Van manuscript naar boek (35) - Uitzonderlijk zonderling consequent

Waarom zou je gaan tellen als je schrijft?

Waarom stel je vragen als je schrijft?

Waarom krijg je regelmatig dezelfde feedback?

Ben je dan uitzonderlijk consequent?

 

Waar ik het over heb? Mijn schrijfgroep gaf dinsdagavond feedback op de tweede versie van mijn inzending voor de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd. Unaniem waren ze: er staan teveel vragen in. Gek als ik ben op statistiek, liet ik Word en mijn mobiel uitrekenen hoe de verhoudingen waren. Dertig vragen in een tekst van 1518 woorden en 127 regels betekent één vraagteken per vijftig woorden en per vier regels. Best veel. Dezelfde feedback had ik ook al op mijn manuscript gekregen. Nog eens tellen en rekenen levert een bizar resultaat op. 1234 vragen in 5085 regels en 63.177 woorden (zonder inhoudsopgave en bijlage) is, wederom, één vraagteken op 50 (nou ja, 51) woorden en 4 regels. Zonderling consequent ben ik.

Vragen

Hoe dat kan? Ik ben bloednieuwsgierig en gek op vragen. Ik verdien er zelfs mijn brood mee. Coachen is voor een groot deel vragen stellen, de juiste vragen op het juiste moment in de juiste intonatie. Ook mezelf bevraag ik graag, ik hou van onderzoek. Na mijn afstuderen (sociologie) heb ik serieus overwogen mijn leven te wijden aan wetenschappelijk onderzoek. Maar dat leek mij ook wel een beetje saai. Uiteindelijk werd ik coach, waarbij ik mijn coachees begeleid bij hun ontdekkingstocht naar meer werkplezier. En blijkbaar heb ik nogal de neiging om mijn lezer ook bij de hand te nemen in de zoektocht naar antwoorden op héél veel vragen. Ook mijn blogs vullen zich nogal eens met dilemma’s.

Beweren

Maar waar een coach vraagt, beweert en vertelt een schrijver. Daarom zet ik een deel van mijn vragen om in veronderstellingen en beweringen en tel opnieuw. Nog zestien over van de oorspronkelijke dertig. Terwijl ik voor mijn gevoel vrijwel alle vragen heb aangepast. Niet dus. Ik ga er nog een keer doorheen en ten slotte blijven er negen over. Acceptabel vind ik.
Nu mijn manuscript nog. Zou het me lukken om die 1234 vragen terug te brengen naar ruim 400? Ik ga mijn best doen. De volgende uitgevers die ik wil benaderen moeten nog even wachten op een wat stelliger manuscript.

Gerelateerde artikelen

Leren

Door:

Vraag mij waar ik goed in ben en ik benoem wat beter kan. Dáár ben ik namelijk goed in, in ramp-reflectie.

Lees verder

Mijn boek agenderen

Door:

Yes, het is gelukt. Eens in de twee weken neem ik drie dagen vrij om te schrijven, de andere twee en de tussenliggende week zijn voor het coachen.

Lees verder

FemNa40