Vergeet niet te knuffelen!

Drinken, eten én knuffelen, alle drie een dagelijkse noodzaak om te overleven. Eten en drinken is voor iedereen vanzelfsprekend en zonder na te denken doen we dit wanneer we dat nodig hebben.

Maar hoewel minstens zo belangrijk wordt er dagelijks veel te weinig geknuffeld. Daarom slaan Bronovo Ziekenhuis en Huggy Buddha de handen ineen en brengen daar op Internationale Knuffeldag verandering in.

 

Acht knuffels per dag

We knuffelen onze kinderen, partner, broers en zussen, ouders en goede vriend(inn)en. We knuffelen en worden geknuffeld om ons gelukkig en tevreden te voelen. Een knuffel, aai over de bol, een kus, iemands hand vasthouden: het wordt slechts tot op zekere hoogte normaal gevonden.

Dat is jammer, want een liefdevolle aanraking heeft alles te maken met verbondenheid, tederheid en zelfs gezond blijven. Acht knuffels per dag is een goede dosis voor gezondheid en geluk.

Knuffelhormoon

Tijdens het knuffelen komt namelijk het hormoon oxytocine vrij. Dit wordt aangemaakt in de hersenen en wordt ook wel gelukshormoon of knuffelhormoon genoemd. Het geeft een prettig gevoel. Mensen die verliefd zijn maken oxytocine aan bij alleen al het aankijken of aanraken van de ander.

Kleine kinderen maken het aan wanneer ze knuffelen of geknuffeld worden. In alle gevallen met dezelfde uitwerking; dat we ons direct prettig en gelukkig voelen, maar op lange termijn ook gezonder. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat knuffelen de gezondheid positief beïnvloedt.

Knuffelen vermindert stress en de bloeddruk en de hartslag gaan omlaag. Knuffelen versterkt het afweersysteem en heeft ook een positieve invloed op je slaap. Oxytocine creëert rustgevoelens, bevordert gevoelens van vertrouwen, veiligheid en verbondenheid en comfort binnen relaties. Knuffelen maakt ons ook guller, minder wantrouwend en socialer.

Ook in de zorg ontstaat steeds meer het besef wat het belang van persoonlijke aandacht voor invloed heeft op de gezondheid: in een aantal Nederlandse ziekenhuizen bestaat al de mogelijkheid om massages te ondergaan. Het werkt goed bij pijnbestrijding en slaapproblemen en onder andere kankerpatiënten blijken zich door het intensieve huidcontact sterker en gezonder te voelen.

Wordt iemand voor een operatie stevig gemasseerd, dan blijkt de operatie en het herstel bovendien soepeler te verlopen.               

21 januari 2015 - Internationale Knuffeldag

Waarom knuffelen we niet vaker als het zo gezond is? Om dat te stimuleren is er elk jaar, op 21 januari, Internationale Knuffeldag. Die dag gaan we elkaar extra knuffelen en vooral iedereen ervan bewust maken dat knuffelen het belangrijkste is wat er is, gewoon omdat het goed voor ons is.

De Knuffeldag is in 1986 opgericht in Amerika en inmiddels erg populair aan het worden, ook in Nederland.
Als het aan Huggy Buddha ligt, wordt er aanstaande woensdag dan ook volop geknuffeld in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

A Gift with a Thought!

Huggy Buddha®, bedacht door een Haagsche onderneemster, geef je iemand die je alle liefde, gezondheid en geluk van de wereld toewenst. Met een Huggy Buddha geef je meer dan een cadeau. Je geeft een 'hug' en laat zien hoeveel je om iemand geeft. Fijn dus om te geven én bijzonder om te krijgen.

De Huggy Buddha is een allemansvriend; in goede en slechte tijden. Het middelpunt op elke verjaardag, bruiloft of kraamfeest, maar ook een grote troost als het even wat minder gaat. Daarom geeft Huggy Buddha op Internationale Knuffeldag knuffels weg in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

Bronovo Ziekenhuis omarmt de actie om op 21 januari a.s. wat extra’s te doen voor haar patiënten.
Want persoonlijke aandacht is net zo belangrijk als medische aandacht.

Gerelateerde artikelen

Echte liefde is loslaten

Door:

Echte liefde is niet elkaar vasthouden, dat verstikt en verstoort de relatie, maar juist elkaar loslaten. Door elkaar los te laten verbeter je de relatie met je partner en kun je van elkaar genieten.

Lees verder

FemNa40