Een perfect etentje thuis…

Dat kan alleen als:

  • je niet na hoeft te denken wat je gaat koken
  • je geen boodschappen hoeft te doen
  • je niets hoeft voor te bereiden
  • je vooraf weet dat je niets hoeft op te ruimen of af te wassen
  • je vooraf weet dat het heel lekker wordt
 

Het enige wat je moet doen is je gasten uitnodigen en zorgen dat er plek is om te zitten en te eten.
En dit is geen sprookje, dit is ons recentelijk echt overkomen.

Ter kennismaking bood topkok Olaf Bouman aan om ons te verrassen met een exclusief diner bij ons thuis. Olaf is oprichter en eigenaar van Cuisonne, zijn “diner a la maison” bedrijf.
Wij mochten een aantal gasten uitnodigen, het werd uiteindelijk een feest voor 13 personen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Van te voren nog gebeld met Olaf wat wij moeten doen ter voorbereiding, moeten er bepaalde zaken in huis zijn, moeten we wijn halen of speciaal water, slagroom, melk? Moeten we de tafel dekken, voor servies, bestek, glazen of pannen zorgen? Helemaal niets! Het enige is dat we voor plek moeten zorgen in de keuken en in de vriezer om bepaalde gerechten koel te houden.
Olaf en zijn rechterhand Ferry nemen alles mee. En dat is veel. Als ze aankomen om 16:30 uur staan we verbaasd wat er allemaal uit hun auto komt: kratten vol met bestek, servies, tafellinnen, kandelaars, glazen, waterkannen, schalen, kortom alles wat er nodig is om een prachtig gedekte tafel te creëren.  Menig restaurant zou er jaloers op zijn.
Wij kregen het wijnarrangement erbij, dat betekent 3 wijnglazen plus een waterglas per persoon.

Dan komen de kookspullen van Olaf: alle ingrediënten, voorbereidde onderdelen, wijn, boter, azijn, etc. De pannen en een oven. Een extra tafel, de set met messen en roerlepels. Zelfs het afwasmiddel en borstel komen mee.

Ferry maakt de tafel op en Olaf begint met de voorbereidingen. Rond 18:00 uur worden we uitgenodigd om aan tafel te gaan. De waterglazen zijn gevuld, de kaarsen branden. Het ziet er schitterend uit, en dat in ons eigen huis!

We beginnen met een vooraf geprepareerde cocktail gevolgd door een heerlijke amuse. De eerste wijn is ondertussen door Ferry ingeschonken waarbij hij kort en helder uitleg geeft over de wijn en waarom hij deze heeft geselecteerd. Alles super lekker en heel origineel.

Het eerste voorgerecht: Shashimi van zalm

Iedereen is heel enthousiast en de sfeer zit er lekker in. Olaf werkt hart in de keuken en Ferry ruimt de borden af en de eerste glazen, schenkt water bij en houdt in de gaten dat ieders wijnglas gevuld blijft. Een prima gastheer, attent maar niet overheersend.

Het tweede voorgerecht: 

Coquilles, vervolgens weer een amuse en dan het hoofdgerecht: Ossenhaas op een bedje van pastinaakpuree en knapperige groenten in folie uit de oven. Nog nooit zulke lekkere groente gegeten. Zelfs onze puberzoon, die wars is van alle gezonde dingen, vindt de groenten heerlijk. Zalige rode wijn met enthousiaste uitleg van onze Ferry.
Daarna een ontzettend lekker dessert met variaties in de vorm van een schaakbord met een waanzinnig lekkere dessertwijn. Meestal vinden we die te zoet maar deze absoluut niet.
Wat het vermelden waard is, is de prachtige opmaak van de gerechten, het is een schitterende voorstelling.

Wat het vermelden waard is, is de prachtige opmaak van de gerechten, het is een schitterende voorstelling.

Tussen de gerechten door wordt er lekker gekeuveld en gelachen en heb je niet in de gaten dat Olaf  heel hard werkt aan de volgende lekkernijen en Ferry ondertussen alles wat gebruikt is afwast en afvoert naar de auto.  Als klap op de vuurpijl is er ook een prachtige koffiemachine met kop en schotels meegenomen waaruit Olaf de lekkerste koffie tovert in alle varianten. Koffie met extra’s, want zelfs de truffels en kletskoppen waren door Olaf zelf gemaakt. Na de koffie en het legen van de laatste glazen, is alles heel snel af- en opgeruimd en is de keuken helemaal schoon. Zelfs de hand- en theedoeken hebben ze bij zich. Alsof er niets is gebeurd.

Pas dan schuiven Olaf en Ferry aan en nemen ze onze welgemeende complimenten en waardering bescheiden in ontvangst. Eindelijk mag ik hun een welverdiend glas wijn en bier inschenken.

Wat is nou het positieve verschil tussen uit eten gaan in een restaurant of een thuiskok zoals Cuisonne?:
Naast het feit dat je de deur niet uit hoeft, is het bijzonder dat je zoiets in je eigen huis kunt doen. Het is intiemer, je hebt geen “last” van andere gasten, je hebt de volle aandacht van kok en kelner en je kunt zelf het tempo bepalen. Onze gasten moeten natuurlijk wel van huis maar deelden de ervaring dat dit veel leuker is dan in een restaurant.
Natuurlijk zijn wij heel erg verwend met een meesterkok als Olaf en een gastheer als Ferry, maar ik kan het iedereen aanraden. Wil je je vrienden, familie of collega’s eens echt verrassen:? Kijk dan eens op www.cuisonne.nl.

FemNa40