt het loungen niet alleen comfortabel, maar ook functioneel. Die trend zet zich door in andere objecten in de tuin die niet alleen mooi, maar ook praktisch zijn. Wat te denken van koelboxen die ook als cocktailtafeltje of voetenbankje te gebruiken zijn? Of tuintafels met een geïntegreerde buitenhaard en waterdichte parasols of waterdoorlatende kussens die in de zon, maar ook tegen de regen gebruikt kunnen worden?

Kunststof is weer terug van weggeweest. Nog steeds even betaalbaar, maar wel in een mooie uitvoering, bijvoorbeeld met de look en feel van wicker. Mooie designmeubelen, kunststof loungesets en handige kussenboxen; het is er allemaal  en uitgewerkt in duurzaam en betaalbaar kunststof.

   

                           

Bron

Kamerplanten op het werk

We zijn allemaal gewend aan kamerplanten in huis. We weten dat dit een sfeerverhogend effect heeft op de ruimte, buiten het feit dat het ook een zuiverende werking heeft op de lucht in huis. Op het werk wordt dit echter een ander verhaal  en doen wij daar eigenlijk weinig mee.

Verandering daarin is op zijn plaats, aangezien wetenschappers nu bewezen hebben dat kamerplanten in onze werkomgeving,
de creativiteit en onze productiviteit aanzienlijk verhogen.

 

Onderzoek

Het groene onderzoek van de Universiteit van Exeter heeft bij 350 mensen onderzocht wat de impact is van een groene werkomgeving. Binnen vier verschillende werkomgevingen werd de creativiteit, het gemoed en de prestaties van de personen gemeten.

Uit de resultaten bleek dat de deelnemers veel gelukkiger, creatiever en productiever zijn in een groene werkomgeving.
De creativiteit werd 45% en de productiviteit 38% beter.

In eerdere studies was al duidelijk wat kamerplanten doen met patiënten in bijvoorbeeld ziekenhuizen. De ruimtes of leefomgevingen met veel planten bevatten 50-60% minder bacteriën. De Nasa stelt zelfs dat kamerplanten 87% van de toxines (giftige stoffen) in de lucht aanpakken binnen 24 uur.

Advies

Het is dus aan te bevelen voor bedrijven om werknemers meer ruimte te geven om hun werkplek in te richten met name met kamerplanten, aangezien dit positieve effecten heeft op de creativiteit en de productie van het werk. Het gaat niet alleen om de sfeer en het opleuken van de ruimte, maar om betere prestaties.

Stel dit dus voor bij de eerstvolgende vergadering als er bij jou weinig tot geen kamerplanten aanwezig zijn in je werkomgeving. Je hebt nu het bewijs dat het om meer gaat dan gezonde lucht en een mooiere werkruimte.

Bron: Daily Mail.

De lente in zicht

De lente komt meestal medio maart en de zonnige dagen bieden de mogelijkheid om alvast de tuin voor te bereiden op de lente en de zomer.

Het is de tijd om de winterstruiken te vervangen door nieuwe zaaibedden. Het is niet de leukste aanblik, een kale tuin of leeg terras in het vroege voorjaar.

Gelukkig is er een snelle manier om huis en tuin in lentesferen te brengen.

 

Eerst is het de tijd voor een grondige schoonmaak van de tuin; de kille wind kan door de vorst en het winterweer de bodem hebben uitgedroogd. Verwijder al het onkruid en mos van de paden, terras en oprit.
Het zijn saaie taken maar deze vervelende klusjes moeten echt gebeuren voordat je gaat beginnen met het inrichten van de tuin. Doe je dit niet dan krijg je hier later spijt van.

Het is ook een goede tijd om compost of stalmest in de tuin om te spitten. De voedingstoffen worden dan ook optimaal benut. Doe dit niet te dicht bij de wortels van vaste planten en/of heesters.

Voor het aanleggen van nieuwe bedden en borders kun je deze markeren in de vorm die je graag hebt.
Gebruik hiervoor een fles met zand en druppel deze in die vorm. Verwijder de bovenste laag van de groeiende vegetatie en spit de verdroogde aarde om. 

Verwijder alle oude plantdelen. Het is tijd om plaats te maken voor nieuwe scheuten. Hierna kun je de grond bemesten. Koop nog geen nieuwe planten tenzij je een serre hebt of een plek waar je ze kunt bewaren tot na ijsheiligen.

Het gras begint te groeien zodra het kwik boven de 6°C stijgt. Herstel de beschadigde gazonranden en zaai de kale plekken in het gazon bij. Het gazon kan nu bemest worden met gazonmeststof en verticuteer het gras om mos en dood gras te verwijderen.

Start met het regelmatig maaien van het gras, zo rond half maart. Zo behoudt het gras een goede conditie.
Voor het harken stel je de messen hoog af.

Na half maart kunnen de rozen weer gesnoeid worden. Snoei tot op drie (tot vier) ogen terug en zorg dat het bovenste oog naar buiten gericht is.Na half maart, als de ergste vorstperiode voorbij is,
kunnen zomerbloeiende heesters zoals vlinderstruik flink teruggesnoeid worden. Zorg altijd dat er nog voldoende gezonde ogen overblijven.

Maart is doorgaans een onrustige tijd voor de tuinier. Het kriebelt al weer flink, want als het niet vriest kunnen we al het nodige aanvangen in deze maand. Je kunt het beste begin april alle planten die verplaatst moeten worden op hun nieuwe plek hebben staan.

Plantennamen

De botanische of Latijnse naamgeving van planten, ook wel wetenschappelijke namen genoemd, is universeel en overal ter wereld hetzelfde. Deze wordt door alle plantkundigen (botanici) ter wereld toegepast.

De Latijnse namen zijn misschien lastig om te onthouden, maar het voordeel is wel dat er een specifieke omschrijving wordt gegeven van de plant of gewas. De Latijnse naam zegt in veel gevallen iets over opvallende of specifieke eigenschappen en kenmerken van de betreffende plant. Als je dit eenmaal weet is de Latijnse naam makkelijker om te onthouden. Zo betekent bijvoorbeeld ‘Alba’ wit en weet je dus dat het om een witte bloem gaat, als deze toevoeging bij een plant staat.

De Latijnse plantennaam bestaat veelal uit drie gedeeltes, de eerste naam is de geslachtsnaam, de tweede de soortaanduiding of de soort en de derde naam geeft vaak een cultivar (cv).

Geslachtsnaam

De eerste naam is de geslachtsnaam, dat wil zeggen de naam van het geslacht waartoe de plant behoort. Deze naam staat altijd met een hoofdletter geschreven. Geslacht duit op een aantal verschillende soorten die sterke gemeenschappelijke kenmerken hebben.

Soortaanduiding

De tweede naam is de soortaanduiding of soort, die een omschrijving van de plant geeft als bijvoorbeeld de kleur, grootte, structuur, manier van groeien of soms ook de naam van de ontdekker van deze plant. Deze tweede naam wordt met een kleine letter geschreven.

Cultivar

De derde naam is de naam van de cultivar, dat wil zeggen echt specifiek (voor) die ene plant. Een cultivar is een door de mens zelf gekweekte soort, door middel van kruising of mutatie. Deze naam wordt met een hoofdletter en tussen aanhalingstekens geschreven.

Ik heb mij in het begin heel wat Latijnse namen van planten eigen moeten maken, scheelde mij veel opzoekwerk. Ik zal voor de volledigheid en duidelijkheid dan ook altijd de Nederlandse plantennaam vermelden op mijn weblog. De lastigste in uitspraak die ik ben tegen gekomen is Metasequoia glyptostroboides oftewel de Chinese moerascypres (spreekt toch stukken makkelijker uit). Wat is er naast de naam nog meer bijzonder aan deze boom… deze boom heeft de prachtigste, sprookjesachtige, stam die ik ooit gezien heb.

Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat de Latijnse naam wel wat romantisch heeft, spreekt toch veel meer tot de verbeelding.

Geschreven door: Cynthia Daals

Hergebruik in mijn tuin

Zoals beloofd in mijn vorige blog zou ik nog wat ideeën spuien voor in de tuin. Waar ik me vaak over verbaas is dat veel mensen tuinen en inrichting in huizen hebben die rechtstreeks uit een tijdschrift lijken te komen. 

Grote vazen voor de ramen twee aan twee omdat dit in de mode is. Niks mis mee natuurlijk als het je smaak is! Maar ik mis vaak de persoonlijke creativiteit die een huis een afspiegeling maken van degene die erin wonen. Datzelfde geldt voor een tuin.

Oude dakbedekking

Toen wij vorig jaar onze dakkapel plaatsten, kwam er onder de dakpannen van die aluminiumkleurige isolatie vrij. Wat een prachtig materiaal. Dit sprak tot mijn verbeelding dus ging ik ermee aan de slag. Als eerste ontstond er een prachtige waterlelie die nog wilde drijven ook! Dat is geinig dacht ik. Onze ‘levende waterlelies’ overleven onze karper niet, dan is dit een leuk alternatief! (zie foto boven)

Daarna ging mijn brein als een trein. Bij de voordeur in onze steeg die niet zo breed is en zich dus niet leent om allerlei planten neer te kunnen zetten, kwam de volgende decoratie. Een oude biels die vrijkwam uit het voortuintje gebruikte ik als ‘onderstel’. Vlinders van metaalachtig materiaal heb ik opnieuw geverfd en tussendoor de z.g.n. bloemen van de dakbedekking En de stokken van bamboe uit eigen tuin.

Een oud fotoframe inspireerde vervolgens voor een leuke decoratie voor in de steeg. Want dat is zo heerlijk van dit materiaal. Het is weer en wind bestendig.

Ik ben doorgegaan tot alles op was. Bloemen om cadeau te doen, decoratie voor een thema feest ect. Ik hoop dat ik jullie een beetje geïnspireerd hebt om je eigen stijl en persoonlijkheid in te zetten om de uitstraling van je tuin ‘jouw’ te laten zijn.

  

Love my garden!

Wij hebben een heerlijke tuin waar ik dagelijks van geniet. Mijn dag begint met naar buiten lopen in mijn badjas om het konijntje eten te geven en te voelen of ik buiten kan zitten.

Dagen als vandaag dan zet ik koffie en plof in mijn badjas neer op de één van de heerlijke fauteuils die mijn man van steigerhout heeft gemaakt.

Een goddelijk begin. Konijn en hond dartelen lekker om me heen.

 

Hergebruik

Ik ben dol op hergebruik. In onze tuin is dan ook van alles te vinden. Wat weer heel leuk is voor de kleinkinderen bijvoorbeeld. Op zoek naar alle beestjes die overal en nergens te vinden zijn. Zowel levend als decoratief. Ons huis is ongeveer 140 jaar oud. En we zijn nog heel wat van plan.

Wij hebben een trap met 7 treden. Daarna een bordesje en dan volgen nog 3 treden. De trap met 7 treden hebben we inmiddels vervangen. De trap is middendoor gezaagd. Een etagére met 3 treden en één met 4 voor in de tuin.

