Ik ben 50 jaar, ben getrouwd met Paul Broos (werkzaam bij Eneco). Ik heb 2 kinderen in de puberleeftijd. Ik ben jarenlang werkzaam geweest als secretaresse, assistente, office manager (oftewel: geef het beestje maar een naam). Ruim acht jaar geleden is bij mij MS geconstateerd.


Ik had de jaren daarvoor al veel vage klachten gehad (last met ogen, met balans, vermoeidheid) en had als het ware een abonnement op de huisarts. Met de diagnose MS (hoe moeilijk ook) vielen de puzzelstukjes op hun plek, al die klachten bleken al met MS te maken te hebben. Ik heb daarna nog 3 jaar kunnen werken, wel minder uren. De MS stond helaas niet stil. Er kwamen naast lichamelijke- en visusklachten ook behoorlijke cognitieproblemen bij. Denk aan vergeetachtigheid, gebrek aan overzicht. Als ‘spil in het web’ van een afdeling is dat niet echt handig. Omdat het werken echt niet meer ging (en omdat mijn werkgever van mij af wilde) ben ik 5 jaar geleden helemaal afgekeurd.

Het leven leek toen even helemaal stil te staan. Ik heb altijd met veel plezier gewerkt en dan valt er een gat, hoewel ik me realiseerde dat het echt niet meer ging.


Mijn auto en fiets hebben plaatsgemaakt voor een stok, rolstoel, rollator en scootmobiel. Dat was even wennen, maar ik zou niet meer zonder kunnen. Voor het ‘niet meer kunnen werken’ kwamen gelukkig andere dingen in de plaats. We hebben nu een hondje en ik heb de tijd om overdag lekker met haar te gaan wandelen. Ik heb altijd graag geschreven en ook daar heb ik nu eindelijk tijd voor.


Lezen was en is een hobby van me, ik heb me nu aangesloten bij een leesclubje (met allemaal dames van 60+). Ik ben lid van een superleuk fysio-fitness groepje met allemaal MS-meiden en, heel belangrijk, een bij tijd en wijle op Lenette van Dongen lijkende, superleuke fysiotherapieteute. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk.


MS heeft veel van me afgenomen, maar heb ik ook veel voor teruggekregen. Ik heb sowieso dierbare en dappere mensen leren kennen. Het ouder worden (pas 50, maar toch) en MS geven me veel inspiratie voor het schrijven van leuke stukjes voor Femna. Ik heb altijd een kladblokje klaarliggen om deze ideeën op te schrijven. Wie weet kan ik ze ooit bundelen en er een boek van (laten) maken. Mijn kinderdroom was immers schrijfster worden.

 

 

De Fuck It List

Door:

Vorige week ben ik met wat meiden van het MS Fysio groepje naar de nieuwste show van Lenette van Dongen geweest: Tegenwind.

Lees verder

Kristallen Vliering

Door:

Ik ben een groot fan van Arjan Lubach van Zondag met Lubach. Geniaal zoals hij de politiek fileert. Hij kaart op een hele vileine manier misstanden aan.

Lees verder

Omdenken

Door:

Ik belandde in een soort van carrousel nadat ik, als gevolg van een bijwerking, voor de tweede keer met een MS-medicijn moest stoppen.

Lees verder

Gênant

Door:

Een vriendin van me schrijft ook blogs, met als inspirerende titel: ‘columns zonder gêne’. Ze schrijft over van alles en nog wat.

Lees verder

Flashback

Door:

Vroeger, toen ik jong was, ging ik graag uit. Ik denk dat ik een jaar of 15, 16 was toen ik met mijn buurjongens op stap ging. Ik had geluk, ik had er vier, altijd een veilige escorte dus.

Lees verder

Opvliegers en haaruitval

Door:

Iedereen van een zeker leeftijd, ik bedoel dan 50+, kent de serie Fame. Fantastisch vond ik deze serie, al die kunstzinnige mensen, dansers, muzikanten, de samenwerking. Ik wilde toentertijd heel graag één van hen zijn.

