Eczeem? Smeren en nog eens smeren!

Al jaren heb ik last van eczeem. Niet in erge mate, maar af en toe verschijnen er plekjes op bijvoorbeeld m’n armen. En dan kan ik weer beginnen met smeren om ze weg te krijgen. Helaas ben ik, sinds ik last heb gekregen van eczeem, ook gevoeliger geworden voor bepaalde stoffen.

Niet echt handig, wanneer ik nieuwe verzorgingsproducten en make-up wil uitproberen. Gelukkig heb ik inmiddels wel een beter idee gekregen waar ik op moet letten en welke dingen ik beter niet kan gebruiken. Deze tips deel ik graag met jullie. Ik heb er baat bij, hopelijk jullie ook!

 

Producten met alcohol of parfum

Vermijd producten die (relatief veel) alcohol en parfum bevatten. Doorgaans staan de ingrediënten op de verpakking van een product op volgorde van hoeveelheid. Zo zie je vaak aqua (water) als eerste staan. Dan bevat het product dus vooral veel water. Ik merk dat mijn huid onrustig wordt van dingen waar veel alcohol of veel parfum in zit. Vermijden dus!

Probeer uit

De handigste en meest goedkope manier om te kijken of je tegen een bepaald product kunt, is om een (gratis) proefje te vragen, zodat je hem thuis een paar keer kunt proberen. Helaas lukt dit niet altijd, maar van de meer luxe of natuurlijke merken kun je meestal wel een tester vragen bij de verkoper. Ook van make-up zoals foundation, kun je vaak wel een proefje krijgen,
erg handig.

Niet doen als het niet kan

Wat ik hiermee bedoel is dat je, zeker bij een gevoelige en onrustige huid, deze zoveel mogelijk rust moet geven. Heb je wat eczeemplekjes in je gezicht, dan is het echt veel beter om te smeren met een beschermende crème dan met een dikke laag concealer of foundation.

Ik heb periodes dat mijn oogleden heel gevoelig en schilferig zijn en dan vermijd ik oogschaduw en eyeliner. Wil je toch een beetje de aandacht van je plekjes afleiden, zorg dan voor afleiding. Lak bijvoorbeeld je nagels in een knalkleurtje of zorg dat je haar extra goed zit die dag.

Smeren, smeren en nog eens smeren

Zorg dat de plekjes beschermd worden met een verzorgende en beschermende crème. Vergeet vooral de zonnebrandcrème niet. De zon zorgt er bij mij vaak voor dat mijn eczeem minder wordt, maar in het begin verbrandt hij ook veel sneller.

Goed smeren met een hoge factor zou ik iedereen dus adviseren. En zie je geen zonnetje? Ook dan kun je beter wel smeren,
de schadelijke zonnestralen zijn er nog steeds. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een (dag)crème met SPF 15.

Mijn belangrijkste tip

Zorg goed voor jezelf! Met make-up en verzorgingsproducten kun je natuurlijk een boel doen, maar zolang je niet goed in je vel zit, heeft het allemaal niet zoveel zin. Mijn eczeem wordt erger wanneer ik veel stress heb of niet zo gezond bezig ben.
Als je gezond en zelfverzekerd bent, vallen eczeemplekjes of een make-uploos dagje stukken minder op.

Hopelijk hebben jullie wat aan mijn tips. Ik kan natuurlijk niet beloven dat alle tips voor iedereen hetzelfde zullen werken.
Maar tip 5 (gezond leven en lekker in je vel zitten), geldt volgens mij voor iedereen. Meer weten over beauty en eczeem?
Op Eczeem.nl, een community voor en door mensen met eczeem, deel ik nog meer tips.

Geschreven door: Chantal Smith

 

 

Gerelateerde artikelen

After Summer

Door:

De meeste mensen hebben de vakantie inmiddels weer achter de rug. We genieten nog na, maar hebben ook ons vizier weer op de toekomst gericht.

Lees verder

FemNa40