Ik heb de zijkanten geschilderd gewoon zoals het eruit kwam om het oude te bewaren. De treden heb ik beplakt met oude boodschappentassen. Eén tas uit Parijs. Een prachtige herinnering aan een weekend met mijn broer!

Leuk om kruiden op te kweken of om leuke decoraties op te zetten op een schaduwplekje.

Een zak met heel veel knikkers die ik gebruikt heb voor een themafeest voor mijn broer (wat ik ook heb georganiseerd) belanden uiteindelijk ook in mijn tuin. Heel veel spullen die ik in huis niet meer kan gebruiken krijgen ook een tweede leven in de tuin. Daardoor wordt de tuin heel persoonlijk

En wij genieten er niet alleen van. Zoals ik al aangaf genieten de kleinkinderen van de ontdekkingsreis door onze tuin. Maar vrienden en bekenden die bij ons komen omschrijven onze tuin als een paradijsje, een oase en dat is het ook voor ons.

Volgende keer nog meer hergebruik en creatieve ideetjes!

Moestuin-mania

Als je maar lang genoeg wacht, wordt alles weer hip. Dit is de tijd waarin sterrenchefs eigen groenten verbouwen, waarin we weer volgens het seizoen willen eten en waarin duurzaam, lokaal, eco en bio gezellig happy and healthy voort marcheren.

De wederopstanding van de moestuin kon natuurlijk niet uitblijven. Moestuinen zijn hot. Helemaal hot.

 

Foodies zaaien en oogsten dat het een lieve lust is en Instagram puilt uit van de 'homegrown' broccoli.
De tuindersverenigingen weten niet wat ze meemaken... Volkstuin? Wachtlijst! En natuurlijk schieten imiddels de creatieve groene-vingers-spin-offs de grond uit. Windowfarming en de vierkantemetertuin; nu kan echt iedereen wroeten.

Spinazie wassen

Ik weet beschamend weinig over groenten, maar echt nog veel minder over groenten kwéken. Het ideale moment om 'tussen de gangen door' te introduceren. Dit nieuwe vraag-en-antwoord-item geeft mij de gelegenheid om ook de horeca-, food- en wijnthema's, waar ik zelf niets van weet, hier op de site te kunnen belichten.

Mijn eerste hulplijn is Daan Moseman. Waarom Daan? Ooit stond ik naast Daan in de keuken zuchtend en steunend voor dertig couverts spinazie te wassen. Een typisch gevalletje pff-waar-komt-al-dat-zand-toch-vandaan? En terwijl ik door iedereen - terecht natuurlijk - keihard uitgelachen werd, beantwoordde Daan gewoon mijn vraag.

Nog nooit heb ik iemand een hele middag zó enthousiast horen vertellen over groenten, fruit en moestuinieren! Daarom Daan, dus.

Je bent jong en je wilt wat. Waarom wilde je een moestuin?

Die passie is zo'n zeven jaar geleden geboren. Ik ging met mijn moeder en broer naar het tuincentrum en ik mocht daar wat zaden uitkiezen. Zo ben ik begonnen. In de achtertuin, met een paar planten. Later ging ik me er wat meer in verdiepen en ben ik in de tuin van mijn oom verder gegaan met zo'n 80m².

Dat ging hartstikke goed en al snel kozen mijn ouders en ik voor een tuin op een tuincomplex. Het eerste jaar deed ik die 250m² helemaal zelf, terwijl ik nog niet eens zoveel ervaring had. Gelukkig wilde mijn buurman me helpen en nu runnen wij onze moestuin samen.

Stoer! Aan doorzettingsvermogen geen gebrek, dus. Hoeveel tijd besteed je aan je tuin?

Dat valt op dit moment wel mee. Ongeveer drie uur per week. Maar als in maart het tuinseizoen begint, kunnen we wel de hele dag bezig zijn. Zaaien, spitten, mest... zolang dat allemaal gedaan is, heb je er verder niet veel werk aan en is het vooral planten en opeten natuurlijk.

Wat heb je deze maand geoogst?

Aardbeien en rabarber. En verse jonge knoflook. We kweken ieder jaar wel zo'n beetje hetzelfde in de tuin,
maar het ene jaar is het andere niet. Het is heel leerzaam om te zien hoe de oogst per plant, per soort en per jaar zó kan verschillen.

Ik kan me voorstellen dat als je zoveel meer weet van de producten waarmee je kookt,
dat je daar tijdens je opleiding en werk ook wel wat aan hebt. Wat betekent de moestuin voor jou nog meer?

Ik ben het meest trots op het feit dat we van een stukje grond, waar helemaal niets was, een échte moestuin hebben kunnen maken en dat we daar gewoon met zes personen van kunnen eten. De genoegdoening die mijn moestuin me geeft, kan ik niet goed uitleggen. Het is een bepaald gevoel dat ik krijg als ik met m'n handen in de aarde zit en ik zie dat alles goed groeit. Dat maakt me zo blij!

Daarnaast vind ik het superleuk om mensen iets te kunnen leren over planten en het kweken ervan. En dan vooral als ik ze onze groenten meegeef. Of onze aardbeien laat proeven. Als je ziet hoe mensen daarop reageren... geweldig!

Ik word er helemaal enthousiast van! Welk advies heb je nog voor de mensen die hierdoor geïnspireerd raken?

Mijn tip zou zijn: probeer het gewoon. Zet een teentje knoflook in oktober in de grond en in juli oogst je je eerste knoflookbol. Of je haalt de zaden uit een rode paprika, uit pompoen of tomaat. Laat ze drogen en het planten kan beginnen.

Daan is 19 jaar. Hij werkt als leerling in de keuken bij &samhoud places en is bijna klaar met zijn opleiding 'Zelfstandig werkend kok Niveau 3'.

Leuk! Groen op je balkon

Niet iedereen heeft een tuin en zeker niet als je in een grote stad als Amsterdam of Utrecht woont!
Je mag vaak al blij zijn met een balkonnetje.
Maar dan moet dat natuurlijk wel het meest groene en vrolijke balkonnetje worden waar je maar aan kunt denken. 

Daarom zet Claartje van vrouwen .nl inspiratie op een rijtje die je laat zien hoe je zoveel mogelijk mooie bloemen en ander groen kunt zetten op een klein oppervlakte. Ideaal dus: Zet de bloemetjes maar buiten!

Deze inspiratie komt van Intratuin waar je deze vrolijke gekleurde bakken kunt kopen. Het werkt heel eenvoudig aangezien je de bakken gewoon kunt vullen met aarde en een plantje. Vervolgens klikken ze op elke gewenste manier in elkaar zodat jij etages vol leuke bloemen hebt staan. Handig!

Je hoeft niet alleen horizontaal te denken (als in: potten die je naast elkaar op de grond kunt zetten); je kunt ook verticaal denken. Hang plantenbakken aan je muur of schutting en als dat niet zomaar gaat of mag vanwege een boze huurbaas, dan kun je volgens Intratuin ook heel goed een sterke MDF-plaat tegen de muur plaatsen en ze daaraan bevestigen. Zo heb je heel makkelijk je eigen verticale tuin! (De plantenbakken van de foto zijn ook te koop bij Intratuin.)

Ook een pallet is ideaal om een verticale tuin te bouwen. Je kunt er makkelijk plantenbakken aan bevestigen,
de pallet een kleurtje geven. Mocht je planten in de pallets willen stoppen, zorg dan wel dat je ze met een houten plankje van onder dicht maakt. Creatief eindresultaat gegarandeerd!

Als je heel erg houdt van een creatieve oplossing is dit misschien wel wat voor jou. Tik in een tweedehandswinkel een oude ladekast op de kop, zet deze op je balkon, zet een aantal lades open en vul deze met aarde.
Vervolgens plant je daar je plantjes in en heb je een heel cool balkon!

Ook leuk: hang bloempotjes aan een pallet!

Voor de DIY-fanatiekelingen hebben we deze iets uitgebreidere DIY (do it yourself) gevonden. Je hebt nodig: potten met een gaatje, een lange staaf en (mits je dit wilt) verf. Eerst kun je de potten de gewenste kleur geven en vervolgens kun je ze (als ze gedroogd zijn natuurlijk) langs de staaf omlaag laten glijden.

Zorg daarbij dat ze om en om een andere kant op vallen. Dit kan als het gat in de potten ietsje groter is dan de staaf en er nog ruimte over is. Vervolgens kun je ze met aarde en een bloemetje vullen en jouw creatieve balkon-tuin is ready to shine!

Ook een ladder constructie is een origineel idee. Je kunt namelijk heel gemakkelijk plantenbakken op of aan de tredes bevestigen en het geeft een heel leuk en groen resultaat!

Met welke inspiratie ga jij jouw balkon groener maken?

Klussen in Ibiza style

Wij willen toch wel vaak veranderen in huis en tuin, althans ik, maar ik hoor het ook geregeld om mij heen.

Natuurlijk is niet iedereen zo, gelukkig maar. We zijn wie we zijn. Van winter naar zomer en anders om.

Zo ook is het dit jaar weer zover: een verandering maar dan met name buiten.

 

In ene moest alles in een andere kleur, licht roze met wit. Mijn inspiratie kwam bij mijn lieve nieuwe vriendin Marion Bakker vandaan. Ik was bij haar op visite en de sfeer overwon. Marion Bakker is kunstenares en heeft prachtige zelfgemaakte vazen en bekers en nog veel meer.

Het was daar heerlijk en ik kocht gelijk een paar zelf gebakken roze bekers en een prachtige vaas. Mijn man zei terecht 'had je niet even kunnen overleggen over de kleur roze'. Maar hoe meegaand hij altijd is… het kleurtje went wel. Hij had een puntje… dus toen ik alles gerangschikt had, klopte het plaatje wat ik in mijn hoofd had niet echt en ja… wat doe ik dan? Dan ga ik even met mijn man babbelen. Want in dit geval moest hij natuurlijk wel meewerken.

Het ging om de tafel

Het klinkt heel stoer maar aangezien wij bijna alles zelf maken, kon ik dat zeggen. Ik weet dat sommige projectjes die ik verzin welkom zijn. Omdat hij altijd alleen met z’n hoofd werkt. We gingen zoeken wat we wilden en mijn man kwam al gauw met een idee, een nieuwe tafel. Aangezien wij op dat punt altijd op 1 lijn zitten, was het al gauw beklonken.

Wat hadden we nodig… steigerhout, onbehandeld

  • 7  stuks 140 bij 20 bij 3 cm
  • 4  stuks 140 bij 20 bij 3 cm
  • 12 stuks 73’5 bij 20 bij 3 cm
  • 10 meter bij 3 bij 4 cm
  • 4 hard houten blokken van 10 bij 10 bij 10 cm

Er is naderhand nog een rand opgezet om het af te maken. We hebben bij de houthandel alles op maat laten zagen en mijn man had binnen 6 1/2 uur alles klaar. Ik ben de tafel gaan beitsen en op de foto zie je het resultaat. Alles bij elkaar waren de kosten slechts 120 euro.

