Geen kinderwens

Toen ik jong was, kon ik mij dit niet voorstellen en nu ik ouder en wijzer ben geworden eigenlijk nog steeds niet. Ik ben en blijf een liefhebber van kinderen.

Vanaf mijn tienerjaren droomde ik al over het krijgen van kinderen en ik ben blij en gezegend met schatten van kinderen. Ik ben en blijf een trotse moeder.

 

Maar er zijn ook vrouwen/mannen die geen kinderwens hebben. Het blijkt nu eenmaal zo te zijn dat er personen op deze aardbol rondlopen die geen kinderen willen of er niets mee hebben. Ze krijgen vaak de nodige vragen en onbegrip over zich heen, aangezien je eigenlijk niet vrijwillig kinderloos mag zijn.

Bewust nemen

Je denkt vaak dat er wel een medische, financiële of relationele reden voor zal zijn. Dit is bij sommige personen inderdaad het geval, maar wat als die reden er totaal niet is.

We realiseren ons dagelijks dat er teveel mensen op deze aardbodem rondlopen, maar brengen steeds meer kinderen op de wereld vanwege onze biologische of cultureel gevormde kinderwens. Ja..., want je omgeving bepaalt ook een groot deel van jouw denkwijze en verlangens.

Als de natuur niet meezit, dan helpt de wetenschap wel een handje. Er zijn 5 miljoen baby’s door IVF op de wereld gezet. De trend van de laatste tijd is ook dat er steeds meer oudere moeders zijn, doordat de carrière voorgaat en dan op het laatst de hormonen gaan opspelen.

Leven beter met kind?

Maar maakt een kind het leven stukken beter? Iedereen mag zijn eigen mening hebben hierover, maar degenen die geen kinderwens hebben worden toch vaak voor gek verklaard en met clichés om de oren geslagen,
zoals: 'Je weet niet wat je mist'; 'Later krijg je nog spijt; 'Je verandert nog wel van gedachten' enzovoort.

Ik denk nu dat we iedereen in zijn/haar waarde moeten laten en niemand onze eigen ideeën of verlangens moeten opspelden. Er zijn personen die genoeg aan zichzelf hebben en aan hun partner, om het leven waardevol  in te vullen. Degenen die geen kinderwens hebben zijn naar mijn mening personen die juist goed hierover nagedacht hebben en zichzelf goed kennen om een weloverwogen en bewuste keuze te maken voor hun leven.

Ik kan dit helaas niet zeggen van de vele ouders die kinderen krijgen omdat het zo hoort (huisje, boompje, beestje) en hun eigen belang voor laten gaan gezien de hoeveelheid  kinderen/problemen in de jeugdzorginstellingen. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten.

Zomaar een mijmering.

FemNa40