Relatieprobleem nr. 1 is… jawel GELD

Ruzies over geld zijn vaak de aanleiding die een relatiebreuk tot gevolg hebben.

Overige relatiebreuken zijn discussies over seks, schoonfamilie en kinderen.

 

De Amerikaanse professor Sonya Britt heeft meer dan 4.500 partners bestudeerd en concludeerde dat ruzies over geld slecht zijn voor de relatie van zowel armen als rijken. Relaties doen er langer over om ruzies over financiën te verwerken. Deze zijn intenser omdat er veel wederzijds onbegrip is ontstaan over het uitgavepatroon.

Vanaf het begin van een huwelijk is het al voorspelbaar dat het latere geluk afhangt van de ontstane meningsverschillen over geld die al vroeg in de relatie zijn begonnen. Partners die in het begin van de relatie al over geld discussiëren, zijn over het algemeen minder tevreden over hun relatie. 

Discussies
 

Britt verklaart: 'Het maakt niet uit hoe groot je fortuin is, ruzies over geld zijn de voornaamste voorspeller voor een scheiding omdat iedereen hier weleens over discussieert. Dat geldt niet voor onderwerpen als kinderen, seks of schoonfamilie. Het draait allemaal om geld, voor zowel mannen als vrouwen'.

De studie toonde aan dat deze ruzies de tevredenheid binnen het gezin verlagen, wat het probleem enkel nog erger maakt. De stress die een slechte relatie veroorzaakt, komt omdat de partners geen behoorlijk financieel plan kunnen opstellen.

Mensen met stress kunnen slecht op lange termijn plannen. Ze denken niet aan de toekomst, maar wanneer ze de stress kunnen verminderen, beginnen ze opnieuw op lange termijn te denken.

Praten over moeilijke financiële situaties, hoe het geld bijvoorbeeld verdeeld wordt wanneer een van de ouders niet werkt om voor de kinderen te zorgen, doet de kans op ruzies verlagen. 'Als je geldzaken niet eerlijk behandelt in het huishouden, dan neemt de tevredenheid over de relatie af', besluit Sonya Britt.

Tips
 

Om de relatie gezond te houden, geven we hier wat tips:

 • Maak een duidelijk overzicht van inkomsten en uitgaven! Wat zijn de kosten, maak hier een lijst van zodat je een totaaloverzicht hebt.
 • Open een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten, hierdoor weet je iedere maand wat er aan totale lasten wordt betaald en houd dit ook bij.
 • Open een spaarrekening en maak iedere maand een bedrag over van de gezamenlijke rekening!
  Spaar bijvoorbeeld voor de studie van de kinderen.
 • Open een extra spaarrekening voor besteding aan uitjes, vakanties of om  gezellig naar de bioscoop te gaan.
 • Praat over geld, maak het inzichtelijk zodat er geen onduidelijkheden ontstaan, zeker als een van de twee iets overkomt.
 • Houd je persoonlijke en gezamenlijke rekening gescheiden, laat je salaris hierop storten en stort dan automatisch over op de gezamenlijke rekening. Wat je overhoudt, is dan voor jezelf.
 • Probeer je los te koppelen van materialisme, geld maakt nu eenmaal niet gelukkig.
 • Bespreek geldkwesties niet tijdens ruzies. Wacht tot de boel weer rustig is en voer samen een volwassen open gesprek over geld.
 • Steek jezelf niet in de schulden, spaar voor die nieuwe dure tv, betaal direct en niet met een creditcard, waardoor je het overzicht verliest!

 

Een relatie draait niet om geld, maar om liefde. Blijf dit inzien, dat maakt het leven een stuk leuker!

Gerelateerde artikelen

FemNa40