Haver een levensverlenger?

De kranten kopten ruim een week geleden massaal dat havermout een soort levenselixer zou zijn.

Het is volgens de journalisten absoluut de sleutel naar een lang en gezond leven.

Dit is bewezen door de Harvard universiteit, stelden ze. Zelf ben ik ook een fan van haver,
dus hier wilde ik wel even het fijne van weten.

 

Ik heb het originele onderzoek in de JAMA (Journal of the American Medical Association) erbij gepakt om te zien wat precies de bevindingen waren. Ik schrok wel even, want haver wordt in het hele onderzoek niet genoemd. Ze hebben het over volle granen. Dus ook tarwe.

De onderzoekers stellen dat als je vlees vervangt door volle granen, dat je dan 20% minder kans hebt om vroegtijdig te overlijden. Als je alleen de geraffineerde granen door volle granen vervangt scheelt het 8%.

Darmen zijn ontgiftingsorganen

Onze darmen horen bij de ontgiftingsorganen van het lichaam. Via de lever en de gal worden in de darmen gifstoffen geloosd. Het is belangrijk om de gifstoffen zo snel mogelijk kwijt te raken, anders worden ze gewoon weer door de darmen opgenomen in het bloed.

Dit geldt ook voor cholesterol. Gal heeft als bestanddeel cholesterol. Als je darmpassage te traag verloopt,
kun je een verhoogde cholesterolspiegel krijgen. Vezels versnellen de darmpassage en zorgen daarmee voor het uitscheiden van toxines.

We worden in onze omgeving gebombardeerd met toxines. De absolute basis van ons functioneren, vereist zuiver water en lucht. Deze twee komen de laatste tijd steeds meer in het gedrang. Tel daarbij op de chemicaliën, bestrijdingsmiddelen en E-nummers in het eten en het wordt duidelijk dat ons lichaam heel wat te verduren krijgt.

Een beetje toxines is echt niet erg, onze ontgiftingsorganen kunnen dat makkelijk aan. Als het een opeenstapeling wordt, moeten we op gaan passen.

Geraffineerde granen

Geraffineerde granen bestaan uit zetmeel. Zetmeel is eigenlijk gewoon niets anders dan aan elkaar geschakelde glucosemoleculen. Deze komen razendsnel in ons bloed terecht, waardoor de aderen beschadigd kunnen raken. Suiker in het bloed kan reageren met de eiwitten van de vaatwanden, waardoor er AGE’s kunnen ontstaan.

Advanced Glycemic Endproducts. Deze kunnen de soepelheid van de aderen aantasten met het risico op een vroege dood als gevolg. In het boek Anti-AGE-dieet van professor Helen Vlassara wordt beschreven hoe dit proces precies verloopt.

Vezels vertragen de afgifte van glucose, waardoor er minder snel AGE’s optreden. Het eten van volle granen beschermt zo op twee manieren het lichaam tegen schadelijke stoffen. Toch kan het allemaal nog beter.
We eten namelijk erg veel granen met gluten. De gemiddelde Nederlander eet 7 keer per dag iets met gluten.

Gluten is een plakstof die irriterend kan werken op de darmen. Het vervangen van tarwe door glutenvrije granen zoals haver, boekweit, gierst, quinoa of amarant is al een stap in de goede richting. Kiezen voor oude granen zoals spelt en rogge is ook al beter.

Tarwe is een hybride graansoort met ingebouwde pesticiden en herbiciden. Het gehalte aan gluten is door de jaren heen enorm toegenomen. Ook de vezels van tarwe zijn niet bepaald mild voor onze darmen. De vezels van haver zijn al een stuk milder. Die van groenten en fruit ook.

Pap

Het nieuwsbericht stelde dat pap van volle granen je leven kan verlengen. Zelf ben ik meer een voorstander van koude geplette haver van Demeter-kwaliteit. Als pap warm is, komen de suikers los te liggen. Deze suikers worden heel snel opgenomen door het lichaam, waardoor er niet alleen AGE’s kunnen ontstaan; ook heb je heel snel weer trek. Zelfs als je wat olie toevoegt aan de pap, wordt het nog erg snel opgenomen in het bloed.

Koud ontbijt

Een koud ontbijt van haver, banaan, kokosvezels, chiazaad en ontkiemde boekweit is ideaal. Haver bevat zogenaamde betaglucanen. Dit zijn stoffen die de afweer stimuleren, het cholesterol verlagen en de spijsvertering positief beÏnvloeden. Betaglucanen zitten vooral in paddenstoelen zoals shii-take, maar dus ook in haver.

Door het ontbijt koud te eten, blijven de meeste voedingsstoffen bewaard en liggen de suikers opgesloten, waardoor deze niet massaal worden opgenomen in de dunne darm. Pas in de dikke darm worden deze door de bacteriën gegeten, waardoor er extra vitamines en vetzuren geproduceerd worden die heilzaam zijn voor het lichaam.

Het beste kun je haver even 8 uur van tevoren weken. Bepaalde antinutriënten, zoals fytinezuur, worden dan geneutraliseerd. Giet het restantje water wel even af. Ook andere kiemkrachtige wonderen uit de natuur kun je het beste voor gebruik even weken. Dus noten, zaden, pitten, bonen en granen even in een laagje water zetten alvorens je het gaat consumeren.

Toch denk ik dat elke dag hetzelfde ontbijt niet aan te raden is. Je krijgt dan teveel van dezelfde stoffen binnen. In de natuur hadden de oermensen ook niet elke dag hetzelfde te eten. Het beste kunnen we afwisselen.

Maak bijvoorbeeld in het weekend een omelet met groenten als ontbijt. Voor meer afwisselende inspiraties rondom het ontbijt, lunch en diner kan ik zeker het boek De oerspronkelijke keuken van Yvonne van Stigt aanraden.

Als mensen overstappen van bewerkte voedingsmiddelen naar oervoeding veranderen meestal de gewoontes langzaam maar zeker. Dagelijks worden er dan kleine stapjes gezet. Als je deze kleine stapjes bij elkaar optelt, dan is dat over jaren genomen een enorme afstand! In de praktijk blijkt dat we zoveel kunnen doen met voeding en leefstijl.

De meeste mensen die aan intermittent fasting doen (mensen eten in een tijdframe van 6 uur en de andere 18 uur eten ze even niks), konden dat in het begin ook niet. Zij waren misschien ook wel mensen die 6 kleine maaltijden op een dag moesten eten, omdat anders de bloedsuiker onderuit ging.

Heb vertrouwen en wees blij met elke kleine stap die je zet. Je bent de mensen die niks doen dan al zo ver voor.

Met gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40