Signalen van baanverlies

Waar kun je aan merken dat je baan op de tocht staat?

Niemand is meer zeker in deze tijd of jij niet de volgende bent die ontslagen gaat worden. 

Maar waar merk je dat aan?

 

Er wordt wel hard geroepen dat de economie weer aantrekt, maar als je de politiek volgt en luistert naar wat de media voorschotelt, dan is en blijft het voor ons allen onzeker en begin je toch wat nerveus op je bureaustoel heen en weer te schuifelen.

Het zal toch niet…? Maar misschien zal het wel, je kunt maar beter realistisch zijn. Daarom: Waaraan kun je enigszins merken dat je baan op de tocht staat.

De signalen

Je krijgt geen uitnodiging meer voor belangrijke vergaderingen
Het kan een vergissing zijn, maar grijp direct in. Leg uit waarom jouw inbreng in die vergadering belangrijk is.
Als je het gevoel krijgt dat je inbreng er niet toe doet., is het tijd dat je langzamerhand gaat zoeken naar een andere uitdaging.

Je krijgt geen verantwoordelijkheden meer
Je invloed neemt af. Reageer proactief en zorg dat je nieuwe verantwoordelijkheden binnenhaalt. Neem deel aan vrijwillige bijeenkomsten en ga naar de bedrijfsuitjes en vrijdagmiddagborrels. Zorg dat je niet vergeten wordt.

Je projecten worden stopgezet
Check waar je prioriteiten liggen, neem dit op met je baas en zoek nieuwe projecten, neem zelf het initiatief.

Verandering in het management
Een nieuw management gaat gepaard met personeelswisselingen. Waarom? Omdat ze graag een 'eigen team' om zich heen verzamelen. Pas je aan in de nieuwe organisatie, Zorg dat je uitvindt wat het nieuwe management voor ogen heeft en overtuig dat jij je daarin kan vinden.

Onbegrip
Als je merkt dat je werkzaamheden niet meer op één lijn liggen en niet op prijs gesteld worden, probeer je dan te verplaatsen in wat je baas voor ogen heeft. Blijf communiceren. Zorg dat je regelmatig bij je baas binnenloopt, zodat je weet wat er speelt en je zeker weet dat je constructief aan hetzelfde doel blijft werken.

Je bedrijf kiest een bepaalde strategie
Op zich is het goed dat je je hebt uitgesproken, maar als het om fundamentele koerswijzigingen gaat, loop je het risico in het verkeerde kamp te worden ingedeeld of, erger nog, dat het management je beschouwt als iemand die niet over de vaardigheden beschikt die bij de nieuwe koers horen.

Sta voor wat je zegt en doet: als het zover komt, maak dan een lijstje van bedrijven die wel jouw koers varen en probeer daar gesprekken te regelen.

Slechte relatie met een collega
Als je een slechte relatie hebt met een collega, laat dit nooit blijken. Dit kan tegen je gebruikt worden. Investeer juist in die relatie, zorg dat hij/zij zich er bewust van is dat je moet samenwerken. Eén van de manieren om dat te stimuleren, is een goede relatie op te bouwen omdat jullie werkafhankelijk zijn.

Onredelijke eisen
Als je manager dingen van je eist die helemaal niet kunnen, dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn: of je manager heeft geen flauw benul en dan kun je hem maar beter zo snel mogelijk opvoeden of hij/zij probeert je bewust te laten falen, om je vervolgens te kunnen wippen.

Vooral in dat laatste geval heb je een probleem. Als het niet lukt duidelijk te maken dat de eisen onredelijk zijn, kun je alleen nog proberen na te gaan waar die eisen vandaan komen, om te zien of je zelf wellicht nog een alternatieve oplossing kunt aandragen. Lukt dat niet, schrijf je dan maar alvast in op een heleboel netwerksites.

Je krijgt een coach
Laat je niet misleiden, het kan een investering zijn in je toekomst. Het kan ook een formaliteit zijn; een manier om zich in te dekken voor een eventuele ontslagprocedure ('we hebben het geprobeerd, maar het heeft niet geholpen'). 

In beide gevallen is het goed om met je manager te gaan praten, waarom  je een coach hebt toegewezen gekregen en welk resultaat hij/zij daarvan verwacht. Zorg vervolgens dat je ruimschoots aan die verwachtingen voldoet. Doe je voordeel met alles wat je baas én je coach je vertellen.

Je maakt fouten
Je kunt er zeker van zijn dat je eruit vliegt als je vaak fouten maakt en je dit herhaaldelijk overkomt. De enige tip die wij dan nog voor je hebben, is te zorgen dat je secuur te werk gaat en fouten  zoveel mogelijk probeert te vermijden.

Bedrijf in rode cijfers
In zo'n geval is niemand veilig. Dit betekent dat je je CV zo aantrekkelijk mogelijk moet maken en netwerken tot je erbij neervalt. Probeer te voorkomen dat je met de ratten het zinkende schip moet verlaten.

Bron: Computerworld.com

Gerelateerde artikelen

AU!

Door:

Er is iets gebeurd. Iemand heeft iets gezegd, iets gedaan of juist nagelaten en ik voel me gekwetst. Begrijp je dat? Hoe zou jij je voelen als iemand die je dierbaar is zo onzorgvuldig met je omgaat?

Lees verder

FemNa40