Boek: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt.

 


Auteur 
Jonas Jonasson

Oorspronkelijke taal
Zweeds

Genre
Humor

Omschrijving

De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken. Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt – zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft -, ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aaneffect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.

Recencie

Dit boek is een grote hit in Nederland en de rest van de wereld en dat is niet zomaar: dat komt vooral omdat het leuk is door het absurde avontuur wat de 100-jarige Allan beleeft.

Het boek begint met de ontsnapping van Allan op de dag dat het bejaardenhuis waar Allan woont, zijn 100 jarige verjaardag wil vieren. Allan heeft hier helemaal geen zin in en klimt door het raam naar buiten zonder enig plan behalve wegwezen hier.
Op het station aangekomen begint het avontuur, hier past hij op een koffer van een reiziger die even naar het toilet moet en te laat terugkomt. Allan is noodgedwongen om de koffer mee te nemen in de trein, er blijkt later een enorm bedrag aan maffiageld in te zitten.
De rest van het boek gaat over reis, de mensen die hij ontmoet en allemaal mee gaan reizen en profiteren (op een positieve manier) van het geld. Daarbij de jacht die de criminelen openen om het geld terug te krijgen, de politie die hun achtervolgt door de slachtoffers die per ongeluk vallen en last but not least,  de geweldige flashbacks van Allans leven en de gebeurtenissen die hem zijn overkomen.

Allan blijft niet lang alleen op zijn reis, onderweg ontmoet hij allerlei figuren waarvan een deel met hem mee gaat reizen. Op hun beurt, zijn dit kleurrijke personen waar je al heel snel sympathie voor gaat krijgen. Ook voor de criminelen en de politie chef, ga je een zwak krijgen. Ze zijn allemaal grappig op hun manier. Maar Allan blijft het middelpunt. Ondanks zijn krasse leeftijd, stapt hij onbevangen overal op af. En de reden dat de schrijver een 100 jarige heeft gekozen is niet voor niets. In de 100 jaar heeft Allan heel veel mee gemaakt. In het boek lopen daarom twee verhaallijnen door elkaar: de huidige reis en avonturen en daarnaast Allans leven van kind tot aan het verblijf in het bejaardenhuis. En dat is allesbehalve saai.

FemNa40