Alcohol gezond of ongezond?

De Finse professor Dr. Kari Poikolainen kwam recent met het bericht naar buiten dat een fles wijn per dag zeer veel goeds kan doen voor je gezondheid.

Jarenlang werkte hij als alcoholexpert voor de wereldgezondheidsorganisatie, de WHO.

Deze instelling spreekt zich juist faliekant tegen alcohol uit, dus het is op zijn zachtst gezegd zeer opmerkelijk dat deze man na zijn pensioen met dit bericht komt.

 

Veel mensen lusten wel een slokje en daarom klinkt dit bericht voor velen als muziek in de oren. Maar hoe zit het nu echt?

De wetenschapper Dr. Kari Poikolainen heeft zeer veel onderzoeken bestudeerd en komt tot de conclusie dat wel drinken gezonder is dan helemaal niet drinken. Ik heb deze man even onderzocht en ben erachter gekomen dat hij een boek heeft geschreven over de voordelen van alcohol. Het lijkt erop dat hij deze extreme uitspraken doet om zo aandacht te genereren voor zijn werk.

Met gematigde uitspraken ziet niemand je staan. Het is dus tijd voor wat nuancering. Er is al jarenlang veel controverse rondom het onderwerp alcohol. De meningen erover zijn verdeeld en de waarheid ligt waarschijnlijk in het midden.

Lichaamsvocht

Vrouwen zijn gevoeliger voor alcohol dan mannen. Alcohol verdeelt zich namelijk over het lichaamsvocht en daar heeft een man meer van. Mannen bestaan voor 65% uit water en vrouwen voor 55%. Dit komt doordat vrouwen van nature iets meer lichaamsvet hebben en mannen juist meer spieren. De alcohol heeft bij mannen dus meer water tot z’n beschikking om zich over te verdelen. Daarbij hebben mannen ook een grotere lever.

Aanmaak van insuline

Alcohol bevat per gram 7 kcal, dus het is een bron van energie. De grap is dat het lichaam niet in staat is al deze energie volledig te benutten. Een kilo hout bevat ook erg veel calorieën, maar we zijn niet in staat de cellulose af te breken en dus komt de energie niet beschikbaar in het menselijk lichaam. Toch kun je van alcohol dik worden omdat veel mensen eten door te drinken.

Daar zijn verschillende redenen voor. Na het drinken maakt het lichaam snel wat insuline aan om de extra suikers weg te werken. Aangezien de suiker in drank vaak snel van aard is, zit je dus zo met een laag bloedsuiker en daarmee met een hongergevoel. Ook is alcohol een gif en je lichaam doet er alles aan om het kwijt te raken, het heeft geen tijd om hormonen in te schakelen die de bloedsuiker stabiliseren.

Om die reden kan het drinken van veel alcohol de volgende dag een lage bloedsuikerspiegel geven.
Mensen worden dus meestal dik van de alcohol door er veel bij te eten.

Hopeïne

In bier zit hopeïne, dat in de hop zit. Dit is het meest krachtige fyto-oestrogeen in de natuur dat we maar kennen. Fyto-oestrogenen zijn plantaardige oestrogenen die de werking van het lichaamseigen oestrogeen nabootsen.

Oestrogeen is onmisbaar, maar een teveel eraan kan zorgen voor een gewichtstoename. Het hormoon oestrogeen wordt ook wel het vrouwelijke geslachtshormoon genoemd en zorgt voor vervrouwelijking. Misschien dat veel bierdrinkende mannen om deze reden te maken krijgen met borstvorming?

Gevoelige darmen

Veel alcoholisten zijn broodmager. Dat komt omdat teveel alcohol de darmwand kan beschadigen, weer een reden om te matigen. Zeker als de alcohol in plaats van voedingsstoffen komt, ontbreken de bouwstoffen om de darmwand te helen. Als je gevoelige darmen hebt, kun je beter geen alcohol nuttigen. Het drinken staat de kwaliteit van je darmwand dan in de weg.

Harddrug

Alcohol is een algemeen geaccepteerde harddrug. We vinden het normaal om te drinken, terwijl het een gif is. Toch kan gif in kleine hoeveelheden positief op de gezondheid werken. Veel medicijnen zijn gif, maar werken toch heilzaam in kleine hoeveelheden. Eigenlijk kan alles giftig zijn.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat alcohol het risico op kanker kan vergroten. Tegelijkertijd zijn er onderzoeken (of deze) die aantonen dat alcohol het ‘goede’ HDL kan verhogen en het ‘slechte’ LDL cholesterol plus de triglyceridenspiegel in het bloed kan verlagen. Per saldo kan het dus net iets gezonder zijn om af en toe wat te drinken, maar dan wel zeer gematigd.

Het is het best om niet gedistilleerd te drinken, maar natuurlijk gefermenteerde dranken zoals witte of rode wijn. Beide hebben actieve plantenstoffen in zich die gezondheid bevorderend op het lichaam kunnen werken. Vlak voor het slapen drinken is zeer slecht, de slaapkwaliteit gaat erdoor achteruit.

Je kunt beter wat bij de maaltijd drinken. Op een lege maag is sterk af te raden omdat de alcohol dan veel te snel opgenomen kan worden, met bloedsuikerproblemen als gevolg.

In Frankrijk kennen we ook wel de Franse paradox: ze eten veel verzadigd vet, drinken veel rode wijn en toch komen hart- en vaatziektes er minder dan gemiddeld voor. De vraag is wel hoe dat komt. Is het dat alcohol de stress reduceert, komt het doordat de Fransen meestal in gezelschap eten? Ik denk dat we beter niet elke dag kunnen drinken en het maar beter kunnen beperken tot enkele glazen in het weekend.

Het is alleen voor velen lastig om maat te houden, want één glaasje vraagt al snel om een tweede. Zolang je het in de hand weet te houden kun je, zoals met veel voedingsmiddelen, profiteren van de voordelen en afrekenen met de nadelen.

Vitaminevoorraden

Om alcohol te verwerken doet je lichaam een beroep op bepaalde vitaminevoorraden, zoals vitamine B1, B2 en B6, maar ook op zink. Zink is zeer belangrijk voor het functioneren van het immuunsysteem. In die zin kan teveel alcohol het immuunsysteem verzwakken. Zink is ook betrokken bij de productie van zaadcellen. Misschien dat mannen die regelmatig uit de band springen met alcohol daarom een lagere zaadkwaliteit hebben?

Gezonde groet,
Juglen Zwaan aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

Boetedoening

Door:

Ik heb besloten om 10 kg af te vallen en fitter te worden en mijn goddelijke lichaam terug te krijgen na een hardloopwedstrijd, afgelopen augustus in Gurro, Val Cannobina.

Lees verder

FemNa40