Dit is de tweede tafel die we samen hebben gemaakt. De vorige tafel die we voor in de tuin hebben gemaakt, hebben we 12 jaar plezier van gehad en menig etentje aan gegeven. Deze staat nu bij mijn schoonmoeder.
Wij vinden het leuk om alles zelf te doen maar kopen kan natuurlijk ook. Dat heeft alleen een ander prijskaartje.

Tuin in mei

Het is mei,  het tuinseizoen is in volle gang.
De tuincentra bieden nu volop keuze. Iedereen  wil aan de slag om zijn tuin weer mooi en kleurrijk te maken.

Moederdag - de tweede zondag in mei - is een uitge-lezen gelegenheid om een mooie tuinplant cadeau te doen.

Ga op zoek naar een plant met een speciale geur, kleur of naam. Wist je dat er een Rhododendron bestaat met de naam ‘Mothersday’?

Het kan nog vriezen

Van 11 tot en met 14 mei is het IJsheiligen en dan kan het ’s nachts nog vriezen. De kans is groot dat je kuipplanten dat niet overleven. Plant ze dus na die periode, als de kans op nachtvorst is geweken. 

Overgebleven kuipplanten van vorig jaar? Die mogen nu ook weer naar buiten. Zet ze niet meteen de hele dag in de volle zon, maar laat ze eerst even wennen aan de warmte en het licht.

Mooie plaatjes maken

Planten in potten zijn ideaal om je tuin of balkon mee te verfraaien. Je kunt voor eenheid zorgen door bijvoorbeeld voor een bepaald kleurthema te kiezen of juist voor een bepaalde plantensoort in verschillende kleuren.

Je  kunt ook mooie combinaties maken door bloeiende planten te mixen met opvallende bladplanten. Denk ook aan de hanging baskets en hangbakken om saaie muren of verloren hoekjes op te vrolijken.

De to do's

Snoeien
Uitgebloeide, vroeg bloeiende, heesters mogen nu gesnoeid worden. Snoei bij soorten als Forsythia, Ribes en Spiraea ieder jaar enkele oude takken weg. Zo verjong je de struiken en blijven ze ieder voorjaar schitterend bloeien.

Uitgebloeide bloemen
Knip de bruine, uitgebloeide bloemtrossen van de sering af. Dan bloeit hij volgend jaar nog mooier.
Winterheide kan ook gesnoeid worden.

Hagen knippen
Het is nu tijd om hagen te knippen, zodat te sterke doorgroei wordt voorkomen. Je loopt dan ook niet het gevaar dat je te diep knipt, wat bijvoorbeeld bij coniferen funest is. Snoei geen hagen als daar vogels in nestelen.

Hagen voeden
Geef hagen mest bij de wortels om te voorkomen dat die elders op zoek gaan naar voeding en het bij je andere planten weghalen. Gebruik bij voorkeur speciale mest voor haagplanten.

Groenblijvende heesters en coniferen planten
Tot half mei kun je nog wintergroene planten in de grond zetten. Deze worden vaak met kluit in een gaaslap geleverd.

Planten, scheuren en vervangen
Als er in bepaalde vaste planten nu nog geen leven zit, hebben ze de winter niet doorstaan. Vervang ze door nieuwe te planten en verbeter de grond ter plekke met mest en compost. Rooi planten die weinig leven meer hebben op, steek of scheur de jonge randen eraf, plant die opnieuw in.

Hoog uitgroeiende vaste planten hebben nu extra steun nodig. Bind geen bossen stengels samen aan bamboe-stokken, houd rekening met de vorm van de plant.

Je kunt nu ook tropische bloeiers, zoals Canna, buiten planten. Je kunt nog tot half mei zomerbloemen zaaien.

Zaaien
Zonnebloemen kun je nu zaaien. Het is makkelijk en ook leuk voor kinderen, die mooie grote gele bloemen.

Het gras groeit nu weer hard, dus je zult extra vaak moeten maaien. Vergeet daarbij de voeding van het gras niet, want wat je afmaait en afvoert, is een potentiële energievoorraad voor de grasplanten.

Mest kan ook het onkruid in het gras harder laten groeien, dus daar zul je ook iets aan moeten doen.
Blijf onkruid bestrijden!

Klimplanten leiden en aanbinden
Leid nieuwe scheuten naar waar je ze hebben wilt. In veel gevallen is insteken tussen al aanwezige ranken een perfecte manier, maar je zult soms ook moeten snoeien om ze in toom te houden en regelmatig  nieuw moeten aanbinden.

Kruiden
Plant kruiden zo zonnig en beschut mogelijk. De meeste keukenkruiden groeien ook prima in potten en bakken.

Sproeien
Zeker jonge planten moet je  regelmatig water geven. Het liefst regenwater dat de juiste temperatuur heeft. Water opvangen in een regenton is ideaal en goedkoop. Echt sproeien gebeurt met leidingwater, maar spuit nooit met een harde straal direct op de planten.

April doet wat hij wil…

Vorig jaar was de maand april de koudste in 16 jaar volgens de statuten van het KNMI.

Dit jaar is het voorjaar extreem zacht begonnen, maar je weet het maar nooit… april doet wat hij wil.

Een nachtvorstje komt onverwachts zo om de hoek kijken, kijk dus goed naar de weerberichten voor onze pas geplante planten.

 

Het is weer genieten van de lentetochten in het park. Het lopen in gewoon je stad of dorp in de vroege ochtend. Er is van alles te ontdekken in het voorjaar. Vogels die een nestje maken, beestjes die uit de grond tevoorschijn komen, kleine eendjes die achter hun moeder aan zwemmen en de eerste lentebloemen die hun kopjes boven de grond uitsteken. 

De bomen die een prachtige lichte kleur groen hebben, je moet er oog voor hebben en er even bij stil gaan staan. Probeer er niet aan voorbij te lopen, want het is allemaal zo prachtig. De kriebels voor in de tuin en balkon,
maar ook in je huis, gaan ook weer beginnen.

Het is een goede maand om klusjes te doen, hier wat tips:

  • Onkruid wieden.
  • Nu zaaien: zoals groente wortels, biet, pastinaak, radijs, kool, broccoli, spinazie, sla, peterselie, dille en thijm.
  • Kuip- en potplanten verpotten.
  • De kroon van bolbomen, zoals de acacia en de catalpa, tot op 15 centimeter terugsnoeien.
  • Grijsbladige heesters, zoals lavendel en heiligenbloem (Santonila), terugsnoeien tot boven het oude hout. Ook vorstgevoelige struiken, zoals vlinderstruik (Buddleia) en Lavatera kunnen worden gesnoeid.
  • Uit de kluiten gewassen vaste planten scheuren of delen.
  • Bloeiende planten, zoals longkruid (Pulmonaria), vogelmelk (Ornithogalum), wilde boshyacint, Amerikaanse vergeet-mij-niet (Omphalodes verna), voorjaarszonnebloem (Doricum), zomerklokje (Leucojum), prairielelie, (massia) en pioenroos.
  • Verticuteer het gazon, zaai kale plekken in en strooi organische mest en kalk.
  • Verwijder de uitgebloeide bloemen van narcissen en tulpen, maar laat het loof afsterven.
  • Maak de vijver schoon, inclusief filters en pomp.
  • Als je wilt kan je deze maand nog aardappels poten, dat kan zelfs in een grote plastic zak met aarde door er plantgaten in te maken.
  • Plant prei, ui en sjalot (knoflook had afgelopen najaar de grond in gemoeten).
  • Ga op slakkenjacht en strooi koffiedik, schelpen, eierschalen of boomschors rond hun favoriete planten en gewassen.

Maak er iets moois van… misschien heeft iemand tips die jullie ook met onze lezers willen DELEN, het kan ook op onze Facebook pagina Femna40.

 

Colour Pond geeft kleur aan groen

Dit kennen we: bloemen zet je in een vaas; planten in een pot. Maar nu zijn er de Colour Ponds van Velda.

Hippe manden in trendy kleurtjes waar je terras- en kamerplanten in kunt zetten, maar met name ook moeras- en waterplanten. En dan begint de (water)pret pas echt!

Want met zo’n mini-vijver in huis heb je fleur, kleur èn geur. Daarom zijn de Colour Ponds van Velda de absolute sfeermakers van nu.

 

Het zijn echte snoepkleurtjes: pink, aqua en lime, al dan niet gecombineerd met grijs. De Colour Ponds van Velda zijn dan ook om op te vreten. De manden zijn gemaakt van sterk kunststof en dus ook geschikt voor water. Natuurlijk kunnen de Colour Ponds gevuld worden met potaarde en terras- of kamerplanten. Maar juist het feit dat er ook water in kan en de mand dus gevuld kan worden met moeras- en waterplanten, geeft een extra dimensie aan groen in huis.

Levendig rustpunt

De Colour Ponds kunnen overal in huis worden neergezet: op tafel, op de grond in de woonkamer, slaap- of badkamer en natuurlijk dadelijk ook weer buiten in de tuin, op het terras of balkon. Mini-vijvers brengen overal leven. En tegelijkertijd zorgt water veelal voor een natuurlijk rustpunt. Om het water helder en gezond te houden heeft Velda twee producten: Mini-Pond Substrate voor de bodem en Aqua Clear. Ook zuurstofplanten houden het water helder en algenvrij.

Kleurrijk groen

De Colour Ponds van Velda lopen iets taps toe en zijn er in twee formaten. De grootste heeft een doorsnede van 40 cm en handige handvatten om de mand makkelijk te verplaatsen. Hierin past 15 liter water. Karakteristiek voor de Colour Pond mini is de afwerking met speelse bies. De mini is 30 cm in doorsnede en geschikt voor 5 liter water. Kies uit pink, aqua, lime, grijs/pink, grijs/aqua of grijs/lime. Speel met kleuren. Combineer met formaten. En creëer je eigen oase van kleurrijk groen.

Kijk voor meer informatie op velda.nl. Verkrijgbaar bij tuincentra, vijver- en dierenspeciaalzaken.

Bron: RVG Communicatie

Januari-tuin: wat te doen?

Heb je een tuin en wil je daar optimaal van genieten, dan moet je ook zorgen dat je hem goed onderhoudt.

Ook in de wintertijd moet er het een en ander aan onderhoud gedaan worden.

Onderstaand kun je lezen wat er zoal in de maand januari gedaan moet worden, zodat je er met plezier naar blijft kijken.

 

Controlewerkzaamheden

Gazon beluchten. Op plekken waar vaak wateroverlast optreedt, kan je de grond beluchten (gaten prikken met een speciale beluchter of tuinvork). Doe dit alleen als de grond niet bevroren is. Nooit (of zo min mogelijk) over een bevroren gazon lopen.

Sneeuw. Een flink pak sneeuw is een uitstekende beschermlaag voor je planten, jammer het is er nog niet maar kan nog komen.  Sneeuw is sterk isolerend. Verwijder de sneeuw bij bijvoorbeeld koniveren, want anders gaan de takken misschien afbreken en om te voorkomen dat de vorm zich niet herstelt.

