50 Shades of 50 worden (3)

De pers. Nog meer gedachtekronkels en weetjes over het 50 worden, wat staat er in de krant.

 

Volkskrant

Ik heb zo’n vermoeden dat veel redactieleden van de Volkskrant massaal 50+ zijn of bijna worden. Zo zijn columniste Sylvia Witteman en ik van hetzelfde bouwjaar. In deze krant heeft een reeks interviews gestaan met als onderwerp: ‘Over de helft’. Een groot aantal meer of minder bekende Nederlanders werd geïnterviewd door Cornald Maas (ook net 50 geworden) over hun ervaringen en gevoel bij het naderen of halen van de 50-jarige leeftijd.

Daarom ben ik dus zo dol op deze krant. Geen tranentrekkende artikelen over ene Estelle die van ‘haar zoveelste welverdiende vakantie’ geniet, of over Sylvie’s graaf die haar alweer in de steek heeft gelaten of foto’s van superslanke sterren met hun meer dan schattige kindjes of 6-pack mede-sterren op een tropisch strand ver weg.

Ik lees graag het echte nieuws en over gewone mensen. Mensen die ook gewoon een jaartje ouder worden,
50 dus. Een paar van artikelen c.q. onderwerpen wil ik jullie niet onthouden. Ik bedoel dan in het kader van mijn queeste naar het geheim van 50 worden.

Babyboomers

De babyboomers vormen de generatie die na de tweede wereldoorlog opgegroeid zijn. De snelle economische groei ging gepaard met een stijging van de snelle wereldeconomie. Brigitte Miksa schrijft in de Volkskrant dat deze generatie, 1945 t/m 1964, deel uitmaken van ‘de grootste, welvarendste, best opgeleide en volgens sommigen meest verwende en tolerante generatie’ die de wereld ooit heeft gekend.

Alles hebben ze meegemaakt: ‘seks, drugs, rock’n roll, zeepbellen op de dotcom en huizenmarkt’. In 1931 gaat de laatste babyboomer met pensioen. In Amerika is dan 20% van de bevolking 64+. Dit gaat natuurlijk niet over mij, ik behoor net niet tot de babyboomers, manlief wel. Raar ik had toch altijd een heel ander idee over babyboomers, altijd gedacht die allemaal allang met pensioen zouden zijn.

Nooit gedacht dat ik, op 31 dagen na, ook tot deze generatie zou kunnen behoren. Ben toch blij met de 31 dagen die ervoor zorgen dat ik geen babyboomer ben. Past helemaal niet bij mij, ik voel me nog maar 38.

55-plussers

Aleid Truijens, columniste van de Volkskrant, schreef een column met de volgende titel: ‘Afschaffen, die nare, invaliderende term 55-plussers’. Ik heb nog vijf jaar voordat deze column voor mij van toepassing is,
maar besloot de column toch te lezen, manlief wordt in de loop van dit jaar 55+.

Ze schrijft dat haar vrienden van dezelfde leeftijd c.q. bouwjaar zijn. En omdat je veel met elkaar optrekt, heb je niet in de gaten dat zij, samen met jou, ook ouder worden (herkenbaar). Ze ‘moeten’ allemaal nog 12 jaar werken, hebben hypotheken, kinderen de deur uit (niet herkenbaar), krijgen kwaaltjes (herkenbaar).
Kortom, komen terecht in een andere fase van het leven.

Aleid schrijft dat ze telefonisch werd uitgenodigd om aan een onderzoek mee te doen, ‘naar het fysieke en mentale welbevinden van 55-plussers'. Uit nieuwsgierigheid deed ze mee. Ze kreeg vragen voorgelegd als: ‘kunt u nog zelf douchen, wie doet uw administratie, doet u nog kleine huishoudelijke klusjes’, kookt u wel eens.

Er werd geen enkele vraag gesteld over werken. Alsof iedere 55-plusser al achter de geraniums zit. Aleid werd er een beetje melig van, zou ik ook worden. Ze pleit voor het afschaffen van die nare, invaliderende term 55-plussers. Die heten voortaan gewoon werkende (ze moeten wel).

Ingezonden brief: tante mag niet dansen

In de weekeindbijlage van de Volkskrant hebben de lezers de mogelijkheid om te reageren op een ingezonden brief met daarin een probleem of dilemma. In deze brief wordt de lezers om advies gevraagd. Ik lees ze altijd.

Een paar weken geleden vroeg een studente om advies. Ze was op kamers bij een tante van haar. Die tante was volgens haar al op een middelbare leeftijd. Toch wilde die tante graag met haar gaan stappen. De studente voelde daar niet zo veel voor, gezien de gevorderde leeftijd van haar tante. Ze durfde echter geen nee te zeggen, omdat ze de relatie de goede relatie wilde behouden. Haar tante is immers ook haar huisbaas.

Mijn eerste reactie was dat die tante a) zich niet jonger voor moest doen dan ze was en b) rekening moest houden met de privacy van haar nichtje en dus niet met het haar moest gaan stappen. Ik bekeek de kwestie door de ogen van het nichtje. Wie wil er nu op stap aan met een bejaarde?

Na de brief nogmaals goed gelezen te hebben, kwam ik tot de conclusie dat die tante rond de 50 zou moeten zijn. Na een paar minuten (ja, het gaat langzaam bij mij) drong het tot mij door dat ze dus van mijn leeftijd is.
Op de een of andere  manier wil het maar niet tot mij doordringen dat ik straks ook 50 word.

Na weer een paar minuten werd ik een beetje boos op die studente. Hoezo mag die tante niet mee gaan stappen. Vrouwen van 50 willen, kunnen en mogen natuurlijk ook op stap gaan, ’n biertje drinken, dansen.
Ik bekeek de kwestie nu door de ogen van die tante. En door mijn eigen ogen; ik voelde me een soort van persoonlijk aangesproken. Een soort van leeftijdsdiscriminatie.

Thuis dans ik nog steeds (tot afschuw c.q. vermaak van mijn medebewoners). Alleen onze hond blijft dan stoïcijns op haar kussen liggen. Kijkt me even aan, om direct weer verder te gaan slapen.

Sylvia

Ik ben een grote fan van Sylvia Witteman. Ze is, net zoals ik, ook niet superslank, heeft pubers die haar regelmatig inhalen met van alles en nog wat. Niet alleen fysiek, maar ook met het bedienen van telefoons, computers, mode, etc. etc. (heel herkenbaar).

Voor wat betreft dat niet zo slank zijn, geeft ze aan dat die extra centimeters rond de taille ervoor zorgen dat ze geen rimpels in haar gezicht heeft (heb ik beide ook). Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Dansen (met Tena-lady en Sport BH)

Sylvia, heeft net zoals Lenette van Dongen het talent het dagelijkse leven van een niet meer zo piepjonge vrouw met een vette knipoog en de nodige zelfspot te beschrijven c.q. te spelen. Allebei vrouwen naar mijn hart. 

Met hen zou ik graag nog eens een biertje willen drinken om vervolgens ergens al dansend (met een Tena-Lady-tje èn sport BH) volledig uit ons dak te gaan.

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40