Houd je mond gezond!

Heerlijk vakantie, even niets moeten en alleen maar dingen doen die ik leuk vind.

Ik dacht, ik ga schrijven over de vakantie en wat je allemaal mee moet nemen. Over je tandenborstel en ragers. 

Maar ik ga over wat anders schrijven, iets wat me diep heeft geraakt afgelopen week.

 

Probleemmond

Ik kreeg een vraag van Fokke Jan Middendorp, bluemcare.com.  Hij was in contact gekomen met mensen die  ernstige problemen hebben met hun mond. Hij was geraakt door hun verhaal.

Door omstandigheden kunnen zij veel dingen niet betalen en leven van weinig geld per week. Deze mevrouw heeft verschrikkelijke pijn in haar mond, koorts en niemand wil haar helpen, omdat ze het niet kan betalen.

Fokke Jan heeft producten van Bluem, kosteloos naar haar opgestuurd. Wat een geweldig gebaar, dat hoor je niet veel!

Hij zei tegen haar dat hij op zoek ging naar een mondhygiënist, die haar WEL wilde helpen. Zo kwam hij bij mij terecht. Wat een geweldige samenwerking!

Kosteloos

Ik vind het zo erg dat er mensen zijn die tandheelkundige hulp nodig hebben, maar die door omstandigheden dit niet kunnen betalen en met een pijnlijke mond rond blijven lopen. Ik heb deze mevrouw ontmoet in de praktijk.

Mevrouw had zo’n pijn, ik schrok er echt van en dacht: hoe is het mogelijk dat wij deze vrouw naar huis sturen en haar niet behandelen, omdat ze het niet kan betalen! Alles wat je kunt hebben in een mond aan problemen, zag ik. Wat een pijn had zij al weken!

Ik heb haar behandeld, zij was zo dankbaar en opgelucht, echt geweldig. Hier word je emotioneel van, om te ervaren dat je echt iets kunt betekenen voor een ander.

Ze komt over 3 maanden terug om te kijken hoe het gaat. Ik ben erg benieuwd! Ik hoop dat het beter met haar mag gaan, ook privé, dat ze weer gelukkig wordt. Als dat zo is, dan gaat het met haar mond ook weer beter. Spanning, stress en verkeerde voeding doen zoveel met de mond.

Mond tot mondreclame

Haar vriend ga ik over 3 maanden ook behandelen, gewoon omdat hij zo goed is voor haar. Dat verdient hij. Hij wilde dit eerst niet, omdat hij dacht dat hij misbruik van mij maakte. Ik heb hem toen gezegd dat als ik dat gevoel zou hebben, dat ik het niet zou aanbieden!

Hij komt… en wat zei hij: als dank wil ik alles doen, ik kan heel goed klussen.

Ik heb hem gezegd: je hoeft niet altijd overal geld voor te krijgen, het is goed om iets voor een ander te kunnen betekenen, zonder er iets voor te krijgen!

Fijne zomer voor iedereen!

 

Gerelateerde artikelen

Biofilm

Door:

In mijn vorige artikel heb ik uitgelegd dat bacteriën vaak voorkomen in gemeenschappen. In dit artikel wil ik meer vertellen over een zeer gespecialiseerde gemeenschap: de biofilm.

Lees verder

Carnaval en tandvlees

Door:

Het carnaval is weer losgebarsten en dit wordt op uitgebreide schaal uitbundig gevierd. Drie of zelfs vier dagen amper slapen, veel roken, springen, drinken en friet als belangrijkste energiebron.

Lees verder

FemNa40