Blij(f) Bewegen

Alles wat niet in beweging blijft gaat op den duur roesten. Of rammelen. Of scheuren. Stilstaand water is geen gezond leefmilieu, foute bacteriën vermenigvuldigen er zich als een speer.

 

Rust roest

Alles wat niet in beweging blijft gaat op den duur roesten. Of rammelen. Of scheuren. Stilstaand water is geen gezond leefmilieu' foute bacteriën vermenigvuldigen er zich als een speer. Je lichaam bestaat voor zo’n 60% uit water. Toch maar eens wat meer in beweging zetten dat water?

Je lichaam beloont je voor alle beweging. Om gezond te blijven heeft je lichaam beweging nodig. Er zijn talloze onderzoeken die bewijzen dat bewegen goed is voor je hart-en bloedvaten. Hart- en bloedvaten zijn zeker voor vrouwen 40+ kwetsbare organen waar je zuinig op moet zijn.

Ook is bewezen dat bewegen de kans op tumoren verlaagt, waaronder borst- en darmkanker. Lichaamsbeweging verlaagt daarnaast je bloedsuikerspiegel, waardoor je wat meer kunt eten zonder in gewicht aan te komen en bovendien de kans op diabetes 2 afneemt. Bewegen versterkt ook je spieren en verhoogt je weerstand en uithoudingsvermogen. En beweging heb je als 40+ vrouw zéker ook nodig om je botten gezond te houden.

Huppel je somberheid de laan uit

Maar er gebeurt veel meer in je lichaam als je het in beweging zet. Vroeger zaten psychiaters met hun patienten op de bank. Tegenwoordig gaan ze met ze wandelen of zelfs hardlopen. Waarom? Omdat je lichaam en je hoofd met elkaar verbonden zijn. Of is dit bij jou net even niet het geval? Je lichaam heeft invloed op je hoofd en met je hoofd beinvloed je je lichaam.

Als je je lichaam stilzet, zet je ook je hoofd op den duur stil. Er zijn talloze onderzoeken die hebben aangetoond dat er een relatie is tussen gebrek aan bewegen enerzijds en gevoelens van somberheid, angst en spanning, depressieve klachten, gebrek aan zelfvertrouwen, alerter zijn en geestelijk incasseringsvermogen anderzijds.

Huppelen en tegelijkertijd zeggen dat je depressief bent lukt gewoon niet. Probeer het maar eens.

Een beetje bewegen is beter dan niets. Dansen is ook bewegen. Yoga is ook bewegen. Trappen lopen is ook bewegen. De hond uitlaten is ook bewegen. Maar dat kan beter. Een beetje zweten is beter dan een beetje bewegen.

Wat meer én vaker bewegen, is al beter dan een beetje bewegen. Kort maar krachtig sporten is voor 40+ vrouwen een stuk beter dan een beetje bewegen.

Je hebt altijd een keuze

Lees meer op deze site over het belang van bewegen, de kunst om in beweging te komen en hoe je in beweging blijft. En ook nog waar je de tijd vandaan moet halen. Maar jij bent wel degene die in beweging moet komen. Je hebt altijd weer een keuze. Altijd weer opnieuw.

Vitaal Verhalen lezen van Marjolein klik dan op: energiekevrouwenacademie.

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40