IQ van kind lager door mishandeling

Kinderen die lichamelijk worden gestraft, ontwikkelen zich minder goed. Ook kan het IQ, een maat voor de intelligentie, van een kind lager uitvallen door mishandeling. Dit schreven wetenschappers  een paar maanden geleden in een Canadees wetenschappelijk tijdschrift.

 

Wetenschap

De wetenschappers bekeken al het onderzoek dat de afgelopen 20 jaar is gedaan naar het slaan van kinderen. Professor Joan Durant van de Universiteit van Manitoba stelt dat er vaak wordt gesproken over het feit of je een kind nu wel of niet mag slaan. Er wordt echter nooit gekeken of gesproken over de medische gevolgen die dit kan veroorzaken bij kinderen. Langzamerhand is dit geen taboe onderwerp meer en is er een berg aan onderzoeken die bewijzen dat lichamelijke straffen schadelijke gevolgen kan hebben voor kinderen.

Ontwikkelingsproblemen

Zo worden mishandelde kinderen agressief en antisociaal en hebben ze ontwikkelingsproblemen. Verder zijn mensen die vroeger van hun ouders weleens een pak slaag kregen, vaker depressief of verslaafd. Uit onlangs verkregen onderzoek komt  zelfs naar voren dat de grijze stof in het menselijk brein afneemt door lichamelijke straffen. Kinderen doen het om deze reden dan ook minder goed bij IQ -testen.

Effecten

Geen enkele studie toont nog aan dat er op de lange termijn positieve effecten van lichamelijke straffen zijn. Professor Joan Durant vindt het dan ook onbegrijpelijk dat overheden niet handelen naar de uitkomsten van de onderzoeken.  'Als we een handvol studies hebben die aantonen dat je het risico op kanker kunt verminderen door elke dag 500 milligram vitamine C in te nemen, zouden we dat allemaal doen', betoogt Durant. 'Wij hebben meer dan 100 onderzoeken die hetzelfde laten zien voor lichamelijke straffen , en toch blijven we het controversieel noemen.'

Lichamelijke straffen voor kinderen zijn in 32 landen verboden. In een groot deel van de wereld is het slaan van kinderen echter nog sociaal geaccepteerd.

Bron : (ANP/Redactie)

FemNa40