Lees verder

50 Shades of 50 worden (4)

Door:

Mijn vriendin (zij is gelukkig ouder) en ik hebben het jarenlang geroepen: wij werden ieder jaar 38 jaar. We hebben dit lang volgehouden. Van 38 naar 50 is wel een hele grote sprong.

Lees verder

50 Shades of 50 worden (1)

Door:

In de laatste paar weken dat mijn leeftijd nog met een vier begint, kan ik het niet nalaten om over 'het vijftig worden' wat te filosoferen. Ik heb een paar van die gedachtekronkels opgeschreven.

Lees verder

Verslaafd en afkicken

Door:

Voor de MS kreeg ik vijf jaar lang een medicijn per infuus: Tysabri. Dit medicijn had als doel het stabiliseren van het ziekteproces. Stilstaan is vooruitgang.

Lees verder

Voorlichting

Door:

Toen ik nog jong was... In een heel grijs verleden zat ik op de HEAO in Utrecht, afdeling communicatie. De studierichtingen waren onderverdeeld in: PR, Reclame en Voorlichting.

Lees verder

Brief aan Ministerie van Volksgezondheid

Door:

Ik heb weer een brief geschreven aan mevrouw Schippers. Mijn derde. Waar de eerste twee gingen over het niet vergoeden van het enige MS-medicijn dat daadwerkelijk voor verbetering zorgt. De derde is zeker zo belangrijk.

Lees verder

BB: Bucket List en Bierbuiken (2)

Door:

Waar mijn vorige blog eigenlijk alleen maar over mijzelf ging (ook niet aardig), gaat deze blog over een paar waarnemingen die ik deed vanaf mijn luie ligstoel op de veranda van ons vakantiehuis aan het Garda meer.

Lees verder

Slik… (2)

Door:

Mijn eerste blog 'Slik' ging over de confrontatie met een passpiegel. Slik 2 is wat serieuzer. Ik moest slikken omdat ik moet stoppen met mijn maandelijkse medicijn en dat is andere koek dan slikken om een maatje meer.

Lees verder

Vijftig

Door:

Alhoewel mijn leeftijd nog steeds met een vier begint, valt het getal vijftig me steeds vaker op. Vriendinnen (oud klasgenootjes cq studiegenootjes) worden vijftig. Staan soms zelf met een foto in de krant.

Lees verder

Slik…

Door:

In onze krant staan regelmatig columns van Sylvia Witteman en Aaf Brandt Corstius. Altijd leuk en vaak herkenbaar om te lezen. Zo vernam ik ‘leuke’ omschrijvingen van een maatje meer.

Lees verder

Pijn

Door:

Geen lichamelijke pijn, maar de pijn van verlies. Ik ben inmiddels alweer 4 jaar afgekeurd, nadat ik, na de diagnose MS, nog 3 jaar geprobeerd heb te werken.

Lees verder

Het is begonnen…

Door:

Het is begonnen... de overgang. Mijn menstruatie was al een jaar onregelmatig, dat was wel lastig: ik kon me geestelijk niet kon voorbereiden op het maandelijkse dipje, een week voor de menstruatie.

Lees verder

Mama, ik lijk steeds meer op jou

Door:

Stef Bos schreef een heel mooi liedje: ‘Papa, ik lijk steeds meer op jou.’ Ik ga steeds meer op mijn moeder lijken. Ze kwam uit een arbeidersgezin en mocht van haar vader niet verder leren.

Lees verder

Leuke man

Door:

Zo heel af en toe lees in de Linda. Eén van de vaste onderdelen in de Linda is ‘Leuke Man’. En inderdaad, het zijn allemaal leuke mannen.

Lees verder

Elektrisch Vervoer (3)

Door:

Daar stonden we dus wederom stil bij een laadpaal die niet opgeladen had. Na enig beraad besloten we de snelweg op te gaan en wel te zien waar het schip zou stranden c.q. wanneer de motor de geest zou geven.

