Griekse lamstoof (arni stifado)

We zitten inmiddels in de lente en dan gaan we zoetjes aan op zoek waar we dit jaar eens met vakantie naartoe zullen gaan.

De meesten van ons zijn weleens in Griekenland op het vaste land of op één van de prachtige eilanden geweest.

Maar ken je dan ook de èchte Griekse keuken?

 

Doorgaans serveren de hotels en/of restaurants in de toeristencentra de 'aangepaste' Griekse maaltijden,
zoals de Chinezen dat in Nederland doen. Onderstaand 2 authentieke recepten à la Morena.

Benodigdheden (4 personen)

  • Olijfolie
  • Stuk lamsschouder van 750 g
  • Zure uitjes, ongeveer 3 eetlepels
  • 1 grote gewone ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 500 g tomaten in stukjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 4 laurierblaadjes
  • Snufje piment
  • 1 theelepel rozemarijn
  • Zout en peper
  • Rode wijn

 

Bereiding

Was het vlees goed en kook het (ongeveer een uurtje) met toevoeging van 1 glas zoete rode wijn.
Voeg 2 laurierblaadjes en piment toe. Het vlees laten afkoelen en in de koelkast zetten.

De volgende dag bak je het vlees goed aan en voeg je water toe tot het vlees gedeeltelijk onderligt. Dit weer een uurtje zacht laten koken. Bak de gewone ui, de zure uitjes en de tomatenstukjes tot de uien goudgeel zijn.

Voeg het geheel plus een 2e glas wijn, 2 laurierblaadjes, nog wat piment, rozemarijn, tomatenpuree en de knoflook toe bij het vlees. Laat het geheel op laagste stand minstens nog een uur pruttelen met de pan gesloten. Controleer hierna of het vlees zacht genoeg is, anders nog iets langer op het gas laten.

De lamsstoof is nu klaar. Wat je hierbij kunt eten is een Griekse spinazieschotel. Hieronder het recept.

Benodigdheden

  • Olijfolie
  • 2 fijngesneden uien
  • Bieslook
  • Verse spinazie (500 g)
  • 2 kopjes water
  • Snufje dille, peterselie, munt, zout en peper
  • 1/2 kopje ongekookte rijst
  • 1/2 citroen
  • Stukje Griekse fetakaas

 

Bereidingswijze

De uien en bieslook bakken in olijfolie. Voeg de spinazie toe wanneer de uien goudbruin zijn. Even meebakken (ongeveer 3 minuten). Voeg daarna een beetje water toe en laat het 3 minuten zachtjes koken. Doe dan het kopje rijst erbij en laat het geheel 7 minuten doorpruttelen. Daarna voeg je de dille, peterselie, mint, zout en peper erbij en laat het nog een minuut of 5 pruttelen. Alles laten afkoelen en het citroensap erdoor mengen.

Meer van deze heerlijke recepten kun je vinden bij Morena aan de Amstel.

Eet smakelijk (kali orexi)!

FemNa40