De vijver moet ademen. Met een ijsvrijhouder zorg je ervoor dat je vijver niet helemaal dichtvriest.
Gassen kunnen uit het water ontsnappen en zuurstof kan toetreden. Zo blijft de vijver gezond als het water met een ijslaag is bedekt.

Boombanden controleren. Een boomband kan te strak zitten en in de bast groeien. Maak de band losser.
Te losse banden die in een boombast schuren, vaster zetten.

Kuipplanten controleren. Controleer op aantastingen zoals luis en schimmels. Ruim afgevallen bladeren en dode takjes op, dat kunnen infectiebronnen zijn.

Nu snoeien

Bessenstruiken. Rode, witte en zwarte bessen en kruisbessen kun je nu al snoeien.

Sierbomen. Veel boomsoorten kun je nu in model snoeien, maar geen zware takken weghalen bij berk, esdoorn of walnoot. Daarvan komen de sapstromen binnenkort op gang en kunnen ze na snoei sterk blijven bloeden, waardoor de wonden niet gaan sluiten. Wacht met ingrijpend snoeien weer tot de herfst.

Fruitbomen. Wacht het liefst tot februari met het snoeien van je fruitbomen. Het gevaar op aantastingen is anders aanwezig. Met het snoeien van steenfruitbomen, zoals kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen, kun je beter wachten tot mei.

Wilde scheuten verwijderen. Verwijder wilde scheuten rond de stammen van sommige vruchtbomen. Zoek de aanhechting in de grond op en draai de scheuten eraf. Niet wegsnoeien: dan verschijnen er alleen maar meer scheuten.

Vruchtbomen. Verwijder verdroogde vruchten die nog in vruchtbomen hangen: dit zijn infectiebronnen.
Ze kunnen schimmelsporen bevatten die later problemen geven.

appelboom

Nu planten

Bomen planten. Bomen en haagplanten worden nu met kale wortels aangeboden. Plant ze zo snel mogelijk, tenzij het vriest. Als je daarvoor niet direct in de gelegenheid bent, de planten tijdelijk inkuilen: een gleuf graven, de planten erin zetten of er schuin inleggen en de wortels met grond bedekken.

Vogels en tuinhuisje

  • Denk aan onze prachtige vogels en verzorg ze goed.
  • Nestkastjes voor vogels moeten nu wel schoongemaakt zijn. Het is langzamerhand tijd voor de vogelpaartjes om rond te kijken naar een plaatsje om te nestelen.
  • Schud bij sneeuwval de sneeuw van de takken om het knakken te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de waterschaal altijd afgedekt is, bijvoorbeeld met gaas of zeil. Op deze manier kunnen de vogels er niet in baden, dus ook geen bevriezingsgevaar.
  • Vogels hebben nu wel wat extra vitamientjes nodig. Geef ze daarom af en toe stukjes fruit in plaats van nootjes of stukjes brood.

Deze rustige maand kun je ook goed gebruiken om bij heldere, zonnige dagen van het goede weer te profiteren door het tuinhuisje op te ruimen of een omheining te repareren.

Wees erop voorbereid dat de harde, ijzige wind de tuin kan vernielen en de beplanting verwoesten.
Bescherm daarom de wintergevoelige planten door deze bijvoorbeeld af te dekken.

Houd bij beter weer alvast rekening met het komende voorjaar. Misschien is het leuk om na te gaan denken hoe je eventueel  je tuin een metamorfose kunt geven.

Herfst in de tuin

Oktober is niet echt de tijd om in de tuin te werken. Het is wel de mooiste tijd van het jaar. De groei van het onkruid neemt af,
dat scheelt een hoop werk. Het prachtige kleurenspektakel neemt toe. 

Wie de tuin goed heeft onderhouden, kan nu nog heerlijk genieten van prachtige kleuren. De kleuren van de bladeren veranderen vanzelf.

Voor de najaarstuin zijn er laatbloeiende borderplanten en grassen, die in combinatie met het herfstblad van struiken en bomen de tuin in oktober een aparte charme geven.

Planten

Planten die het heel goed doen zijn Sedum spectabile (een groenblijvende plant uit de vetplantenfamilie), een robuuste plant met een karakteristiek uiterlijk.

Een ander prachtig vetkruid is Sedum Herbstfreude, met bruinrode bloemen. Ook een laatbloeier is Boltonia asteriodes var. Latisquama (Nederlandse naam Schijnaster), een hoge vaste plant met blauwgerijpte stengels en een overvloed aan witte asterachtige bloemetjes.

De dagen worden korter, waardoor we weer verlangen naar geborgenheid en warmte. Bloemen en bessen kunnen aan deze behoefte voldoen. Plaats wat glaswerk, aardewerken schalen, potjes en vazen in de tuin, waardoor je een mooi aanzicht creëert.

Grassen

Plant een aantal robuuste grassen die voor kleur zorgen in de najaarstuin. Pampasgras heeft mooie witte pluimen en veel rietsoorten (Miscanthus) bloeien met zilveren of bronzen pluimen.

Heel erg mooi zijn de Zebrinus en de Strictus, die onregelmatige gele dwarsbanden hebben op de groene grasachtige bladeren. Met deze grassen en de laatbloeiende vaste planten kun je een prachtige border samenstellen, die in oktober zijn hoogtepunt bereikt.

Struiken

De Cornus kousa (een japanse struik) is één van de mooist verkleurende heesters. vruchten lijken een beetje op frambozen.
De vruchten kunnen vers gegeten worden, maar ook verwerkt worden. Ook de vogels lusten de vruchten.
Dikwijls laat men de vruchten voor de vogels hangen.

Herfstasters hebben diepe en intense, warme kleuren, waarmee ze tuinliefhebbers en de laatste vlinders verleiden.
Er zijn mooie boeketten van te knippen.

De Parthenocissus (een houtige klimplant), of wilde wingerd, is een ster in prachtige herfstkleuren, waardoor deze geschikt is voor een prachtige herfsttuin.

Veel bloeiende potplanten die vanaf het najaar worden aangeboden, bloeien onder andere omstandigheden ook op andere momenten. Kerststerren (Euphorbia pulcherrima), die met de kerstperiode massaal worden gekocht. Hetzelfde geldt voor potchrysanten en Azalea´s.

Planten voordat het vriest

Het is het niet onverstandig om al in het najaar te planten. Normaal denkt je er pas in het voorjaar aan. Zoalng het nog niet vriest kunnen bijvoorbeeld Heesters al geplant worden.

Oktober is ook gunstig voor het planten van vaste planten. Ten eerste is de bodem nog redelijk warm, zodat de planten stevig kunnen wortelen voor de winter invalt.

Bovendien zorgen de herfstregens ervoor dat ze snel aanslaan. In het volgende jaar hebben ze daardoor een flinke voorsprong. Ze zullen sneller uitlopen en eerder bloeien! De keuze in vaste planten voor het hele volgende tuinseizoen is nu heel groot.

 

Maak je tuin winterklaar

Tijdens de maanden september, oktober en november kun je je tuin voorbereiden op de winter. 

Dat lijkt misschien vroeg in het seizoen, maar dat is de periode van het jaar, waarin de tuin zich klaarmaakt om wat rust te nemen.

De temperaturen zijn wat lager, vooral in ons klimaat en al snel steekt de eerste vorst weer de kop op.

Het gazon is dikwijls het belangrijkste deel van de tuin en verdient dan ook je bijzondere zorg om de winter goed door te komen.

 

Dit is het geschikte seizoen om humus en organische meststoffen toe te voegen. Maar het grasveld voorbereiden op de komende winter betekent ook zorgen voor een flinke opknapbeurt.

Hoe onderhoud je het gazon?

De bomen verliezen hun bladeren en deze blijven vaak liggen op het gazon en het onderhout. Als je een kleine tuin hebt kan een gazonbezem volstaan om alles op te ruimen. Beschikt je echter over een tuin die groter is dan 500 m², dan is de aanschaf van een bladzuiger/blazer niet overbodig.

Als je je bladeren toch met een gazonbezem bijelkaar harkt, kies dan voor een model dat je goed ligt. Zorg ervoor dat de steel voldoende lang is, zodat je bij het werken je rug niet overbelast en kies voor een model met soepele tanden van PVC of aluminium.

Denk ook na over de aanschaf van een goede kruiwagen, want je zal de bladeren moeten vervoeren. Ook daar is het gebruikte materiaal van belang. Voor de kuip kiest u best voro epoxyhars of gegalvaniseerd staal. Beide materialen garanderen een uitstekende roestbestendigheid.

Het gazon een tweede jeugd geven

Elk gazon begint na een tijd aan frisheid te verliezen: wortels verstikken onder een deken van gemaaid gras en mos, 
de zogenaamde viltlaag. Je gazon verdunt en wordt geel.

Nu is er maar één techniek om het gazon een tweede jeugd te geven: het verticuteren of verluchten, dat minstens tweemaal per jaar moet gebeuren voor een echt goed resultaat (een keer in de lente en een keer in de herfst).

Hierbij worden insnijdingen gemaakt in de bodem, ter hoogte van de wortels. Klaver, mos en onkruid worden losgetrokken en verwijderd, het gazon wordt ontdaan van de viltlaag en neemt water, lucht en voedende elementen optimaal op.

Strooi na de vertikuteerbeurt een speciale, organische meststof voor herfstgazons over het gras. Deze is samengesteld uit verschillende elementen.

Kappen van hout en bijsnoeien

De herfst is ook de aangewezen periode om bomen te snoeien en in vorm te knippen. Profiteer van de natuurlijke rustperiode van alle vegetatie om het nodige snoeiwerk uit te voeren. Dit brengt de structuur van je planten weer in evenwicht en verbetert de sapstroom.

Lange uitlopers en de uiteinden van de takken zijn de best gevoede delen van een boom. Het snoeien zorgt voor een bijsturing van onevenwichten en doet de minder sterke delen aan hun trekken komen.

Sommige raden aan het snoeiwerk uit te voeren als de sappen nog aktief zijn, omdat de wonden dan sneller genezen. 
Een andere belangrijke ingreep is het kappen van de boom, door hem te bevrijden van al het dode hout en hem zo gezond te houden.

Snoeien zoals het hoort

  • De tak groeit te snel, zonder zich te vertakken: de stam bovenaan aftoppen om de groei van jonge, sterke zijscheuten te stimuleren. Zo krijgt de boom een mooi afgeronde vorm.
  • De centrale stam groeit niet snel genoeg: alle zijtakken flink bijsnoeien.
  • De centrale stam splits zich in twee: één van de hoofdtakken verwijderen en de andere verticaal steunen met een paaltje.
  • Let erop dat de takken evenwichtig verdeeld zijn rond de stam. De takken moeten in de vorm van een brede U weg-groeien van de stam. Te scherpe V-vorken, takken die elkaar kruisen of die in de richting van de stam teruggroeien, 
    moeten worden verwijderd.
  • Ook wilde scheuten die rechtstreeks uit de wortels naast de stam omhoog groeien, moeten worden weggesnoeid omdat ze teveel voedende sappen opeisen.
  • De snoeisnede moet schuin ten opzichte van de tak of de stam georiënteerd zijn, zodat het sap dat nog uit de snede zal vloeien niet lekt over een oog, waaruit binnenkort een nieuwe scheut zal groeien.