Lees verder

Elektrisch vervoer (2)

Door:

Het vervolg van artikel 'Elektrisch vervoer deel 1', met nog meer obstakels en nog steeds geen oplossing. Als pelgrims op zoek naar onderdak. Tja, daar stonden we dan. Gelukkig nog wel met frisse moed.

Lees verder

Elektrisch vervoer (1)

Door:

Elektrisch vervoer: autorijden was nog nooit zo (in)spannend! Hoe werkt het eigenlijk? Manlief (en wij als gezin dus ook) rijdt sinds kort in een elektrische auto. Full electric.

Lees verder

Wat je niet ziet, is er niet!

Door:

Vanwege pijn vanuit mijn bil (leuk onderwerp zo op de 3e januari), heb ik eerder al een MRI gehad, gevolgd door een foto van mijn ruggenmerg. De foto waar ik het al eerder over had, die van het buikvet.

Lees verder

Nog even over Sint

Door:

Ik heb het weer overleefd. Sint bedoel ik. Het heerlijk avondje. Mijn surprise werd door een afhankelijke jury (manlief & kids) tot de mooiste uitgeroepen. Nou, ik heb er dan ook heel wat uurtjes aan besteed.

Lees verder

Memories aan de Sint

Door:

Hij komt, hij komt, hij komt de goede Sint en inmiddels is hij Nederland binnengevaren. Toch wel jammer dat mijn kinderen van hun geloof zijn gevallen.

Lees verder

De leesclub

Door:

Hoewel het niet fijn is niet meer te kunnen werken, heb ik nu wel tijd om veel boeken te lezen en om bij een leesclub te gaan.

Lees verder

VET

Door:

VET... en nee, ik bedoel niet ‘vet cool’, ‘vet hard’ of ‘vet gaaf’, nee ik bedoel echt VET. Buikvet om specifieker te zijn. Ordinair buikvet. Het goedje waar ik, tot mijn spijt, iets teveel van heb.

Lees verder

Wel of niet gezellig in huis

Door:

Ik heb nu geen basisschoolkinderen meer en ben dus officieel een moeder van oudere kinderen. Dat betekent dus dat zowel de jongste (brugklas) als de oudste (3e) op de 'middelbare' zitten.

Lees verder

Ik trouw met mijzelf

Door:

Ik zag vorige week een documentaire over Roze Ouderen: Oud Roze. Een uitzending over mensen die op latere leeftijd ‘uit de kast' zijn gekomen.

Lees verder

Chickie

Door:

Hoewel ik een gelukkig getrouwde vrouw ben, is het af en toe toch leuk om sjans te hebben van een andere man. Al is het maar een voorbijganger bij het uitlaten van mijn hond.

Lees verder

Robinson Crusoe eiland

Door:

Als kind heb ik vele vakanties en weekeinden op de Vinkeveense Plassen rondgebracht. We huurden er ieder jaar een akker. In de lente werd daar de tent neergezet, compleet met luchtbedden, slaapzakken en keukengerei.

Lees verder

Spijt hebben

Door:

Ik ben met mijn dochter en haar vriendin naar de film SPIJT geweest. De film was heftig, ik moét er gewoon over schrijven.

Lees verder

Het Midden-Oosten

Door:

Met een vriendin ben ik, toen wij 18 waren, naar Israël geweest. Op de een of andere manier heb ik iets met het Midden-Oosten, alhoewel ik er maar in twee landen ben geweest.

Lees verder

Wijs meisje, wijze vrouw

Door:

Soms kom je in een krant of tijdschrift interviews tegen met kinderen en met mensen die je bijblijven. Mij bleven flarden van interviews bij, de eerste met een meisje van 10, de tweede met een vrouw van 38.

Lees verder

Mama, je bent een heldin!

Door:

Raar, hoe ik soms om iets heel kleins een traantje moet laten. Een kennis (lotgenootje) van me liet me weten dat Het Klokhuis met een uitzending zou komen speciaal over MS.

