Hoe word je 100?

Pas geleden werd mij ter recensie een boek toegestuurd.

Ik krijg dat wel vaker maar leg ze meestal snel weer naast mij neer.

Schrijvers adviseren bijvoorbeeld regelmatig om roomboter te vervangen door margarine en beweren dat we voldoende tarwe nodig hebben voor B-vitamines.

 

Ik kan niet achter dit soort adviezen staan. Deze keer was ik blij verrast: een reguliere arts die de plank raak weet te slaan. De schrijver William Cortvriendt vroeg zich, na een bezoek aan zijn stokoude ouders, af hoe we het beste kunnen leven om gezond oud te worden.

Hij is de medische literatuur ingedoken en heeft een wetenschappelijk onderbouwde handleiding geschreven. Enkele inzichten uit het boek Hoe word je 100? deel ik in deze blog met je.

Oude denkbeelden

De meeste studies die bedrijven aanhalen om geld aan ons te verdienen, zijn allang achterhaald. William kwam daar, als reguliere arts, ook achter en weerlegt in zijn boek de oude denkbeelden met meer dan 400 recente kwaliteitsstudies.

In de wijze waarop William het aanpakt, kan ik mij helemaal vinden. Hij laat namelijk de uitkomsten van ingewikkelde wetenschappelijke studies, op een milde manier en in normale mensentaal zien. Studies zijn voor veel mensen lastig te interpreteren. William legt precies uit hoe je dat wel kunt doen en welke conclusies je eraan kunt verbinden.

Zo kwam hij erachter dat regelmatig bewegen beter werkt tegen diabetes type 2 dan reguliere medicijnen.
Ook stoort de schrijver zich aan het feit dat artsen bij hoge bloeddruk meteen medicatie voorschrijven,
terwijl uit studies is gebleken dat dagelijks 30 minuten wandelen vaak al voldoende helpt.

William heeft ook gekeken naar een gemiddelde McDonalds maaltijd en deze vergeleken met gerechten die in restaurants worden geserveerd. Wat blijkt? Normale restaurants zijn vaak ongezonder dan McDonalds maaltijden.

Dit komt omdat veel koks vloeibare margarine en extreem veel zout gebruiken. Restaurants serveren vaak vlees en friet, zonder groenten. Volgens William is het grootste probleem dat een 1000 kCal maaltijd van McDonalds als een tussendoortje wordt gebruikt, wat enorm bijdraagt aan vetzucht.

Frisdranken

De grootste dikmakers volgens William zijn de frisdranken. Frisdranken omzeilen onze natuurlijke sensoren om voedsel op calorische waarde in te schatten. Bewerkte producten hebben hetzelfde effect. Ons lichaam bezit een evolutionair systeem die een inschatting kan maken hoeveel energie er binnenkomt.

Lightproducten en frisdranken zetten ons lichaam op het verkeerde been. Zelfs vers vruchtensap is een enorme dikmaker en kunnen we beter met mate nemen. Vruchtensap kan zelfs meer calorieën bevatten dan frisdrank!

Brood

Dan buigt William zich ook over brood. Het blijkt dat brood een snellere suiker is dan suiker zelf. Suiker heeft een glycemische index van 60, terwijl volkorenbrood op maar liefst 65 zit. Hoe komt het nu dat bruin brood de bloedsuikerspiegel sneller laat stijgen dan suiker zelf?

In suiker zit fructose die de opname van glucose vertraagt. In brood zit zetmeel dat pure glucose is en direct in de bloedbaan opgenomen kan worden. Brood is dus een recept voor diabetes. Maar volkorenbrood is toch gezond?

Het probleem is dat het meeste volkorenmeel zo fijn wordt gemalen dat de vezels geen fysieke barrière meer vormen, waardoor enzymen het zetmeel pijlsnel kunnen afbreken en daarmee de hoeveelheid glucose in het bloed tot grote hoogte doet stijgen.

