Thee vol gif?

Greenpeace heeft een rapport openbaar gemaakt waaruit blijkt dat 94% van de door hun onderzochte thee vol zit met giftige bestrijdingsmiddelen.

Het is zelfs zo erg dat ruim de helft 10 bestrijdingsmiddelen of meer bevat. Dat is zorgwekkend, want niemand weet wat de kruisreacties van deze stoffen onderling kunnen doen.

Eerlijk is eerlijk: ik wist al langer dat er gif in thee zit, maar dat het zo erg was had ik niet gedacht.

 

Land van herkomst

De thee die Greenpeace heeft gemeten komt uit India. Ook in dit land hebben ze regels waar boeren zich aan moeten houden. Wat blijkt? Deze regels worden keer op keer geschonden, want bestrijdingsmiddelen zoals DDT, Anthraquinone en Endosulfan zijn al jarenlang verboden.

Toch komen deze stoffen ruimschoots op de thee voor. DDT stapelt zich op in het menselijk vetweefsel en kan niet worden afgebroken in het milieu. Zelfs bij pasgeboren baby’s wordt wereldwijd DDT aangetroffen.

Consequenties

Wat is nu het probleem van deze stoffen? Ze functioneren meestal als een xeno-oestrogeen: oftewel ze werken sterker dan het lichaamseigen oestrogeen. Dat heeft nogal wat consequenties voor het functioneren van het lichaam. Teveel oestrogeen stimuleert de aanmaak van bijvoorbeeld vet, maar zorgt ook voor onvruchtbaarheid.

Pesticiden werken ook in op het centraal zenuwstelsel en ons immuunsysteem. In deze tijd hebben we gezien de hoeveelheid stress ons immuunsysteem hard nodig. Een haperend immuunsysteem kan zich uiten in auto-immuunklachten en ziektes zoals kanker.

Thee meest gedronken drankje ter wereld

Tot zover dit slechte, maar bewustmakende nieuws. Ik draai negatieve zaken graag om naar het positieve.
Aan alleen bang maken heeft niemand iets. Toch hoort bewustmaken erbij, zeker als het om thee gaat.

Thee is na water het meest gedronken drankje ter wereld! Ten minste, het is maar wat je onder thee verstaat. Kruidenthee komt namelijk niet van de theeplant en mag daarom ook eigenlijk geen thee heten.

De theeplant draagt de Latijnse naam Camellia Sinensis en staat aan de basis van de bekende zwarte, groene en witte thee. Alleen de bewerkingen verschillen. Witte thee is onbewerkt, zwarte thee is gefermenteerd en groene thee is licht gestoomd.

Thee zit boordevol goed opneembare mineralen zoals kalium en mangaan. Er zit zelfs een beetje natuurlijke fluoride in, die zorgt voor sterke botten en tanden. De synthetische fluoride is een restproduct uit de aluminiumindustrie en die wil je niet binnenkrijgen (tip: poets met fluoridevrije tandpasta).

De kracht van thee

De echte kracht van thee zit in de verscheidenheid aan antioxidanten. Er zitten duizenden stoffen in een kopje thee. Deze stoffen werken samen om ons gezonder te maken. In een recente analyse van verschillende onderzoeken bleek dat het drinken van thee onze aderen gezonder maakt, waardoor we een duidelijk lagere kans hebben op een beroerte.

Geen wonder dus dat de Chinezen 5000 jaar geleden al dagelijks thee dronken. Het westen drinkt overigens nog maar sinds ruim 100 jaar thee.

Gezonde thee

Hoe kun je nu zorgen voor een kop gezonde thee? Allereerst is het verstandig om thee in een papieren filter te mijden. Dat betekent dat vrijwel alle thee in de supermarkt hiermee al afvalt. Zelf thee zetten met behulp van een zeefje heeft de voorkeur.

Een speciaalzaak heeft over het algemeen thee van een betere kwaliteit. Deze thee smaakt ook veel beter.
Een theesommelier in de speciaalzaak heeft kennis van zaken. De thee in de supermarkt is vaak zo slecht van kwaliteit dat er gewoon suiker aan wordt toegevoegd.

De theeplant groeit in meer dan 40 landen, wat mogelijkheden biedt. Vermijd thee uit lagelonenlanden.
De wetgeving en controles zijn daar minder scherp dan in moderne landen. Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook meestal zo. Ik kies zelf graag biologische thee, zo weet ik zeker dat de thee met een gerust hart gedronken kan worden.

Thee maken van kruiden

Ook kun je in je eigen tuin kijken naar kruiden waar thee van gezet kan worden. Verse thee van bijvoorbeeld citroengras smaakt toch heel anders dan thee van gedroogde kruiden. Kruidenthee is eigenlijk geen echte thee, maar kan wel erg lekker en heilzaam zijn! Als je nog meer tips wil hebben voor het kiezen van een gezond en lekker kopje thee, dan kan ik deze interviews van GezondheidsNieuwsRadio aanraden.

Tip: Pas overigens wel op met het drinken van thee in de avond. Thee bevat namelijk theïne, oftewel cafeïne. Deze stof kan bij sommigen de slaap verstoren.

Juglen Zwaan, ahealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40