Lees verder

Hormonologen

Door:

Gisteren ben ik met een vriendin naar de toneelvoorstelling De Hormonologen geweest. Een voorstelling over de overgang, die al jaren veel succes heeft in de diverse theaters in het land.

Lees verder

Scootmobiel

Door:

Ik heb sinds een paar maanden een nieuwe scootmobiel. Het ding ziet er stoer uit, helemaal wit en goed geveerd. Kortom ik ben er heel blij mee.

Lees verder

Testosteron

Door:

Testosteron is een geslachtshormoon. Het woord testosteron is een samenstelling van testis (Latijn voor teelbal) en steroïde. De zuivere stof komt voor als een witte kristallijne vaste stof, die onoplosbaar is in water.

Lees verder

50 Tinten Grijzer

Door:

Omdat ik niet meer kan werken, heb ik meer tijd om te lezen. En zolang mijn ogen dit nog toelaten, lees ik veel en graag. En omdat ik niet meer werk, heb ik eindelijk tijd om te aan te sluiten bij een leesgroepje.

Lees verder

50 Tinten Grijs

Door:

Ik bedoel hiermee in eerste instantie niet de boeken. Alhoewel deze mij wel een paar rode oortjes hebben bezorgd. Zodanig dat ik deze boeken in de woonkamer wel beetje verdekt opborg.

Lees verder

Busje komt zo… of toch niet?

Door:

De regiotaxi: busje komt zo (of toch niet). Een mooi initiatief als je op tijd reserveert en geen haast hebt om op tijd op een afspraak te zijn. Mia Bakker heeft MS, zij deelt haar ervaringen met FemNa40.

Lees verder

Wie van de Drie

Door:

Ouderdomsklachten, MS of de overgang? Bookagazine: Ik hou van lezen en daarom heb ik mij vorig jaar opgegeven voor de Boekazine’s (het boek in tijdschriftenvorm) van het Plus Magazine.

Lees verder

Ik heb gedanst!!

Door:

Mijn man en ik zijn niet zulke feestgangers. Hij niet van nature en ik niet omdat mijn lijf meestal niet in feeststemming is. Vroeger lustte ik er wel pap van.

Lees verder

Mooie Mensen

Door:

Jaren geleden heb ik met heel veel plezier bij een reclamebureau gewerkt. Ik krijg nog ieder jaar met kerst een mooie ‘kerstkaart’.

Lees verder

Nog meer loslaten…

Door:

Het is ´The Story of my life`, ik bedoel loslaten. Hoe doe je dat loslaten. Ik ben er al redelijk goed in, al zeg ik het zelf. Ik heb het kunnen werken los kunnen laten, autorijden, hardlopen, fietsen.

Lees verder

Looppil of loslaatpil?

Door:

Ken je dat gevoel, als je ’s avonds na een drukke dag de trap op loopt en het voelt alsof er stroop in je benen zit of dat er gewichten aanhangen, met andere woorden loodzware benen.

Lees verder

Kunt u het hondje wegtoveren?

Door:

Wandelen met loopstok roept vragen op bij kinderen. Of ik met deze 'toverstok' ook een hondje kan weg toveren? Zo keek een jongetje van ongeveer 5 jaar heel indringend naar me en naar mijn stok.

Lees verder

Van autoracen tot scootmobiel racen

Door:

Ken je die reclame, over de miljonair die het met wat minder moet doen; Van krantenmiljonair tot krantenjongen of zoiets. Toen ik begin twintig was ik werkzaam bij de Nederlandse Autorensport Vereniging.

Lees verder

Benen kijken…

Door:

Benen kijken vanuit mijn rolstoel. Mia Bakker gebruikt soms een rolstoel omdat lang staan en lang lopen niet meer gaat. Heel soms gebruik ik mijn rolstoel, bijvoorbeeld bij bezoek aan musea, tentoonstellingen.

Lees verder

Moe (der) zijn met MS

Door:

Moeder zijn is de overtreffende trap van moe zijn. MS moe zijn is het superlatief van moe zijn... Mia Bakker heeft MS, zij deelt haar ervaringen met FemNa40.

Lees verder