Bollenplanttijd

Het is nu ook tijd om bollen te zetten, bijvoorbeeld tussen de heesters of de vaste planten. Plant de bollen in groepen, dat geeft een natuurlijk effect. Maak op de plantdiepte van de bol een vlakke kuil, flink ruim (ruimer dan de beoogde bollenpartij) en strooi de bollen hierin met een luchtig gebaar.

Plant de bollen op de plaatsen waar ze neerkomen, zo ontstaat een `natuurlijk', ongeordend patroon. De plantdiepte van bollen verschilt per soort en staat op de verpakking aangegeven. Vaak komt die neer op tweemaal de bolhoogte.

Laat de winter nu maar komen!

Hobby wordt passie

Ergens in Lelystad staat dit stukje tropisch paradijs zich te vervolmaken in de nu hete Nederlandse zon.

Je begrijpt dat ik er maar wat graag vertoef met mijn vriendin en een heerlijk drankje op de pas gemaakte veranda, die nog maar net droog is van de opgebrachte verf.

 

Tropisch paradijs

Mijn vriendin haar man is een ware natuurliefhebber, die van zijn hobby een ware passie heeft gemaakt. De tuin van hun woning was vroeger al geweldig met een mooie grote vijver met bamboetuin eromheen. Maar na  enkele jaren is dit verdwenen en is er een tropisch paradijs ontstaan, waar het heerlijk toefen is.

Het verbaast mij telkens weer als ik er ben met hoeveel energie en passie aan deze tuin wordt gewerkt. In de tropische kas leven reptielen rustig  naast de vele cactussen en andere planten in bloei.

Met grote zorg, energie en liefde is dit ontstaan en stap je een wereld in waar je even heerlijk kunt relaxen en genieten van al het moois om je heen.

Alle planten staan nu buiten in de heerlijk warme zon van deze zomer, maar hebben straks weer een geweldig onderkomen in de warme kas tijdens de winter.

Zoiets moois is een vermelding waard en een kleine impressie van hoe een hobby een ware passie kan worden.

Wat doe jij aan de tuin? (2)

Het liefst lig je natuurlijk op een lekker bed te zonnen in deze tijd van het jaar, maar je wilt dan niet tegen een verwilderde tuin aankijken.

Je zult hem moeten onderhouden om een fraai uitzicht te hebben.

Onderstaand geven we een opsomming van de klusjes die daarvoor gedaan moeten worden.

 

De moestuin

  • Oogst de plukrijpe groenten zoals de vroege erwten, sla en radijzen.
  • Geef bij droog weer regelmatig water.
  • Uitdunnen van de op rijen uitgezaaide groenten.
  • Schoffelen.
  • Beschermen van de jonge koolgewassen tegen de vogels.
  • Vliesdoek kan nuttig zijn om de wortelvliegen weg te houden van onze wortelen. Vliesdoek beschermt het gewas niet alleen tegen insecten, maar bewijst ook zijn nut tegen koude, stuifzand, storm en slagregens.

De fruittuin

  • Aardbeien oogsten en onkruid en uitlopers verwijderen. Pluk ze met het kroontje, de vruchten blijven langer goed en het voorkomt schimmel op de planten.
  • Perziken, nectarines en pruimen kunnen gesnoeid worden. Doe rond de dikste perzikvruchten een papieren broodzak en het tere velletje zal vrij blijven van vlekken.
  • Wacht met het uitdunnen van de appel- en perenboom tot na juni. Controleer de appelboom wekelijks op meeldauw.
  • Druiven kunnen gesnoeid worden.

Bloembollen

  • De bloei van de tulpen, hyacinten, lelies, blauwe druifjes en krokussen is verstreken en de bladeren mogen dan ook worden afgesneden. Wanneer je te snel na de bloei de bladeren zou verwijderen, dan bloeien de bollen het volgende jaar veel minder tot niet. Bloembollen kunnen wanneer het blad is afgestorven ook worden opgegraven, gedroogd en bewaard.
  • Zomerbloeiende bollen en knollen, zoals de bekende dahlia, begonia en gladiolen, kunnen nog steeds de grond in, maar wacht daar niet te lang mee.

De vijver

Probeer deze maand van de vijver te genieten en laat de beplanting zoveel mogelijk met rust.

Eendenkroos vormt in veel vijvers een vervelend probleem. Het is een klein drijfplantje, en wordt daardoor soms tot een plaag die andere waterplanten verstikt. De kroos is makkelijk te verwijderen met een schepnet.

Algen en wieren zijn een goede indicator voor de waterkwaliteit. Te veel algen in de vijver wijst op te voedselrijk water. 
Overdag produceren ze zuurstof, maar 's nachts zullen de algen zoveel zuurstof uit het water opnemen dat andere organismen niet kunnen overleven. Algen verwijderen lukt makkelijk met een stok waar je ze omheen draait.

Het is een goede tijd om nieuwe vissen in de vijver te zetten. Als je ze koopt en meekrijgt in een plastic zak, haal ze daar dan zo snel mogelijk uit, want de zak bevat maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Laat ze voorzichtig in het water glijden.
Het water is al een stukje opgewarmd en de vissen zullen zich snel aanpassen aan de temperatuur.

Bij warm weer zal er heel wat water uit de vijver verdampen en is het nodig de vijver regelmatig bij te vullen.

Nu is het weer tijd om op je ligbedje te ploffen en lekker uit te rusten na je geploeter!

 

Wat doe jij aan de tuin? (1)

Het liefst lig je natuurlijk op een lekker bed te zonnen in deze tijd van het jaar, maar je wilt dan niet tegen een verwilderde tuin aankijken.

Je zult hem moeten onderhouden om een fraai uitzicht te hebben.

Onderstaand geven we een opsomming van de klusjes die daarvoor gedaan moeten worden.

 

Plantenborders

  • Onkruid wieden.
  • Verwijder de uitgebloeide bloemen.
  • Stekken snijden van vaste planten.
  • Vergeet je borders niet te bemesten. Je planten kunnen nu wat extra voedsel goed gebruiken.
  • Door regen en wind omgevallen planten steunen met bamboestokken of rijshout.
  • Rozen staan in juni volop in bloei. Controleer de planten dagelijks op bladluis of andere ziekten. Neem direct maatregelen wanneer je dit ongedierte ziet. Rozen zijn er zeer gevoelig voor. Verwijder ook regelmatig de uitgebloeide bloemen,
    zodat ze geen energie steken in het vormen van de bottels, maar in het aanmaken van nieuwe bloemen.
  • Planten die in potten zijn opgekweekt kunnen het jaar rond worden uitgeplant. Denk er wel aan om ze de eerste weken bij warm weer water te geven.

Gazon

  • Het gazon moeten we 1 of 2 keer per week maaien, afhankelijk van de groei. In droge periodes hoef je het minder vaak te maaien. Het gras niet te kort afrijden. Om uitdroging door te grote verdamping tegen te gaan, kun je bij warm weer met maaien beter wachten tot 's avonds.
  • Grasmaaisel op de composthoop goed open spreiden. Als het maaisel op een hoop wordt gelegd zal het gaan broeien, rotten en verslijmen en dat is niet goed voor de composthoop.
  • Verwijder onkruid uit het gazon, steek het uit of gebruik onkruidbestrijdingsmiddelen.
  • Als er regen is voorspeld, strooi dan kunstmest op het gazon en herhaal dit gedurende een maand.
  • Graskanten afsteken. Lelijke kanten laten je gazon er niet fraai uitzien. Steek het gras met een graskantensteker af.
    Zorg ervoor dat de graskantensteker schuin de grond in gaat. Zo staan de kanten stevig vast en voorkomt dat de boord afbrokkelt. Het gras zal dan ook veel minder vlug in de percelen groeien of woekeren.

Volgende week tips voor een moes- en fruittuin, bloembollen en de vijver.

Smultuintje voor je konijn

Er kwam mij een geweldige tip ter ore... een eigen smulweitje voor je konijn. Wat is er nou mooier om te zien dan dat je konijntje geniet van heerlijk gras en ander lekkers in je eigen tuin.

 

Smultuintje

Je kunt heel goed een smultuintje aanleggen voor je eigen konijn. Spit de grond, waar je het tuintje wilt aanleggen, om en zaai het mengsel 'Konijntjesweide'. Hierin zitten 11 soorten planten en grassen die kozijnen super lekker vinden. 50 Gram is voldoende voor 5 m2 en kost 2,90.

Zaai dit mengsel in meerdere fases, in april, juni en augustus. Zo kan je konijn er een groot deel van het jaar van smullen.

Zie voor www.vreeken.nl en www.cyntuinen.nl voor meer informatie.

Tekst: Cynthia Daals

Tuinwerkzaamheden maart/april

Wilt u dit jaar een nieuw ontwerp voor uw tuin, een herinrichting, een nieuwe schutting, nu eens eindelijk een overkapt terras om langer van de tuin te kunnen genieten of heeft u andere wensen?

 

Wacht daar dan niet te lang met het maken van een afspraak voor ontwerp, aanleg of onderhoud, hoe meer de zon gaat schijnen en hoe dichterbij het voorjaar komt, hoe drukker het wordt bij de ontwerpers en hoveniers.

Richt een hoekje in met een fijne stoel om heerlijk van de eerste voorjaarszon te genieten. Kijk in je tuin rond wat je graag anders zou willen, nu is de tijd om dit aan te pakken en een plan te (laten) maken.

Voor eind maart kun je nog heesters planten met kale wortel.

Schuttingen/Pergola’s

Controleer nu of schuttingen en pergola's stevig staan. Schilder en beits muren en schuttingen. Je kunt er nu nog gemakkelijk bij.
Straks als de beplanting flink gegroeid is, wordt het repareren een stuk lastiger.

Boompalen

De nieuwe diktegroei gaat bij bomen weer beginnen. Controleer of boombanden e.d. niet te strak zitten.

Vogelhuis schoonmaken

Blijf de vogels gewoon nog lekker voeren. Zorg dat de vogelhuisjes schoon geschrobd zijn, zodat de vogels in een schoon en opgeruimd vogelhuis hun nest kunnen maken. Ook om verspreiding van ziekte te voorkomen.

Planten knippen

Knip de dorre delen van vaste planten af en laat het afval op de aarde liggen. Hoe kleiner het afval geknipt wordt des te eerder zal het verteren.

Vogeldrinkbak

Vogels zijn dol op water. Geen vijver? Zet dan een vogeldrinkbak neer en ververs het water regelmatig.

Bemesting

Strooi organische mest door border en moestuin. Bemest de haag met speciale haagmeststof. Vervang het bovenste laagje grond van bomen en grote planten door verse grond.

Potplanten

Geef alle planten die in pot buiten staan tijdens een droge periode water. Dit wordt in de wintermaanden vaak vergeten.

