Moederdagrecept: Ri­cot­ta­taart met cherryto­maatjes

Eén dag per jaar worden alle moeders extra verwend. In Nederland is dit de tweede zondag van mei. In sommige landen valt moederdag op een andere dag.

In Frankrijk is het bijvoorbeeld de laatste zondag van mei en in Argentinië worden de moeders op de derde zondag van oktober extra verwend.

 

Historie

Het vereren van moeders werd door de Grieken al gedaan. In het begin van de lente op 15 maart vierden ze het bestaan van de Moeder der Goden, Rhea. Maar moederdag zoals wij deze kennen en vieren kennen we hier in Nederland sinds 1925, nog niet eens zo heel lang dus.

Ga lekker met je moeder lunchen en maak onderstaande hartige taart of wanneer je haar eind van de middag bezoekt, dan is deze taart ook lekker als borrelhapje.

Benodigdheden

250 gr cherrytomaten
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel grof zeezout
1 zakje Italiaanse kruidenmix (12 gr)
200 gr bloem
100 gr boter, in blokjes
5 eieren
1 bakje ricotta (kaas, 250 gr)
100 gr Grana Padano (kaas), in grove snippers
1 zak rucola slamelange
lage taartvorm (doorsnede 22 cm), ingevet
plasticfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 250 °C. Leg de tomaten in de taartvorm. Doe de olie en het zout erover en de rozemarijn (uit mix) erbij. Zet de vorm 5 minuten in de oven, haal hem eruit en laat de tomaten afkoelen.

Verwijder de rozemarijn en zet de oven even uit. Ris de tijm (uit mix) van de takjes en kneed die met de bloem, boter, 2 eieren en wat zout tot een deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

Hak de salie (uit mix) en meng die met 2 eieren, de ricotta en de kaas. Schep de tomaten erdoor (houd er 8 apart). Doe de vulling in de taartvorm. Zet de oven op 200 °C. Rol 4/5 deel van het deeg dun uit en leg het over de taartvorm. Druk de randen aan. Rol de rest van het deeg uit, maak met lettervormpjes een tekst en plak die met het losgeklopte eiwit van het laatste ei op de taart. Bestrijk met het eigeel en bak in 45 minuten gaar.

Tot slot: Snijd de taart in punten en serveer met de sla en de tomaatjes.

Prettige Moederdag!

FemNa40