Boventallig door reorganisatie!

Je werkt al zolang je je kunt herinneren bij hetzelfde bedrijf, op verschillende afdelingen.

Dan worden er meerdere reorganisaties en overnames aangekondigd.

Ook onze afdeling kwam keer op keer ter sprake maar zoals je wel vaker denkt: dit overkomt mij niet.

 

Toch krijg je op een gewone maandagmorgen te horen dat je boventallig bent. Met andere woorden: over een half jaar ben je werkeloos. Daar sta je dan… met een brok in je keel, mond vol tanden, vol emotie. 24 Jaar was ik er werkzaam.

Je komt in een soort van rouwproces en een rollercoaster van emoties: verdriet, boosheid, teleurstelling, angst. Alles gaat er door je heen. En vooral ook de vraag: waarom? Hoe moet het nu verder?

Ontslag

Ontslagen worden staat in de top 5 van de meest traumatische gebeurtenissen, naast echtscheiding,
ernstige ziekte en de dood van een dierbare. Ik kan uit eigen ervaring m.b.t. echtscheiding en de dood van een dierbare zeggen dat het inderdaad in de top 5 thuishoort.

Met emoties wordt maar even rekening gehouden bij het bedrijf waar je werkt, voor diegenen die overblijven gaat het immers gewoon verder, 'business as usual'.  

Veel (niet alle) leidinggevenden zijn zich daarvan amper bewust, zeker als ze eenzelfde ervaring niet hebben doorgemaakt. Er rust daarom een grote verantwoordelijkheid op hun schouders, hoewel ook de mensen die zelf met ontslag worden bedreigd zich zouden moeten wapenen voor het kunnen opvangen van de enorme klap die ontslag vrijwel altijd is. Arboartsen kunnen daarin zeker een ondersteunende rol vervullen.

Emotioneel proces

Dat is het vervelende, emotionele stuk van het boventallig worden! Maar er is ook licht aan het einde van de tunnel!

Zelf heb ik ervaren dat er meer is dan het eerste en enige bedrijf waar je destijds bent gaan werken. Dit is niet zonder slag of stoot gegaan en alle bovengenoemde emoties zijn zeker voorbij gekomen.

Het is een proces waar je doorheen moet. Maar als je daar eenmaal doorheen bent en je openstaat voor nieuwe situaties in je leven kan het je ook veel geluk en plezier brengen. Waar deuren sluiten, gaan andere deuren open.

Je wordt gedwongen om naar jezelf te kijken, waar sta ik, wat wil ik en wat vind ik nou echt leuk om te doen? Waar word ik blij van en geeft me energie?

Er zijn allerlei instanties die gespecialiseerd zijn bij boventalligheid. Bij het vinden van een nieuwe baan of voor omscholing:

Outplacement bureau
UWV
Algemene informatie boventalligheid

Ik wens iedereen die met boventalligheid te maken heeft of krijgt heel veel succes, geluk en wijsheid toe!

'Geen doel is te ver als je plezier hebt in wat je doet'

'Als je denkt dat alles tegenzit, denk dan opnieuw'

'Het leven is als zeilen. Ook met tegenwind kun je vooruitgaan'

Liefs, Marjon
Stijlcompleet

Gerelateerde artikelen

De keuze is reuze

Door:

Wanneer je zoals ik een administratieve achtergrond hebt, daarna commerciƫle en zelfs call center functies hebt vervuld. En met al deze brede ervaring .... zo de WW ingerold.

Lees verder

FemNa40