Pubers en hun ‘vrienden’

In de puberteit verandert er zoveel voor zowel jouw kind als jezelf, dat het soms lastig is te blijven communiceren met elkaar.

Je kind lijkt soms totaal iemand anders met zijn of haar nukken en boze buien.

Praten lukt ook niet altijd meer en hij/zij begint zich steeds meer terug te trekken. 

 

Het is dan verstandig jezelf wat op afstand te houden en de teugels te laten vieren, maar houd wel contact en geef aandacht wanneer zij daar om vragen of subtiele hintjes geven. Met elkaar blijven praten is van cruciaal belang.

Middelbaar onderwijs

Je kind zit nu op de middelbare school en heeft daardoor ook andere vriend(inn)en gekregen. Je kent deze nieuwe vriendenkring nog niet maar hoort allerlei verhalen aan. Het is dan goed om eens kennis te maken met hen en de vrienden over de vloer te hebben. Hierdoor krijg je een beeld van de vrienden met wie zij omgaan.

Ouders weten vaak niet met welke vrienden hun kinderen omgaan en schrikken dan achteraf als zij horen dat deze nieuwe vrienden wel erg veel blowen of zich bezighouden met kleine criminaliteit.

Puberteit/opvoeding

Het is een gegeven dat tijdens de puberteit jongeren beïnvloedbaar zijn en ook meer luisteren naar hun leeftijdsgenootjes. Is de basis van de opvoeding die ons waarden en normen meegeeft goed en heeft je kind al een goed zelfbeeld en zelfvertrouwen, dan hoef je niet zo snel bezorgd te zijn. Ze zullen weleens de mist ingaan en iets fouts doen maar innerlijk weten zij hoe het hoort.

Het is een ander verhaal als zij onzeker van zichzelf zijn en de thuissituatie wat instabiel is of is geweest. Kinderen zijn altijd op zoek naar veiligheid, geborgenheid, warmte en aandacht. Krijgen zij weinig of helemaal geen aandacht, dan zoeken zij dat elders op. Ieder mens heeft behoefte aan warmte en aandacht en wil ergens bijhoren. Je kinderen luisteren ook meer naar hun vrienden dan naar jou in deze periode.

Maak kennis met hun vriendenkring

Het is dus raadzaam kennis te maken met de vrienden van je pubers. Door dit te doen zie je meteen wat voor vlees je in de kuip hebt en of zij daar goed mee overweg kunnen, er sprake is van gelijkwaardigheid in de relatie of dat ze opkijken tegen iemand en/of zelfs verliefd zijn.

We kennen allemaal de foute jongens en meiden die je kinderen in de problemen kunnen brengen als zij daarmee blijven omgaan. Wees dus waakzaam hiervoor en nodig hun vrienden uit en maak kennis met nieuwe vrienden.

Zie je dat je dochter zich steeds meer terugtrekt en niets meer vertelt thuis, maar wel met een verliefde blik rondloopt, houd haar dan in de gaten en probeer op een of andere manier de communicatie open te houden en aandacht te geven.

Marilva Dikmoet / MD Hulp Online

Gerelateerde artikelen

42 en oma!

Door:

21 jaar oud was ik toen mijn dochter geboren werd. Oprecht het mooiste wat ik mocht ervaren. Ja, ik was jong en compleet naïef. Als ik toen wist wat ik nu weet had ik heel veel dingen anders gedaan.

Lees verder

FemNa40