MS verwenkamp en… onderbroeken

Soms is het hebben van MS best leuk, ook voor mijn kinderen. Zij mogen ieder jaar naar een zgn. MS Kamp. Een superleuk kamp voor kinderen met een vader of moeder met MS.

 

Verwenkamp

Het is vooral een verwenkamp, waar ook gesproken wordt over MS en over hoe het is om een vader of moeder met MS te hebben. Er zijn heel veel begeleiders, waaronder vaak ook neurologen, maatschappelijk werksters, schooljuffen of meesters.

Scouting

Mijn kinderen zitten op scouting, dus het op kamp gaan is er bij hun met de paplepel ingegoten. Het inpakken van de tassen gaat dan ook  steeds sneller. We zijn er inmiddels wel aan gewend dat, vooral bij mijn zoon, alle schone sokken ook weer schoon terugkomen, hetzelfde geldt voor de schone onderbroeken. Die kinderen zijn gewoon heel efficiënt, gewoon gedurende het hele kamp dezelfde sokken cq onderbroek aanhouden.

Handig zou je denken, dat scheelt weer een hoop was. Helaas, alle kleren moeten alsnog thuis gewassen worden. Vieze, natte schoenen, slippers en handdoeken gaan namelijk ook in de tas met de schone kleren, die daarna dus niet meer schoon zijn.

Mijn zoon

Dit jaar maakte mijn zoon het wel erg bond, evenals zijn 7 tentgenoten. Toen ook zijn pyjama schoon in de tas zat vroeg ik aan hem hoe dat nu zit. Nou heel simpel.

Hij is 12 en zat in een tent met nog 7 jongens van ongeveer dezelfde leeftijd. Eerst over de onderbroeken: ‘ik ga toch niet in mijn blootje staan om een schone onderbroek aan te trekken’, ‘en het heeft toch geen zin om een schone onderbroek over mijn al gedragen onderbroek aan te trekken’. Hier was geen spelt tussen te krijgen. En die pyjama dan vroeg ik. ‘Mam’, zuchtte hij, ‘de andere jongens droegen ook geen pyjama’. Ik vroeg hem of het niet te koud was om alleen in een onderbroek te slapen?’Weer zuchtte hij, ik zag hem denken, hoe dom kunnen moeders zijn. ‘Natuurlijk niet, we hielden gewoon al onze kleren aan als we gingen slapen!’

FemNa40