Zomerbloeiende bolgewassen

Er zijn veel voorjaarsbollen, maar er zijn ook verrassend veel zomerbloeiende bolgewassen, waarvan de bollen nu de grond in mogen.

Goede soorten zijn bijv. Kaapse hyacint (Galtonia), Zuidenwindlelie (Ornithogalum), mijn persoonlijk voorkeur de prachtige ranonkels (Ranunculus), de kleurrijke Zigeunerbloem (Sparaxis), enz. Vergeet ook de knolgewassen niet: Dahlia’s (weer helemaal terug van weggeweest), Gladiolus, Canna (Prachtriet). Dat kan een hele bloemenzee worden deze zomer. De meeste zijn ook prima snijbloemen.

Lavandula (Lavendel)

Durf de lavendel terug te snoeien, maar ga absoluut niet verder dan het oude hout. Dan bestaat de mogelijkheid dat ze niet gaan uitlopen.

Catalpa bignonioides ‘Bungei’ (Bolcatalpa)

Als het niet vriest kan de Bolcatalpa  gesnoeid worden. Je kunt dit ieder jaar doen of om de paar jaar. Doe je het regelmatig dan blijft de kroon mooi compact. De takken kunnen tot 15 cm helemaal teruggesnoeid worden.

Siergrassen

Knip de dode siergrasstengels terug voor de nieuwe groei begint. Knip het tot de grond toe af. Groenblijvende grassen mag je niet terugknippen, trek daarvan alleen de dorre delen eruit. Deel pollen siergras om de 3 jaar om ze gezond en mooi te houden. Plant alleen de jongere buitenste delen delen van de pollen terug in de tuin. Het middendeel waar de fut uit is, kan op de composthoop of natuurlijk groencontainer…

Buddleja (Vlinderstruik)

De Vlinderstruik kan nu gesnoeid worden, let op het mag niet vriezen). Deze heester kan tot op 30-50 cm boven de grond afgesnoeid worden (alle takken inkorten).

Clematis

De soorten die na 1 juli bloeien op circa 50-70 cm boven de grond afsnoeien.

Niet snoeien!

Betula (Berk), Acer (Esdoorn), Juglans (Walnoot), deze mogen pas gesnoeid worden tussen juli en half december. Dit geldt voor alle Notenbomen.

Gazon

Indien er mos en onkruid in het gazon zit kan er nu kan geverticuteerd worden. Voor een dichtere gazonmat kan er worden doorgezaaid, dit kan in april bij een minimale temperatuur van 10 graden. Meng het zaad met wat scherp zand, zodat het zaad niet door de vogels wordt opgepikt. Ook de bemesting kan weer worden opgestart.

Zodra je ziet dat het gras gaat groeien maai je het voor de eerste keer op de hoogste stand.

Tekst: Cynthia Daals

Paola Lenti

Kleur, vorm, een fijn Italiaans design en een tijdloze stijl zijn elementen die de filosofie van Paola Lenti kenmerken. Haar meubelontwerpen bestaan uit natuurlijke materialen, die dankzij nieuwe technologische mogelijkheden duurzaam en weersbestendig zijn.

 

 

De Paola Lenti Aqua Collectie biedt een breed scala aan (modulaire) sofa's, fauteuils, buitentapijten, zitzakken, ligbedden, bijzettafels, tuintafels en een poef voor de buitenomgeving.

Perfect geschikt voor de tuin en het terras. De Aqua zitmeubelen zijn bekleed met Aquatech en Rope. De diverse weeftechnieken in scheepstouw met oneindige kleurcombinaties zijn kenmerkend voor deze uiterst exclusieve collectie.

Ik ontdekte hun prachtige roze 'Easy Chair' die ik graag even wil laten zien.

Paola Lenti Aqua Float Easy chair, design door Francesco Rota

Gemakkelijke zitzakken, lichte en moderne poefs, zachte en ruime lounge kussens, allemaal ontworpen voor een lui dagje op land of aan boord.
De Float is gevuld met polystyreen bollen omhuld met een polyester hoes en kan bekleed worden met Rope M en Aquatech. Deze combinatie aan materialen zorgt voor een doeltreffende waterafvoer, dus uitermate geschikt voor buitengebruik. Klik hier voor de mogelijke uitvoeringen en kleuren.

Ik heb op mijn eigen webblog al eerder meubilair uit de prachtige outdoorcollectie van Paola Lenti laten zien. Neem eens een kijkje op mijn weblog: www.cyntuinen.blogspot.nl

Tekst: Cynthia Daals

Om bij weg te dromen…

Indien u een zwembad, zwemvijver, jacuzzi, enz. wenst in uw tuin dan dient deze onderdeel te worden van uw gehele tuin. Misschien wilt u daarbij nog wel een prachtig sfeervol poolhouse of een overkapping.

 

 

Of  heerlijke stoelen om in te ontspannen en van uw tuin te genieten. Ik, als ontwerper van tuinen, zorg dat indien u een zwembad wenst dit onderdeel wordt van uw gehele tuin en houdt dan ook rekening met verschillende factoren zoals onder andere de zicht- en looplijnen van en naar het zwembad, privacy, zon- en windrichting, lichtinval, enz. En niet in de laatste plaats de vormgeving van het zwembad. Er zijn ook zeer veel materiaaltoepassingen mogelijk (bijv. randafwerkingen, traptreden, afdekzeilen, enz).

Deze mogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt en uw persoonlijke voorkeuren kunnen in vrijwel elke situatie werkelijkheid worden, uw droombad!

Uiteindelijk moet dit alles leiden tot uw droombad. Passend in de gewenste totale eindsfeer van uw tuin.

Tekst: Cynthia Daals

Buitenpotten, Harde materialen

Naast tegels, grind en schuttingplanken, zijn ook buitenmeubilair, kunstobjecten en buitenpotten heel sfeerbepalend.

 

Omschrijving

Bij een juiste toepassing ondersteunen ze de vormen, de lijnen, de kleuren en ook de stijl van het ontwerp. Er is zeer veel keuze, dus laat je niet verleiden tot de aanschaf van allerlei verschillende potten. Beperking en herhaling van hetzelfde hebben een veel krachtiger effect.

Door 3 of meer identieke objecten op een rij te plaatsen wordt er een ritme gecreëerd. Door grote potten te gebruiken lijkt een tuin groter dan die in werkelijkheid is en het levert ook een mooie duidelijke vormgeving en krachtig accent in het ontwerp op.

Geschreven door: Cynthia Daals

Een grasmat zaaien of liever zoden leggen?

Er zijn duizend verschillende soorten grassen. Kies een mix van soorten, afhankelijk van het gebruik en de ligging van de grasmat.

 

10 Tips voor gezond gras

  1. Kies een mix van soorten, afhankelijk van het gebruik en de ligging van de grasmat.
  2. Maai het gras als het droog is. Dit voorkomt dat de snippers samenkleven en hoopjes vormen.
  3. Maai regelmatig. De korte, kleine snippers vormen dan een soort mulchlaag, die later mest wordt.
  4. Ga uit van ‘de regel van 1/3’: maai nooit meer dan 1/3 van het gras af.  Maai in de zomer vaker, maar niet korter.
  5. Een gazon heeft 3 tot 4 cm water per week nodig. Besproei het gazon wanneer de grond tot 5 cm diep is uitgedroogd (gebruik een schroevendraaier om dit te testen).
  6. Besproei het gazon in de namiddag of vroege avond; de zon krijgt dan geen kans het water te laten verdampen.
  7. Zorg voor scherpe maaimessen. Botte messen geven ziekten een kans.
  8. Een laagje vilt- en grassnippers is goed, het beschermt en houdt vocht vast.
  9. Haal in de herfst bladeren weg.
  10. Loop niet op bevroren gras, anders ontstaan er lelijke plekken.

Grasmix kiezen

Er zijn duizend verschillende soorten grassen. Kies een mix van soorten, afhankelijk van het gebruik en de ligging van de grasmat.
Siergazon: mooi om naar te kijken, niet om veel op te lopen. Neem fijne grassoorten, zoals struis- en (rood)zwenkgrassen.
Speelgazon: geschikt om op te spelen. Kies een mix van fijne en grovere grassoorten, zoals zwenk-. beemd- en Engels raaigras.
Sportgazon: kan tegen een stootje. Neem grove grassoorten, zoals Engels raaigras en veldbeemgras.
Schaduwgazon: gedijt in de schaduw en is bestand tegen droogte. Meestal een mengsel van rood- en veldbeemdgras.
Gazon op vochtige plekken en zware grond: ruwbeemdgras.
Een groen tapijt in 1 dag of in 21 dagen?

Met zoden

Wilt u direct groen resultaat? Leg dan graszoden. Ook die zijn er voor de verschillende gazontypes (vraag er gerust naar).
Graszoden leggen kan eigenlijk het hele jaar met uitzondering van als het vriest of sneeuwt. Als het vlak na het leggen gaat vriezen, zullen de zoden niet afsterven. Zodra het warmer wordt en ze ontdooien, zullen de wortels meteen weer doorgroeien. De beste periode om graszoden te leggen is uiteraard het voorjaar, de lichtintensiviteit is hoger en de graszoden zullen dan dus eerder vastgegroeid en goed doorworteld zijn.

Zoden worden opgerold verkocht. Uitgerold zijn ze 2,5 meter lang, 40 cm breed en 1,5 cm dik. Elke rol meet dus precies 1 m2. Dat rekent makkelijk als u ze gaat bestellen.

Zoden leggen in 5 stappen.

1. Grond klaarmaken
Spit de grond 1 tot 2 spaden diep om. Strooi gazonmest, dan krijgen de beginnende  wortels meteen groei-energie; verdeel de mest goed om verbranding van de jonge graswortels te voorkomen. Daarna de grond goed aandrukken of met de hakken diep, hard en veelvuldig aanstampen. Vervolgens de grond egaliseren met een hark of een plank en de grond licht vochtig maken.


2. Zoden leggen
Rol de graszoden zo snel mogelijk na levering uit en leg ze goed en zonder kieren tegen elkaar aan. Vul de randen met wat aarde om uitdroging te voorkomen. Zoden licht aankloppen, daarna meteen water geven en dat de komende periode blijven doen. Sproei tot het water door de zoden de ondergrond bereikt (til even een hoekje van een zode op om dit te controleren). Niet over de doorweekte graszoden lopen, omdat er dan gaten in komen!

3. De eerste 2 dagen
Niemand over de zoden laten lopen.

4. De eerste weken
Meestal zijn de zoden na 2 à 3 weken vastgegroeid. Toch voorzichtig belopen, omdat de haarwortels nog kwetsbaar zijn.

5. Na 5 weken
Kan het gras voor het eerst gemaaid worden, voorzichtig, en altijd in de lengterichting an de zoden; na 6 weken voor de eerste keer mest geven.

Zaaien

Vooral voor een gazon met ronde vormen zijn zoden minder handig.
Graszaad kost vanaf € 0,10 per m2 tegen vanaf € 1,75 voor graszoden.
Het duurt ongeveer 3 weken voordat er een groene waas zichtbaar is.
Er zijn 2 perioden in het jaar waarin u het best gras kunt zaaien; het voorjaar en de nazomer.

