Overgewicht bij kinderen

De laatste jaren stijgt zowel in Nederland als ook wereldwijd het aantal kinderen en jongeren met overgewicht. Een zorgelijke ontwikkeling.

Dit heeft wellicht te maken met onze veranderende maatschappij waarin de kinderen niet meer lekker buiten aan het spelen en het ravotten zijn, maar eerder voor de buis zitten en/ of voor de computer aan het gamen  zijn.

Waar is de tijd gebleven van leuke spelletjes met elkaar doen op straat of in huis, gezellig met elkaar.

Stijging obese

Sinds de komst van computers en smartphones vindt het sociale leven op beperkt terrein plaats en wordt er minder actief met elkaar gesocialiseerd. Het gevolg hiervan is dus duidelijk te merken aan de stijging van het percentage obese kinderen. We spelen niet meer buiten of sporten met elkaar, maar zitten gekluisterd op de bank met smartphones in de hand wachtend op het volgende nieuwtje.

Gemiddeld is 14 procent van de jongens en 17 procent van de meisjes te dik. Vanaf 2002-2004 zijn er 80.000 kinderen onderzocht door TNO en het VUMC. Uit dit onderzoek blijkt dat overgewicht is verdubbeld sinds 1997 en obesitas sterker is toegenomen.

Wat is overgewicht

Overgewicht wil zeggen dat je kind te dik is en teveel lichaamsvet heeft. Om te bekijken of je kind overgewicht heeft, kun je de BMI meter gebruiken om te bepalen welk gewicht bij welke lengte en leeftijd hoort.
Overgewicht ontstaat door ongezonde voedingsgewoonten en weinig lichaamsbeweging.

Een te dik kind schaamt zich vaak en kan daardoor gepest worden, wat weer onzekerheid en eenzaamheids-gevoelens met zich mee kan brengen.

Verschil meisjes/jongens

Wat mij deed schrikken is het feit dat meer meisjes dan jongens te dik zijn en met name op jongere leeftijd.
15 Procent van de vijfjarige meisjes zijn al te dik en dit percentage stijgt tot het 8e jaar. Bij jongens is dit vanaf het 7e tot en met het negende 9e jaar te zien. Obesitas is bij jongens van vier en twaalf jaar sterk toegenomen en bij meisjes van vijf en dertien jaar zelfs verdriedubbeld.

De jeugdgezondheidszorg doet er alles aan met campagnes en zou met vroegtijdige interventies hier een grote rol in kunnen spelen.

Aanbevelingen

Ik denk echter dat er ook een rol is weggelegd voor ons als ouders om alert te zijn op het voedingspatroon van onze kinderen en wij zouden hen meer moeten stimuleren om in de vrije tijd activiteiten buiten de deur te doen en de kinderen weer volop te laten sporten. Als de kinderen klein zijn en op de basisschool zitten, is dit meestal geen probleem, maar je ziet vaak dat op de middelbare school met sporten wordt gestopt met alle gevolgen van dien.

Overgewicht op jonge leeftijd heeft op oudere leeftijd ook gevolgen als hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, suikerziekte of gewrichtsklachten. Laten we dit proberen te voorkomen.

Heb je zelf ook een kind met obese en wil je daar over praten? Laat dan een reactie achter hieronder bij de comments of neem contact op.

Marilva Dikmoet / MD Hulp Online

FemNa40