Quiche Lorraine

Een quichedeeg maken is helemaal niet zo moeilijk en natuurlijk is het zelfgemaakt veel lekkerder en stukken goedkoper dan een kant en klare quichemix. 

Maak een dubbele hoeveelheid en vries het andere gedeelte in. De volgende keer dat je weer een quiche wilt maken, haal je 's ochtends het deeg uit de vriezer en leg je het in de koelkast.

Tegen de tijd dat je het wilt gaan bakken, is het deeg ontdooid en klaar voor verwerking. 

 

Benodigdheden

125 gr boter in stukjes
250 gr bloem + 10 gr extra voor het bestuiven
5 eieren
1 theelepel zout
200 gr gerookt ontbijtspek aan een stukje
1/2 theelepel olie
150 ml halfvolle melk
250 gr crème fraîche
125 gr gruyère kaas geraspt
nootmuskaat geraspt

Bereiding

Neem een schaal en meng de boter met de bloem. Kneed 1 ei, het zout en 1 theelepel ijskoud water erdoor. Kneed niet te lang, anders wordt de korst minder bros. Verpak de deeghomp in vershoudfolie en laat het 1 uur ruaten in de koelkast.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van ongeveer 30 centimeter of tot de grootte van je bakvorm. Zorg ervoor dat het overal even dik is en veeg de overtollige bloem eraf.

Bestuif de quichevorm met bloem en bekleed het met deeg. Druk goed aan en snijd het overtollige deeg bij de randen af. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat het deeg niet of nauwelijks rijst.

Snijd het spek in kleine blokjes  en verhit de olie in de pan. Bak het spek totdat het bruin en knapperig is, Verwarm de oven door op 200 graden.

Meng nu in een kom de rest van de eieren, de melk, de crème fraîche en de gruyère kaas en breng verder op smaak met nootmuskaat en peper.

Verdeel de spekjes over het deeg en schenk het eimengsel erover. Bak de quiche in ongeveer 40 minuten in het midden van de oven.

Eet smakelijk!

FemNa40