Voorjaar; als in april de temperatuur boven de 10 C komt, dit kan tot en met eind mei.
Voordeel is een mooi gazon voordat de zomer aanbreekt, het nadeel is dat door  koude nachten de kans bestaat dat het zaad niet goed kiemt. Het is ook de  kiemperiode van onkruid dat de jonge grassprieten kan verstikken.

Nazomer; vanaf half augustus tot eind oktober is in principe de beste periode.
Voordeel is dat de nachten langer, vochtiger en warmer zijn waardoor het zaad snel en gelijkmatig kiemt, het nadeel is dat u pas het jaar erop een echt egaal groen gazon heeft.

Zaaien in 5 stappen.

Houd het weerbericht in de gaten; ideaal is als het gaat regenen nadat u gezaaid heeft.

  1. Verwijder het aanwezige onkruid en spit de grond circa 30 cm om.
  2. Egaliseer de grond en rol of loop de grond aan, zodat er een stevige toplaag ontstaat. Hark de toplaag een beetje los.
  3. Verdeel het graszaad in 2 gelijke hoeveelheden. Zaai 1 deel in de lengte en 1 deel in de breedte van de te zaaien oppervlakte.
  4. Het graszaad voorzichtig en niet te diep inharken. Daarna het graszaad licht aandrukken. Dit bevordert het ontkiemen van het zaad.
  5. Afhankelijk van de weersomstandigheden, het gazon licht blijven besproeien tot het  gras duidelijk opkomt en doorgroeit.

Bron: Tuin & Co

Geschreven door: Cynthia Daals

Vogels voeren; hoe, wat & wanneer

Vogels gebruiken het hele jaar veel energie. In de winter om zich op temperatuur te houden, in het voorjaar om te nestelen en om eieren te leggen, daarna om hun territorium te verdedigen en hun jongen groot te brengen.

 

In het najaar moeten ze weer reserves opbouwen voor de winter.
U kunt ze dus het hele jaar bijvoeren. Ze zullen zich niet volproppen als hun honger gestild is. Ze zullen niet verleren zelf voedsel te vinden.

Winter: voer en water

In de winter kunnen vogels weinig insecten, bessen en zaden vinden. Zeker als het vriest of als er sneeuw ligt. Vogels komen daarom in de winter gemakkelijker in de buurt van uw huis. In ruil voor een beetje voer laten ze zich goed bekijken! Het kost vogels veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten wel tien procent van hun gewicht. Als u wat voer strooit komen ze dus graag eten. Als extra energiebron kunt u vetbollen en pinda’s ophangen.

Bij lichte vorst kunt u vers water aanbieden. Er wordt van gedronken en in gebadderd. Dit is geen probleem. Het water rolt direct van de ingevette veren, dus bevriest niet.

Bij strenge vorst geen water aanbieden (ook niet warm, of suiker in oplossen en nooit zout gebruiken). Het is namelijk niet goed wanneer vogels nu gaan badderen, hun verenkleed zou kunnen bevriezen met alle gevolgen van dien. Als er sneeuw ligt zullen de vogels dat als waterbron gebruiken. Wanneer er geen sneeuw ligt en alle water is gevroren dan kunnen we de vogels helpen. U kunt het ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken, de vogels pikken de stukjes op en laten het in hun bek smelten. Erg koud in de buik, dus het kost wat energie, maar het voorziet wel in de vochtbehoefte.

Voeder meerdere keren per dag. Bij voorkeur 's morgens na de lange, koude nacht en tegen de late namiddag.

Lente: geen vetbollen en pinda’s

In de lente is het topdrukte in het vogelbestaan. Een partner zoeken, een nest bouwen, eieren leggen, jongen grootbrengen. Ook nu kunt u de vogels een handje helpen. Het voedsel moet in deze periode meer kalk en eiwit bevatten dan in de winter en minder vet.
Vetbollen en pinda’s kunnen in het voorjaar dan ook beter van het menu worden geschrapt. Ook omdat vet door de oplopende temperatuur ranzig kan worden. Het is absoluut af te raden nog hele pinda’s te voeren in het voorjaar. Wanneer vogels de jongen hiermee voeren, kunnen ze er in stikken.

Insecten, rupsen en wormen zijn een bron van eiwitten. Vogels zullen daar altijd zelf naar op zoek gaan, ook al ligt er voer op uw voedertafel. Kalk zit in veel natuurlijk voedsel. Mocht u de vogels toch aan extra kalk willen helpen dan kunt u ze wat goed uitgekookte en fijngestampte eierschillen geven. Geef ze geen melk!

Jarenlang werd geadviseerd om vogels in de lente helemaal niet bij te voeren. De reden is dat jonge vogels veel zaden en noten niet goed kunnen verteren. Het blijkt echter geen kwaad te kunnen. De ouders doen zich tegoed aan het moeilijker verteerbare voer, terwijl ze hun jongen voeden met insecten. Pas als er een totaal gebrek is aan natuurlijk voedsel bieden ze ook hun kroost zaden en noten aan. In dat geval moet u er op letten dat er geen hele pinda’s te vinden zijn, maar alleen kleine stukjes.

Zomer: eiwitrijk voedsel

In de zomer is eiwitrijk voedsel van levensbelang. Vogels krijgen nu het verenkleed dat ze tegen de winterse kou moet beschermen. Of dat hen in staat stelt om in de winter naar het zuiden te trekken.
Vogels gaan zelf op zoek naar de wormen en insecten die ze nodig hebben om aan hun portie eiwitten te komen. U hoeft ze dat niet aan te bieden. Maar u kunt ze wel helpen! Bijvoorbeeld door met bloeiende planten insecten te lokken. Of door uw gazon te besproeien en zo de wormen naar boven te lokken.
Bij zeer lang aanhoudende droogte waarderen de vogels ook de eiwitten die u aanbiedt. Merels eten dan bijvoorbeeld graag het blikvoer van de kat, of geweekte hondenkoekjes. Dit soort voer trekt echter ook snel ‘grote eters’ zoals meeuwen, kraaien en eksters. Bied het dus met mate aan.

Herfst: vitaminerijke bessen

Zodra het kouder wordt komen de vogels weer dichterbij huis. Ze gaan nu actief op zoek naar een plek waar ook in koude jaargetijden wat te vinden is. Als u ze nu gaat voeren, hebt u al snel stamgasten voor de winter. Veel vogelsoorten waarderen nu ook de vitaminerijke bessen uit de struiken in uw tuin. Bij lagere te temperaturen kunt u ook vetbollen en pinda’s weer ophangen. Let er in deze tijd wel extra goed op dat voer niet beschimmelt.

Zie voor meer informatie de website van de vogelbescherming.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Geschreven door: Cynthia Daals

Vogelvoederhuisje

Voer tijdens de koude wintermaanden de vogels een beetje bij in een vogelvoederhuisje en geniet zelf van het uitzicht met de vogels in je tuin.

 

Omschrijving

De zaadjes zijn door de klep bovenin bij te vullen en zakken naar beneden, zodat de vogels lekker kunnen eten.

Gemaakt van kunststof en glas, afmeting 20x18x18 cm (hxlxb). Het huisje kost 29,95.

Geschreven door: Cynthia Daals

Van pit tot bloem

Het makkelijkst en het beste is om zonnebloemen rechtstreeks in de volle grond te zaaien op de plek waar je ze wilt hebben. Eind mei/begin juni is hiervoor de gunstigste tijd.

 

Omschrijving

Plant de zaden 2 tot 3 cm diep en plant ze niet te dicht op elkaar. Grote soorten hebben ruimte nodig. Geef de zaden in ieder geval voldoende water en let erop dat slakken de jonge plantjes niet opeten. Zonnebloemen geven altijd de voorkeur aan een zonnige plek, maar op een iets beschaduwde plek doen ze het ook goed en ze nemen praktisch elk grondsoort voor lief. Alleen in te natte grond zal de plant geen succes worden.
Zonnebloemen worden hoog en de onderste bladeren worden nogal eens lelijk zet ze daarom ergens achter in de border.

Zaai niet alle zaden tegelijk maar met een tussenpoos dan bloeien de later gezaaide als de oudere al zijn uitgebloeid.

Tip

als je zonnebloemen uitgebloeid zijn, haal dan de bloem eraf en hang die op zijn kop te drogen op een goed geventileerde plaats. Van de winter kun je ze dan voor de vogels buitenhangen. Vooral kool- en pimpelmezen zijn er gek op (natuurlijk een paar zaden voor volgend jaar achterhouden).

Geschreven door: Cynthia Daals

Olifantenpaadjes

Oftewel een afsnijpaadje. De kortste weg van A naar B via olifantenpaadjes.

 

Omschrijving

Nu ik er over gelezen heb kom ik ze overal tegen. In Engeland en Spanje heet het 'het pad van verlangen'. Overal ter wereld worden hoeken afgesneden, mensen laten zich niet leiden. Of zijn we gewoon lui en willen we de kortste route door het platgelopen gras. Neem je ook deze route als je nieuwe schoenen aan hebt of op hakken loopt?

Ook ik ontkom er nu niet meer aan en zal foto's van bijzondere olifantenpaadjes maken en hier 'posten'. Kom je ook mooie of bijzondere olifantenpaadjes tegen, maak even met je mobiel een foto en mail 'm naar info@cyntuinen.nl en vermeld even de locatie. Maarten 't Hart wordt ook helemaal vrolijk om van de blijkbaar ingesleten gewoonte van mensen om in weerwil van de schetsen en plannen van stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten de kortste weg te kiezen.

Van mij mogen ze blijven, ik vind deze paadjes inspirerend.

URL:

Geschreven door: Cynthia Daals

Kieskeurige vogels

Voor die ene kieskeurige vogel hebben ze toch maar voor de zekerheid een paar gele er tussen gehangen...

 

Omschrijving

Super leuk idee om dit te creëren in een openbare straat in plaats van in een particuliere tuin (uiteraard iets minder huisjes...).

Zie foto!

Geschreven door: Cynthia Daals

Bouwen van een hut met wilgentenen

Een creatieve aanwinst voor een avontuur in eigen tuin. Je hoeft er geen grote tuin voor te hebben want je kunt de hut maken in de maat die het beste past in je tuin.

 

Omschrijving

Voor ieder kind is het geweldig om een hut in de tuin te bouwen en te hebben. Elk kind houdt immers van verstoppen, hutten bouwen, klimmen en klauteren.

Een wilgentenenhut bouwen is niet moeilijk. Er komt geen gereedschap aan te pas! Nou ja, op een snoeischaar na dan...

Eind van de winter worden de wilgenstruwelen vaak gesnoeid en dat is het moment dat je kans hebt om aan de takken te komen. Wanneer de takken vers zijn, zijn ze het best te verwerken. De beste wilg is Salix viminalis, omdat de takken recht en buigzaam zijn. Voor de meeste constructies heb je twijgen van 1 jaar oud nodig. Ga je iets groters bouwen, gebruik dan 2 of 3 jaar oude twijgen voor de verticale takken en 1 jaar oude voor het weefwerk.

