Aspergeseizoen geopend

Ook al kun je al vanaf februari dit jaar asperges, die gestoken zijn, kopen in de winkel, de officiele datum is de 2e donderdag van de maand, vandaag dus.

Dat ze al eerder te koop waren is gekomen door de hoge temperaturen en de vele uren zonlicht, zegt aspergespecialist Huub Rooijakkers van het Nederlands Asperge Centrum in Horst.

Het witte goud groeit vanaf een grondtemepratuur van 10 graden. De gemiddelde prijs zal dit jaar wat lager liggen dan vorige jaren.

Hoe koop, bewaar en test je de asperges

Kopen
Hoe verser, hoe beter. De kopjes van de asperges moeten stevig en gesloten zijn. Bij witte asperges zijn de kopjes, afhankelijk van het soort asperge en het oogststadium, wit of lichtviolet.

Als je besluit asperges te kopen, mag je de gebundelde verpakking openmaken om de kwaliteit te testen.
De stengels van de asperges moeten stevig en knapperig zijn en de snijvlakken mogen niet uitgedroogd zijn.
Als de snijvlakken bruin of gebarsten zijn, is de asperge niet vers meer.

Bewaren
Je kunt verse asperges 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Om uitdrogen te voorkomen, wikkel je witte asperges in een vochtige theedoek. Groene asperges bewaar je rechtop in een kom of pot met maximaal 2 centimeter water.

Testen
Om te testen of de asperges vers zijn, duw je met een nagel in het snijvlak. Het vrijkomende sap uit de asperge moet aangenaam aromatisch ruiken. Als de asperge te lang is bewaard, is de geur zurig en is de asperge dus niet meer goed.

De voedingswaarde van asperges per 100 gram

  • Enegrie: 67Kj/ 16 kcal
  • Vitamine A: 3 mg
  • Vitamine B1: 0,10mg
  • Vitamine B2: 0,07mg
  • Vitamine C: 30mg
  • Calcium: 20mg
  • Fosfor: 60mg
  • IJzer: 1mg
  • Vezels: 1,5 gr

Eet smakelijk alvast!

FemNa40