Volendamse paling

Paling moet zwemmen wordt er altijd gezegd, maar soms is het ook wel heel lekker om ze gestoofd en wel op je bord te krijgen.

Je kunt het natuurlijk gezellig in Volendam gaan eten, want daar staan ze erom bekend, maar je kunt ook denken: ik maak het eens zelf op de Volendamse manier.

Het is niet moeilijk te maken en neemt ook niet echt veel tijd in beslag. Onderstaand een echt Volendams palinggerecht, met de beroemde butter en eek saus, waarbij je je vingers zeker aflikt.

 

Benodigdheden (4 personen)

  • 8 aardappels
  • 1 kg paling
  • 1 liter melk
  • 1 dl. azijn
  • 8 stuks laurierbladeren
  • 1 bos wortelen

Bereiding

Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Snijd de paling in stukken van ca. 6 cm lang of vraag dit vooraf aan de visman.

Breng de melk aan de kook met de azijn, wat zout en flink wat vers gemalen peper en voeg de laurierblaadjes toe. Voeg de aardappels en de paling toe en laat het geheel onder voortdurend roeren in ca. 35 minuten garen. Kijk daarbij uit dat de melk niet aanbrandt!

Schil de worteltjes en kook ze beetgaar in water met wat zout. Voeg de worteltjes de laatste 5 minuten bij de paling en de aardappels. Lepel de aardappels, worteltjes en paling op voorverwarmde borden.

Butter en eek saus

Ingrediënten: 1 half pakje roomboter,  zwarte peper uit de molen,  1/2 glas witte azijn, 1/2 glas water,  zout naar smaak.

Bereiding:  Meng de ingrediënten in een pan, verwarm die zachtjes en bind het geheel eventueel met wat maizena. Zit de saus tegen de kook aan, haal hem dan van het vuur en giet hem over de aal, aardappels en worteltjes heen.

Eet smakelijk!

FemNa40