De werkwijze is eenvoudig

Steek de wilgentenen in de grond in de vorm die voor de hut gewenst is, steek ze dicht genoeg bij elkaar zodat je de wilgentenen er later gemakkelijk doorheen kunt vlechten. Blijf vlechten totdat je boven bent, heel simpel.

Je kunt raampjes en deurtjes in de hut maken (door ruimte open te laten of door de raampjes er later in te knippen). Je kunt, als je een iglo maakt, het bovenste gedeelte ook openhouden, zodat er een soort lichtkoepeltje ontstaat.

Bodembedekking

Als bodembedekking kun je houtsnippers strooien bijvoorbeeld (in een dichte hut, komt weinig licht binnen, er zal dus geen natuurlijke begroeiing zijn).

Het allerleukste aan een wilgentenenhut is wel dat hij leeft! De takken die in de grond zijn gestoken, gaan wortelen en zullen in het voorjaar blad krijgen. De wilgen zullen, wanneer de grond vochtig genoeg is, gewoon doorgroeien. En de hut moet dan ook gesnoeid worden op z'n tijd! Als het in de eerste zomer erg droog is dan moet je zo nu en dan water geven. Bind de scheuten die een bijdrage kunnen leveren aan de structuur elke winter vast en snijd scheuten die onnodig zijn weg.

Kinderen zullen ongetwijfeld jaren plezier van de hut hebben en de hut is ook nog eens een mooi gezicht in de tuin!

Geschreven door: Cynthia Daals

Een boom voor elke tuin

Bomen. Je hebt ze voor grote en kleine tuinen, voor tuinen met kleigrond of zandgrond, voor een beschutte stadstuin of een tuin waarin de wind vrij spel heeft.

 

Omschrijving

Ik vind dat in elke tuin, hoe klein ook, een boom hoort. Een boom zorgt voor hoogte, spanning en diepte in de tuin. 

  1. De groenbeleving van een tuin wordt met een boom groter.
  2. Alle seizoenen kun je aan een boom  aflezen: de bloesem in het voorjaar, de vruchten in de zomer en de bladverkleuring in de herfst.
  3. Een boom in de tuin trekt ook vogels aan!
  4. Bomen zorgen voor hoogtepunten in een tuin waardoor er veel meer dieptewerking ontstaat. Natuurlijk kan een boom ook een functie hebben, bijvoorbeeld tegen inkijk.

Een boom is dus onmisbaar en vormt de basis van je tuin.

Voorkom dat bomen te groot worden in je tuin en je ze moet kappen. Zorg dus dat je boom tijdig gesnoeid wordt. Wordt een boom te groot, laat dan de boom snoeien of kappen

Houdt rekening bij de keuze van een boom wanneer de boom op z’n mooist is, dit verschilt per soort.

Vroeg bloeiende bomen

Bomen die al heel vroeg bloeien en daarmee het voorjaar inluiden; de allerbekendste is de Krentenboom (Amelanchier lamarckii). De Krentenboom heeft in april/mei wolken met witte bloemen. Het blad loopt roodgetint uit en heeft een mooie herfstverkleuring. De besjes zijn eetbaar, vogels zijn er dol op. Bijkomend voordeel is dat hij niet duur is. Hij doet zijn naam dus op meerdere fronten eer aan. Een echte aanrader dus!

Bomen voor de kleine tuin

Ook is voor de kleine tuin geschikt de Sierappel (Malus), eens slanke boom. De vele soorten hebben in het voorjaar verschillende kleuren bloesem en in het najaar verschillende kleuren vruchten. De Malus ‘Red Sentinel’ is waarschijnlijk wel een van de meest bekende en meest toegepaste soorten. Niet onbegrijpelijk, met in mei mooie bloesem en vanaf het najaar veel glanzend rode appeltjes die lang aan de boom blijven hangen.
Een zeer geschikte boom is ook de sneeuwklokjesboom (Halesia carolina). Hoogte na 10 jaar is 6 meter. De klokvormige witte bloemen hangen in wiebelende trossen aan de takken en lijken sprekend op sneeuwklokjes. In een later stadium worden het gevleugelde vruchtjes. De bladeren zijn ellipsvormig, gezaagd en krijgen in het najaar een mooie herfstkleur. Na de bloei kun je voor de vorm hier en daar een tak bijsnoeien, maar het hoeft niet.

Een paar van mijn persoonlijke favorieten

  1. De amberboom (Liquidambar). Een vrij grote boom, maar hij is gemakkelijk in vorm te snoeien. Het blad is prachtig en de verkleuring gaat in het najaar van geel naar helrood. Dit geeft nog meer sierwaarde aan de boom.
  2. De steeneik (Quercus ilex) is een vrij smal opgaande boom. Een fijne eigenschap is zijn wintergroene blad en prachtige, decoratieve bast.
  3. De grijze esdoorn (Acer griseum) valt vooral op door de afbladderende kaneelkleurige schors en het fel gekleurde blad in de  herfst. Deze langzame groeier is ook geschikt voor de kleinere tuin. Hij bereikt een uiteindelijke hoogte van vijf meter.
  4. Sering (Syringa). De kleine opstaande bloempluimen van de ‘gewone’ sering Syringa vulgaris zijn prachtig. De bloemen  verschijnen rijkelijk en geuren heerlijk. Geef de sering voldoende ruimte en zon.

Laat u inspireren of bel mij voor een vrijblijvende afspraak 06-12479791

Geschreven door: Cynthia Daal

De sneeuwvlokkenboom, Chionanthus virginicus

Een prachtige sierheester die bloeit met sneeuwvlokachtige bloesem in de periode mei/juni.

 

Omschrijving

Plant deze bladverliezende heester op een beschutte plek in de zon/half schaduw, de grond mag iets vochtig zijn. Geef hem voldoende ruimte, ongeveer 2 bij 2 meter.

Na de bloei verschijnen de olijf lijkende staalgrijze vruchten.
Eventueel na de bloei snoeien, maar dit is niet noodzakelijk. Wel de wildopslag zo kort mogelijk bij de stam wegsnoeien. Snoei gelijk na de bloei zo kan hij volledig herstellen tegen de volgende lente en opnieuw volop
bloeien.

De Chionanthus is een trage groeier, die pas na vele jaren zijn maximale hoogte van ongeveer 5 meter zal bereiken. Wilt u hem lager houden dan is hij dus makkelijk te snoeien.

Geschreven door: Cynthia Daals

Eetbare wand

Droom je al tijden van een kruidentuin of bloemenzee, maar is er gewoon geen ruimte voor? De Eetbare Wand is een verticale tuin die oplossing biedt!

 

Omschrijving

Geschikt om verticaal je eigen groenten, kruiden of (eetbare) bloemen te kweken en oogsten. Ideaal dus voor iedereen die niet de ruimte heeft om in de grond te wroeten. Het ophangen van de Eetbare Wand is heel eenvoudig. Bevestig 'm op muren, schuttingen, steenkorven, balustrades, hekwerken of andere verticale voorzieningen. Elke Eetbare Wand is standaard voorzien van een micro-drip irrigatiesysteem dat eenvoudig aangesloten kan worden op de tuinslang.

In elke rij van de Eetbare Wand vind je vijf vakjes voor planten en een half vakje waar je je gereedschap, schaar, tuinhandschoenen of plantenspuit in op kunt bergen. Zo heb je altijd alles binnen handbereik.

De Eetbare Wand is gemaakt van een duurzaam materiaal. De grondstof bestaat voor 99% uit gerecyclede transparante PET flessen en 1% nylon (UV-bestendig garen). Deze eetbare wand kost ± 200,00 (uiteraard exclusief de planten.

www.eetbarewand.nl

Geschreven door: Cynthia Daals

Spinnenvanger

De Spinnenvanger is niet echt een artikel voor toepassing in de tuin, maar uiteindelijk komen de spinnen wel van buiten naar binnen, helaas....

 

Omschrijving

Als ik in de tuin werk doe ik gewoon handschoenen aan en je bent over het algemeen wel bedacht op spinnen en spinnenwebben. Maar spinnen in huis geven je nou niet echt een waarschuwing, die zitten of rennen er er gewoon ineens. En als je al een beetje bang bent voor spinnen dan zie je ze meestal ook al als eerste en ja als hij eenmaal gespot is dan moet hij weg. Tissue, stofzuiger, krant, onderkant schoen.. niet de 'veiligste'/beste opties naar mijn mening.

Sinds een paar jaar heb ik een geweldige oplossing, de bugAway (DE spinnenvanger). Je blijft op veilige afstand en het werkt perfect.

Aan het einde van de steel zit een plastic kelk die je dus op ruim 1,50 meter afstand over de spin plaatst en door het handvat te draaien gaat de kelk dicht en zit de spin gevangen en kun je zelf bepalen waar je de spin vrijlaat.

Op twee strategische plekken in huis heb ik er 1 staan. Er zijn twee versies te krijgen met een kort en lang handvat. Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste.
Te bestellen bij Vivara. Echt een aanrader! Ook als verjaardagskado voor iemand die bang is voor spinnen, dan is dit namelijk de oplossing.

Geschreven door: Cynthia Daals

Verschil tussen haag en een haagbeuk

Beuk (Fagus sylvatica) en haagbeuk (Carpinus betulus) zijn sterke inheemse bomen die vaak met elkaar worden verward. Beide vormen ze schitterende hagen die de architectuur van een tuin kunnen accentueren.

 

Omschrijving

In de zomer is het onderscheid tussen een haagbeukenhaag en een beukenhaag echter gering, maar in de winter en de lente hebben ze heel verschillende eigenschappen en vullen ze elkaar mooi aan.
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van beide; een omsloten en/of opgedeelde tuin met een combinatie van beuk en haagbeuk geeft vooral in winter en voorjaar een fraai contrast.

Denk bij het snoeien aan het feit dat de beuken en/of je haagbeuken in je haag van nature bomen zijn. Ze hebben dus de neiging om uit te groeien tot een boomvorm, met een kale stam en een kruin, en als je ze niet snoeit, komt je haag dus min of meer ‘op poten’ te staan.

Inplanten

In 1 of 2 rijen aanplanten (5 per m1 en bij een dubbele rij 8 per m1). Onderlinge afstand rij ± 25 cm. Plant in driehoeksverband (om en om). De haag wordt dan dichter en kan indien gewenst smaller worden geknipt.
Belangrijk is dat ze niet te diep worden gepoot, alleen de wortels moeten in de grond niet dieper. Na aankoop direct inplanten, de wortels van de beuk zijn zeer kwetsbaar en kunnen niet tegens zon en vorst. Voeg verteerd beukenblad toe aan het plantgat of speciale meststof.

Zorg er voor dat de planten die voor de haag staan voldoende afstand houden zodat het zonlicht ook aan de onderkant van de haag kan komen.

Geschreven door: Cynthia Daals

FemNa40