De modetrends op een rijtje

Als kleurstyliste word ik dagelijks overspoeld met informatie over modetrends. Hoe heerlijk was het om vorige week weer eens de trendreading van Christine Boland bij te wonen.

In het oerwoud van trendvoorspellingen, die elkaar soms zelfs tegenspreken, wist zij helderheid te geven over de belangrijkste trends. 

 

Dat is belangrijk voor mijn werk als kleurstyliste, want ik behoed mijn klanten graag voor het weggooien van zaken, die juist weer in de mode komen. Dat wil zeggen 'als het iets toevoegt aan hun individuele stijl'.

'Just because it’s in, you don’t have to be in it!' Vandaar dat een individueel kleur- en stylingconsult de echte aanrader is en blijft. Maar dan nu de mode.

Wat kunnen wij zoal verwachten de komende tijd?

Wij zijn met zijn allen in een tijdperk gekomen van transitie vanuit een knetterende crises. Veel houvast is weg, dus alles staat op z’n kop.

Wat heel belangrijk gaat worden is het gewone, het alledaagse, het vertrouwde, de eigen sociale kring en het gebruik en hergebruik van verantwoorde producten. Deze producten moeten vooral dichtbij geproduceerd worden, want we willen meer controle op de herkomst van deze producten.

Duurzaam kopen

We gaan van 'consumer' naar 'conshuman' of zoals laatst iemand zei: van 'ego' naar 'eco'. Er ontstaat een interessante mix van ambacht met technologie die revolutionair genoemd mag worden!

Bovendien willen we niet langer dat onze kleding gemaakt wordt door die lieve mensen in derdewereldlanden onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden en we gaan duurzamer kopen.

Liever echte wol of katoen dan synthetische en vervuilende rommel. Zelfs H&M gaat met een recyclesysteem komen. Hieronder zet ik voor jou de inspiratiebronnen op een rijtje.

Inspiratie vanuit de kunsthistorie

Grote kragen, grote manchetten (ook voor mannen!) en historische prints op t-shirts, kortom oude historische vormen vertaald naar het nu. Daaronder vallen ook de nieuwste en beeldschone collecties van Dolce & Gabbana, Valentino en Alexander Mc.Qeen, die inspiratie zochten bij het katholicisme.

Foto: Dolce & Gabbana (let ook op de bellen!)

 

Inspiratie vanuit de 'urban street graffiti'

Een mix van alle stijlen, multicolour, optimistisch, recycle en gericht op 'reduce'. Er is veel mogelijk, van retro en gekke combinaties. Het boek wordt een accessoire. Dus bijvoorbeeld een boek als telefoonhoesje.

Verder vrolijke breidessins en jacquardweefsels. Dit alles is eigenlijk te omschrijven als een soort nieuwe punk en grunge.
Het haar is vooral ook 'multicolour' en wordt in felle kleuren geverfd. De houthakkersblouse en de Schotse ruit krijgen een nieuw elan en bekijk vooral even de collectie van de modeontwerper Céline, die een jas heeft gemaakt is van draagtassen.

Foto: Celine, 2013

 

Inspiratie vanuit de natuur

Deze stroming heeft vooral te maken met tot rust komen. Bijvoorbeeld met het omhullen door omslagdoeken en liefde voor de natuur zoals het toepassen van 'dierlijke haarverf'. Je kunt hierbij spreken van 'animalisme'.

Foto: behance@net Foto:Bontkragen.nl

De inspiraties, ook in haarverftechnieken, komen voort uit vogels, veren, bont, eekhoorntjes, botjes, stokjes, zachte stoffen, gefilte stoffen, mooie tweeds en zelfs de make-up wordt als die van vogels. Het haar wordt bijvoorbeeld in knotjes als kattenoortjes gekneed.

Belangrijk wordt de 'animalier' accessoire, zoals een baretje met luipaardprint of een paar hakjes met tijgerprint.

Foto: Iris van Herpen (Capriool)
 

Inspiratie vanuit de wetenschap

Mathematische vormen vertaalt naar organische vormen, velle kleuren naast pastels, virussen als dessins, microscopische beelden in 3D gedrukt, reliëfs en doorgestikte stoffen en streepjes in lagen over elkaar.

Foto: Iris van Herpen

De silhouetten krijgen ronde schouders en er zijn ook hoekige prints die geïnspireerd zijn door kristallen of schitterende kleurige prints als schimmels, welke prints digitaal bewerkt zijn. Ja, je leest het goed 'schimmels'!

Foto: Bluemarine statement jas in pastel 

Kortom weer zeer inspirerend allemaal! Ik hoop dat ik een aardig beeld heb kunnen geven van wat er zoal komen gaat.
Het wordt spannend en origineel!

Kies er je eigen ding uit. Als je bijvoorbeeld 1 meter 54 lang bent is maxi geen echte aanrader.

Tot slot:

  • De oorbellen worden groots en meeslepend! Ze liggen nu in de betere winkels, vers uit Parijs! Sla snel toe, want het is een must voor de kerst outfit!
  • De vrouw gaat in de krijtstreep! “Heurt” eigenlijk niet, maar is wel leuk!
  • De jassen worden een statement! De kragen zijn groots!

Kijk in je kast wat je nog kunt gebruiken en voor de aanvulling wens ik je heel veel shopplezier!

Voor meer informatie: www.stralend.me

Natascha van der Zwaan
Stralend! Image Consultancy & Kleurstyling
www.stralend.me

FemNa40