Supplementen

Interessant zijn ook de tientallen zeer recente meta-analyses over supplementen. Studies tonen aan dat het gebruik van antioxidanten en multi-vitamines schadelijk kunnen zijn. De meeste vitamines zijn te hoog gedoseerd en synthetisch. Hier was ik al van op de hoogte.

Als je bijvoorbeeld vitamine E zeer hoog doseert, dan krijg je dusdanig veel tocoferolen binnen dat je de tocotriënolen niet meer goed op kunt nemen. Beide zijn een deel van het vitamine E spectrum, waardoor deze uit balans raakt.

Hetzelfde geldt voor carotenen. Als je heel veel beta-caroteen slikt, kun je de andere carotenen minder goed opnemen. Hierdoor ben je dus niet meer volledig beschermd.

Wat veel mensen niet weten, is dat ons lichaam ‘schadelijke’ oxidanten nodig heeft om bepaalde indringers zoals parasieten onschadelijk te maken. Het lichaam gebruikt de uiterst reactieve stof om lichaamsvijanden om te leggen.

Als wij dan zeer hoge dosissen anti-oxidanten slikken, dan werkt het natuurlijke beschermingsmechanisme niet meer, met een verhoogde kans op ziekten als gevolg.

Zelf ben ik afgestapt van synthetische supplementen en gebruik alleen nog maar natuurlijke. Elke ochtend doe ik wat poeder van spirulina en chlorella in het sap van mijn slowjuicer. Veel spirulina en chlorella komen tegenwoordig uit China, daarom kies ik voor een goede kwaliteit uit Korea.

Goedkoop is duurkoop, maar toch blijven veel mensen kiezen voor Chinese superfoods van de Xenos, Action of Hema. Deze bevatten vaak residuen van bestrijdingsmiddelen en kun je beter links laten liggen.

Ik heb inmiddels een goede, betaalbare en 100% natuurlijke multi gevonden. Deze vitamines zijn natuurlijk, laag gedoseerd en opgelost in olijfolie zodat de stoffen nog beter opgenomen kunnen worden. In Amerika doen de fabrikanten absurd hoge dosissen vitamines in hun supplementen en zoals Williams zegt, kan dit schadelijk zijn.

De vitamines uit deze natural multi komen echt uit planten en worden niet in een laboratorium gesynthetiseerd. Sommige orthomoleculaire merken noemen hun multi natuurlijk maar is het niet. Het is natuur-identiek. Ze worden alsnog in een laboratorium gemaakt.

De term ‘natuurlijk’ is niet beschermd en wordt door fabrikanten maar al te vaak misbruikt. Ook voegen zogenaamd natuurlijke merken synthetische stoffen toe aan hun product. Ik heb contact opgenomen met
Kris Kuiper, de maker van deze natural multi.

We hebben samen de multi doorgenomen en de certificaten bekeken. Wat bleek: deze multi is voor 95% voorzien van biologische stoffen. Er zit alleen geen B12 in, omdat het lastig is hier een natuurlijke bron van te vinden.

William zegt in zijn boek dat hij liever ziet dat we meer groenten zouden eten, omdat het bewezen is dat deze beschermen tegen kanker en significant bijdragen aan verlenging van ons leven. Ook de kwaliteit van leven wordt beter omdat ziektes eerder op afstand blijven.

Ook al is hij niet enthousiast over synthetische multi’s en antioxidanten, toch raadt hij aan om vitamine D te slikken, omdat bij ons de zon te weinig schijnt. Gelukkig is vitamine D bijna altijd natuurlijk omdat deze uit schapenwolvet gehaald kan worden.

Alternatief voor multivitamines

Een ander alternatief voor multivitamines is het eten van kiemgroente. Kiemen bevatten geconcentreerde, goed opneembare vitamines, mineralen en actieve plantenstoffen. Het is ook nog eens heel goedkoop.
Slechts een theelepeltje alfalfazaad levert al een pot met kiemen op. Ik voeg dagelijks kiemen toe aan salade, soep, smoothie of sap van de slowjuicer.

Met gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto

FemNa40