De verschillen tussen generaties

Tot welke generatie behoor je, jij die dit leest? 

De verschillen tussen de generaties worden geboetseerd door de tijdgeest en de (on)mogelijkheden daarvan.

 


Zelf behoor ik tot De Protestgeneratie oftewel Babyboomers. Geboren tussen 1941-1955. Ik was de oudste thuis.Mijn jongste zus kreeg het etiketje Verloren Generatie.

Waarom? Er was toen een grote werkloosheid onder jongeren die van school kwamen of een studie achter de rug hadden. Daarna kwam in 1971 de Pragmatische Generatie waartoe mijn dochters en schoonzoons behoren.

Ze zijn nu tweede helft veertig en ze hadden de tijdgeest mee. Banen zat en de wereld lag voor ze open. In 1986 ontstond de Grenzeloze Generatie. Alles kon en alles moest. Dat duurde tot 2001. Toen werden we opgevolgd door de Bewuste Generatie die tot 2015 voortduurde.

En nu?

De naam is gevonden: De Vernieuwende Generatie die naar schatting de boventoon zal voeren tot
2016 - 2030. Ik ben benieuwd. Want bij voorbaat etiketjes plakken op iets wat nauwelijks is gestart, lijkt mij wat overmoedig.

Helemaal ontkomen aan zo'n etiket kun je niet. Want de heersende tijdgeest stuurt ons nu eenmaal. In denken en doen, maar ook onze kleding. In mijn ruime huis heb ik jurken en jasjes uit de jaren tachtig bewaard die opvallend brede schouders hebben.  Ze benadrukte toen de power van de vrouwenemancipatie.

Mijn dochters lagen in een deuk toen ze die kleding zagen. 'Heb je dat echt gedragen'? 'Ja en met mij heel veel andere vrouwen,' zei ik. 'Jullie liepen gewoon voor gek', vonden ze. 'Als iedereen het draagt, loop je nooit voor gek ', probeerde ik hen duidelijk te maken.

En verder?

De tijdgeest boetseert de billen en benen van vrouwen zeer duidelijk in jeans. Een Franse vriendin die bij mij op bezoek was, kon haar ogen niet geloven toen we in een overdekt winkelcentrum liepen. 'Dragen ze dat altijd', riep ze verbijsterd uit. 'Meestal wel, het is voor alle leeftijden,' bevestigde ik haar bange gevoelens.

Want iedere ochtend zie ik vanuit mijn huis meisjes fietsend naar school gaan in jeans en allemaal hebben ze lang haar. Mijn oma had een knotje, zoals alle oma's toen. Mijn moeder had een permanent ondersteunt door watergolf, zoals alle vrouwen in die tijd.

Mijn generatie heeft van jongs af wat meer variatie gekend: tussen kort en middellang haar en ontdekt de 'paardenstaart'. De generatie van mijn dochters heeft lang haar dat ze regelmatig elegant naar achteren wuiven. Onze kleindochters hebben dat ook.

De kleinzoons houden het weliswaar kort, maar wel met een duidelijke coupe en gel om dat op zijn plaats te houden. En ikzelf? Op dit moment is mijn haar niet kort en niet lang. Ik spaar voor iets langers.

Gerelateerde artikelen

Nooit te oud

Door:

Glunderend kijkt ze om zich heen. Een kleine vrolijke en leuk geklede vrouw van begin tachtig. De workshop veiligheid voor ouderen is bijna afgelopen.

Lees verder

FemNa40