Garage sales

Oude meuk verkopen vanuit je eigen garage.
Een fenomeen dat uit Amerika is overgewaaid en dat daar doodnormaal is. Ga je bijvoorbeeld verhuizen, dan stel je je huis open voor koopjesjagers.

Op deze manier kun je de spullen die je eigenlijk niet meer mee wilt nemen op een vaak gemakkelijke manier van de hand doen.

Met de opbrengst koop je dan iets nieuws voor in je nieuwe huis. In Nederland heeft dit fenomeen inmiddels ook voet aan de grond gekregen.

Buurtkrantjes

Via zo’n krantje kun je bijvoorbeeld terechtkomen bij een stel van middelbare leeftijd uit een groen, lommerrijk dorp in de Randstad dat kleiner gaat wonen. Teveel spullen, dus besluiten ze dat er een garage sale moet komen. Maar ook jonge mensen die eerst op zichzelf woonden en dan een relatie krijgen en gaan samenwonen,
die zitten ook met een teveel aan inboedel.

Geen rommelmarkt

Een garage sale is iets anders dan een rommelmarkt, al koop je er veelal dezelfde spullen en zijn er zat slimme lieden die hun rommelmarkt het etiket garage sale meegeven, om het geheel wat chiquer te laten klinken. 
Een échte garage sale vindt aan huis plaats, vaak daadwerkelijk in de garage, maar ook wel in de tuin, op zolder of soms zelf door het hele huis. Het voordeel is dat je geen vergunningen nodig hebt en je hoeft het niet meer mee te nemen bij de verhuizing.

Inboedel van overledene

Je kunt het een beetje vergelijken met een inboedelverkoop nadat iemand is overleden. Er komen allerlei ongure types op af, zoals opkopers en handelaren, die in de dierbare spullen van pas overleden mensen graaien. 
Garage sales zijn iets minder beschamend, de eigenaren leven nog en staan erbij. Soms schamen ze zich wel een beetje dat ze voor bepaalde dingen nog geld durven te vragen, maar je hebt er ook volledig schaamteloze types tussen.

Handelaren

Wie overweegt een garage sale te houden, moet daar stevig rekening mee houden. Die mensen staan altijd minimaal een half uur voor de begintijd als aasgieren op het erf, in de nog onuitgepakte dozen te neuzen om de mooiste spullen eruit te halen, soms tot irritatie van de man of vrouw des huizes, maar ja, die wil er uiteindelijk ook wel vanaf natuurlijk.

Je kunt geluk hebben er nog iets bijzonders tussenuit te halen en voor ieder mens geldt natuurlijk: het is maar net waar je naar op zoek bent. Een slechte plek dus voor verborgen schatten, zo’n garage sale.

FemNa40