Nederland omarmt tekentrend

Kleuren voor volwassenen is een niet te stuiten trend.

De kleurpotlodensets vliegen over de toonbank.

Maar er is meer gaande: het creëren van een kunstige Zentangle pentekening is bezig aan een flinke opmars.

De fineliners zijn niet aan te slepen.

 

Deze week kwam het in het nieuws: luxe kleurpotloden raken uitverkocht. De kleurboekenrage onder volwassenen is losgebarsten. Een trend waar Bruynzeel drie jaar geleden op inspeelde. Maar daar blijft het niet bij.

De vorig jaar uit Amerika overgevlogen Zentangle tekentechniek is de laatste hobbytrend. Het maken van deze kunstige pentekening staat volop in de belangstelling. In tekencafé ‘s en ateliers worden Zentangle workshops gegeven.

Diverse blogs schrijven over de ontspannen werking van het maken van een Zentangle en wie googelt op ‘Zentangle patterns’ krijgt duizenden mogelijkheden te zien. In februari brachten de grondleggers van de methode Hét Zentangle Boek uit.

Eenvoudige tekentechniek

Zentangle is een snel te leren tekentechniek. Het formaat van de tegel van 9 bij 9 centimeter is precies voldoende om binnen een kwartier je eigen kunstwerk te creëren. Het is makkelijk te draaien en je hand bereikt het hele oppervlak in één pennenstreek. Door het tekenen en combineren van simpele patronen creëer je je eigen kunstwerkje.

Therapeutische werking

Het herhalen van patronen op papier zorgt voor een sterke rustgevende beleving. De effecten zijn hetzelfde als bij mediteren. Als je dagelijks vijftien minuten de tijd neemt om je hoofd vrij te maken met behulp van een fineliner en een papieren tegeltje (tile), voel je je een stuk energieker. Hét middel tegen een op de loer liggende burn-out.

Ook heeft de methode aantoonbaar positieve effecten op het brein. Gaat door het gebruik van beeldschermen onze oog-handcoördinatie achteruit, op papier komen deze twee functies juist weer samen; ons visuele brein neemt direct waar wat onze handen creëren. Dat komt ondermeer de leerprestaties bij kinderen ten goede.

Volop inspiratie

Zentangle is een kunstvorm die voor iedereen bereikbaar is. Op Pinterest, YouTube en Google is volop inspiratie te vinden.Zentangle Tool Sets van Sakura zijn verkrijgbaar bijvoorbeel Bol.com. Ook de grote kleurpotlodensets van Bruynzeel zijn daar verkrijgbaar.

Wil je zo een set bestellen? Klik dan hieronder op de foto of merknaam om te bestellen.

 
  Het Zentangle-boek
De filosofie achter Zentangle
€19,99
Zentangle Tool Set - Sakura
Pigma Micron Fineliners -
12-delig
€18,99
Bruynzeel Mxz Blik
24 Kleurpotloden
€11,99

 

Trailer

Bron Bron

FemNa40