Oma’s tips! (A)

Je hebt tegenwoordig overal wel schoonmaakmiddeltjes voor, maar vaak zitten daar een hoop chemische stoffen in.

Moeten we dat wel gebruiken of is er ook een natuurlijk product dat vroeger heel gangbaar en betaalbaar was, maar waar we nu niet meer aan denken door alle nieuwe en veel duurdere producten die er te koop zijn? 

 

Over vlekken zijn al vele boeken volgeschreven. Soms hoor je hier en daar wel eens een tip over het verwijderen van een vlek, die je in geen enkel boek nog bent tegengekomen.

Niemand heeft de wijsheid in pacht, maar van oma kunnen we nog veel leren. Niet alleen levenswijsheid, maar ook praktische huishoudelijke tips.

Om de week kun je een aantal tips lezen en deze week zijn het tips over vlekken met de letter A.

Aardbeien
Haal de resten vruchtvlees weg. Behandel dan de vlek met een lauwwarm neutraal sopje en daarna eventueel deppen met water en ammonia. Een andere manier is de vlek insmeren met scheerschuim of scheerzeep, even laten intrekken en dan wassen.

Azijn
Azijn kun je gebruiken voor het verwijderen van kalk en het schoonmaken van kranen en roosters in de spoelbak van de keuken en badkamer.

Afwasborstel
Als de afwasborstel vies geworden is van bijvoorbeeld tomatensaus of iets anders wat kleur achterlaat, zet 'm dan gewoon in de vaatwasser (als je die hebt) bij het bestek! Heb je geen vaatwasser, zet hem dan in een bakje met chloorwater. Daarna is hij weer als nieuw.

Afzuigsysteem
Wanneer in de keuken je afzuigsysteem in het plafond of de muur vies is, trek het eruit en maak het schoon met lampenolie en het vet verdwijnt meteen. De volgende keer hoef je het alleen maar af te nemen met keukenpapier.

Aluminium wasbak
Heb je een aluminium afwasbak en slaat die wat dof uit? Doe dan elke keer na de afwas een scheutje azijn in de bak en wrijf hem op met je handdoek en hij gaat weer prachtig glanzen!

Allerhande kledingvlekken
Strijk een dikke klodder groene zeep op de vlek en was het daarna gewoon uit in de wasmachine en de vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Volgende keer andere tips!

FemNa40