Mediteren geeft geestelijke rust

Dat mediteren ook geestelijke rust is, is niet bij iedereen bekend en als het al bekend is, dan wordt het als vaag of als zweverig gezien. Maar feitelijk is dat helemaal niet waar.

 

Je kunt je heerlijk opgefrist voelen door periodiek (en dat kan variëren van dagelijks tot wekelijks) jezelf even af te zonderen en te gaan mediteren. Het voordeel van mediteren is dat iedereen het op zijn/haar eigen manier kan doen, er geen regels zijn om het te doen. Natuurlijk zijn er wel wat randvoorwaarden die je helpen in het meditatieproces. Maar ook daarvoor geldt dat dit voor iedereen weer anders kan zijn

Wat doet de geest

Strikt genomen maak je de geest langzaam leeg en ruim je zaken uit het dagelijkse leven op. Zo eenvoudig gezegd is niet zo eenvoudig gedaan. Meestal moet je er wel wat vaardigheid in krijgen.

Maar wil je op kunnen ruimen dan is het goed het lichaam in de meest prettige situatie te brengen. De meest prettige situatie is een omgeving waarbij je jezelf goed kunt concentreren. Meestal is dit een rustige ruimte en voor de een is dat een ruimte met juist gedempt licht, maar kan ook juist een heldere ruimte zijn. Weer iemand anders werkt met zachte geuren of gebruikt het licht van een brandende kaars om zich te concentreren.

Ontspan

Breng het lichaam zittend of liggend in de voor jouw meest ontspannen houding en focus je op je ademhaling. Rustig en diep inademen en daarna in alle rust uitademen. Neem voor de uitademing iets meer tijd dan voor de inademing. Langzaam voel je de resterende spanning uit je lichaam glijden. Sluit je ogen en laat deze ademhaling een vanzelfsprekendheid worden en zie achter je ogen wolken voorbij drijven. De grote, dikke wolken drijven langzaam voorbij en rafelen langzaam uit elkaar. Plaats de zaken die deze dag de revue gepasseerd zijn en je bezig gehouden hebben op de wolken en zie de items langzaam wegdrijven. Waar je nog niet klaar mee bent kun je parkeren, je zult merken dat deze wolk moeilijker voorbij drijft. Maar belangrijk is wel dat je hiermee de zaken die continue je geest “bezetten” een plek geeft, hetzij definitief afmaken hetzij parkeren. Doe vooral niets dwangmatigs, dat werkt averechts.

Langzaam raakt je geest leeg en als deze leeg is ben je volledig ontspannen. Geen moeizame processen, zaken die je aandacht opeisen etc. Probeer tijdens de meditatie de geest leeg te houden en nergens aan denken. Als iets de kop op probeert te steken, laat je deze meteen weer wegdrijven op een van de wolken.
Door het visualiseren help je onbewust de geest in het verwerken van zaken. Waarbij de een het direct na de meditatie al voelt en het bij de ander wat meer tijd kost.

Mediteren

Mediteren kun je zo lang en uitgebreid doen als je zelf wil, maar belangrijk is wel dat het je een prettig ontspannen gevoel op gaat leveren. Spreekt voor zich dat het wat oefening kost en je niet te snel denkt dat het toch niet voor je werkt. Iedereen kan het leren, het is niet meer dan concentratie en focus. Je lichaam ruimt de zaken uiteindelijk zelf op.

FemNa40