Pestkoppen en veel erger!

Vol afschuw en met werkelijk een misselijkmakend gevoel in mijn donder, bekeek ik het filmpje dat op Facebook de gemoederen bezighield afgelopen week.

Een 14-jarig meisje dat in elkaar geslagen wordt door een meisje van 15. Aangemoedigd door vele leeftijdgenoten en zelfs gefilmd en dat gewoon op straat en een steenworp afstand van de veilige omgeving die school heet.

 

Terwijl het slachtoffer zich probeert te herpakken en wegloopt, komt het meisje achter haar aan en stompt haar letterlijk tegen de grond voor een tweede keer! Ze beschermt haar gezicht en ligt met opgetrokken benen op straat. En niemand die ook maar iets doet. Haar prachtige haren verbergen haar gezicht.

Terwijl ik het filmpje zie, rollen er tranen over mijn gezicht. Hoe in vredesnaam is dit mogelijk? Wat is er mis met de kinderen die onze toekomst worden? Waar zijn alle normen en waarden gebleven? Is er dan geen enkele ouder die ooit deze kinderen leerden dat je een ander geen pijn mag doen, dat geweld in niets een oplossing is.

Nee hoor, schijnbaar is het heel normaal dat je dit soort mishandelingen gewoon moet filmen. En dat je vooral dit soort acties moet aanmoedigen. Wist je dat een kwart van de jongeren alleen al in het zuiden van het land die gepest worden zelfmoord overwegen? Zoals we inmiddels allemaal weten dat er jongeren zijn die daadwerkelijk een einde gemaakt hebben aan hun leven. Mijn moederhart huilt om zulke beelden en berichten.

Goed voorbeeld?

Children they are the future, zong Whitney Houston uit volle borst in haar glorietijd. Zij gebruikte crack op de achterbank van haar bolide met driver, met haar dochter naast zich. Zou deze chauffeur nou ook niet gedacht hebben: Ik stop die auto en haal dat kind eruit en met gierende banden zet ik moeders in de eerste de beste rehab in de buurt af?

Nee hoor, alles werd gezien en er werd niets aan gedaan. Exact hetzelfde als de kinderen die toekeken hoe het meisje van 14 mishandeld werd. En ook de dochter van Whitney is inmiddels niet vies van een jointje en god mag weten wat nog meer. Niet zo gek toch? Ze leerde dit van haar moeder.

Dit bewijst maar eens te meer dat we als ouder verantwoordelijk zijn voor een groot deel van het gedrag van onze kinderen. Leer je je kinderen lief te hebben, dan zullen ze liefhebben. Leer je je kinderen te schelden, dan zullen ze schelden. Leer je je kinderen de schoonheid van een lieveheersbeestje, dan zullen ze het mooie beestje niet doodtrappen. Leer je je kinderen te straffen met een pak slaag, dan zullen zij zonder enige schroom in een eerste de beste opkomende woedebui erop los meppen.

Ik ben natuurlijk geen psycholoog en natuurlijk zijn er ook kinderen die ontsporen met hele lieve en zorgzame ouders.

Tough lady

Ik geloof wel dat het meisje dat verantwoordelijk was voor deze mishandeling, een onzeker meisje is dat het nodig heeft om zich te laten gelden op helaas een negatieve manier. Kijk mij eens stoer zijn. Kijk mij eens een tough lady zijn. Kijk mij nou eens slaan en schoppen. Kijk mij nou eens…

Het zal je dochter maar zijn

Kijk mij nou eens. Ik huil bij zo’n vreselijk filmpje. Ik had het meisje wel willen beschermen, ik had alle omstanders van haar afgehouden. Ik had haar getroost en haar angst willen wegnemen. Stel je eens voor.
Je moet als kind gewoon weer naar school. Gewoon weer naast je belagers in de schoolbanken zitten. Wat zal dat meisje bang zijn.

Ik hoop dat alle kinderen die hier bij betrokken waren, zich inmiddels de ogen uit hun kop schamen.
Zich realiseren dat ze voorgoed en onherroepelijk een ander mens hebben beschadigd. In Nederland zijn we wederom weer een slachtoffer rijker. Gelukkig gaat het goed met haar volgens alle mediaberichten.

Voor wat betreft het meisje dat dit op haar geweten heeft? Maybe she didn't mean to be so cruel but somebody hurt her too.

The world is what we make it
What we see today
Are the results of the mistakes they made yesterday
And what we see tomorrow
Will be the results of what we do today
It's a shame that peace and respect
Has been replaced with money and power
The children, they are the futures
So teach them how to love themselves
And they will love others
Don't you see, love - that's the key

(En Vogue songtekst part of me)

Gerelateerde artikelen

42 en oma!

Door:

21 jaar oud was ik toen mijn dochter geboren werd. Oprecht het mooiste wat ik mocht ervaren. Ja, ik was jong en compleet naïef. Als ik toen wist wat ik nu weet had ik heel veel dingen anders gedaan.

Lees verder

FemNa40