Creoolse stoofpot

Deze creoolse stoofpot is een aanrader, een 1-pansgerech. De ingredienten zijn verrassend, het resultaat is verbluffend.

 

Het vlees, de bonen en de groenten gaan uitstekend samen en brengen ook de Nederlanders in verrukking. 

Benodigdheden (4 personen)

  • 3 el olie
  • 1 blikje rode kidneybonen, (inhoud 400 gr)
  • Zout, cayennepeper
  • 350 gr kipfilet, in stukjes
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 150 gr chorizo, in stukjes
  • 300 gr sperziebonen, in stukjes van 3 cm.
  • 3 lente-uitjes, in ringetjes
  • 100 gr hamblokjes
  • 300 gr langkorrelrijst
  • 0,5 liter water
  •  

Bereiding

Haal de kipfilet uit de koeling en snijd het eventueel in stukjes. Snijd de uien en knoflook fijn. Snijd de chorizo in stukjes. Ontdoe de sperziebonen van de uiteinden en snijd ze in stukjes van 3 cm. Snijd de lente-ui in ringetjes. Spoel de rijst in een vergiet.

Laat een grote braadpan of grote hapjespan op het vuur warm worden en verhit de olie. Bak de kip rondom bruin. Voeg ui, knoflook, chorizo toe en laat dit 2 minuten meebakken. Sperziebonen, lente-ui, ham, rijst en een halve liter water toevoegen en het geheel aan de kook brengen. Leg vervolgens een deksel op de pan en zet de pan op een laag vuur of plaatje, maar zorg dat het zachtjes blijft koken.

Na 10 minuten de rode kidneybonen met saus (voor de smaak!) toevoegen en zonder deksel nog 10 tot 15 minuten laten garen. Op smaak brengen met zout en cayennepeper. Zorg ervoor dat het vocht aan het einde van de bereidingstijd is geabsorbeerd, maar dat de stoofschotel niet is aangebrand. Kortom, spelen met vuur/deksel/plaatje/spatel!

Eet smakelijk!

FemNa40