Israëlische chopped salade

Ik kreeg laatst toch zo’n trek in een Israëlische ‘chopped salad’.
Dit kwam, omdat ik Meir Shalev’s ‘De vier maaltijden’ nogmaals gelezen had.

In deze roman bereidt Jacob Sjenfeld vier maaltijden: 

‘Korianderblad is de gekke zuster van peterselie’.
‘Iedere borrel die gedronken wordt heeft een vriendje dat gegeten wordt’.
‘Een kruid moet zijn zoals de vleugel van een vlinder je gezicht aanraakt’. En, misschien wel de mooiste:
‘Lekker eten is eten waarna je je bord schoon maakt met een stuk brood’.

Er is ook een passage waarin Jacob Zeyde zabaione laat eten. Hij voert hem de warme wijnvla met een zilveren lepeltje uit een glanzende glazen kelk. ‘'Weet je wat je aan het eten bent?' vroeg Jacob. Ik schudde mijn hoofd heen en weer. 'Het is een Italiaans toetje'. Ik was bang dat de lekkere, gelige smaak zou ontsnappen als ik mijn mond open zou doen’.

Hoewel eigenlijk alles wat de zoon tijdens de vier maaltijden eet verrukkelijk klinkt, bleven mijn gedachten steeds hangen bij de eenvoudige rauwkostsalades die de vader voor zichzelf bereidt. Gehakte groenten, feta, olijven, citroensap, olijfolie. Op een of andere manier is dat voor mij toch het alleraantrekkelijkste gerecht uit het boek.

Een traditionele Israëlische chopped salad bestaat uit tomaat, komkommer, ui en peterselie met een dressing van vers citroensap en olijfolie. Maar er zijn vele varianten op. Er kan sla bij, kool, venkel, radijs, lenteui, paprika, chilipeper, zolang alles maar klein gehakt wordt. De peterselie kan aangevuld of vervangen worden door munt en/of bieslook en de salade kan worden verrijkt met feta en/of olijven.

Het recept dat ik je geef is van de salade die ik maakte, direct nadat ik Shalev’s boek voor de tweede keer uitlas, met komkommer, biet en rucola uit eigen tuin. Zo zijn dit soort salades immers bedoeld, om te bereiden met al het goede dat voorhanden is. Dus voel je vrij om andere groenten te gebruiken. En maak vooral je bord schoon met een stuk brood.
Jacob Sjenfeld zou zeggen: 'Es, majn kiend'.

Benodigdheden (4 personen)

 • 1 courgette
 • ½ komkommer
 • 1 venkelknol
 • 1 (rauwe) rode biet
 • 1 rode (punt)paprika
 • 1 bosje lente-ui
 • 4 kleine tomaten
 • een handje rucola
 • 100 gr zoute zwarte olijven, ontpit
 • rasp van 1 (onbespoten citroen) en sap van 2-3 citroenen
 • extra virgin olijfolie
 • 200 gr schapenfeta

 

Bereiding

Maak alle groenten schoon, verwijder steelaanzetten, zaadlijsten, lelijke stukken, enzovoort. Alleen de biet hoeft te worden geschild. Leg alle groenten plus de olijven bij elkaar op een grote snijplank en begin rustig te hakken met een groot mes. Hak van links naar rechts, van voren naar achteren, diagonaal, net zo lang tot er een salade ontstaat van kleine stukjes groenten van ongeveer dezelfde grootte. Maak de rauwkost op smaak met de citroenrasp, veel citroensap, olijfolie, zout en versgemalen peper. Verkruimel er tot slot de feta bovenop.

Eet smakelijk!

(bron: Janneke Vreugdenhil – etenenzo)

FemNa40