Blijf en hou van jezelf

Goh, dat is ook wat… Ik hoor steeds vaker om mij heen dat mensen steeds meer ervaren dat ze op zichzelf aangewezen zijn.

Niet in letterlijke zin… Maar dat zij aan het ontdekken zijn dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen leven. Dat is eigenlijk waar het hier om gaat.

 

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Dat is niet iets wat altijd gewaardeerd wordt. Integendeel, want op het moment dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven kun je er nog wel eens bekaaid vanaf komen. Familie, vrienden en/of collega’s vinden je veranderd. En als dat dan ook nog even breed uitgemeten wordt, dan is dat soms best even slikken.

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven zorgt niet alleen voor de nodige veranderingen in je directe omgeving,
maar zeker ook voor je eigen kijk op het leven en hoe jij je daar binnen gedraagt.

Blijf je staan in je eigen kracht of brengen deze veranderingen en opmerkingen van buitenaf je aan het wankelen?

Het is opnieuw ontdekken wie je bent, waar je voor staat en leren te accepteren dat niet iedereen je begrijpt en hier vervolgens mee om weet te gaan. Ik heb zelfs meegemaakt dat iemand uit mijn vriendenkring mij(!) vroeg of ik wel besefte hoe erg de keuze die ik had gemaakt voor haar was. Alsof de keuze voor mijzelf al niet moeilijk genoeg was!

Daar heb ik snel korte metten mee gemaakt. Iedere keuze heeft consequenties. De consequenties heb je te aanvaarden,
dus heb ik afstand genomen. Een beetje zwart/wit was het wel, maar in tijden van ‘overleving’ moest ik dit wel beslissen om te zorgen dat ik zelf kon blijven staan in deze voor mij roerige en emotionele tijd.

Innerlijke kracht

Al met al heeft het mij kracht gegeven, dat heeft wel even geduurd hoor. Maar op het moment dat ik besloot de touwtjes in eigen handen te nemen, wist ik dat ik hier goed aan deed. Het zogenaamde buikgevoel noem ik dat altijd maar. Je buikgevoel, daar waar je ‘kern’ zit.

De kern van zaken die je intuïtief doet handelen en waar je op MAG vertrouwen, omdat je in het diepste van je kern weet dat dit de weg is die je moet gaan. Hoe hobbelig die weg ook is.

Laat je niet weerhouden om die keuzes te maken die goed voor jou zijn. Natuurlijk slaap je er eerst een nachtje over, of 2
of 365…! Neem die tijd. Voel je dat je afstand moet nemen van een bepaalde situatie of persoon. Doe dat dan weloverwogen.

Onbegrip

Vanmorgen was ik bij een goede vriendin op bezoek. We hadden elkaar een tijd niet gezien en elkaar dus veel te vertellen.
We ontdekten dat we allebei, los van elkaar en in een totaal verschillende situatie, in dezelfde ‘fase’ zaten. We liepen tegen dezelfde dingen aan, namelijk het onbegrip van onze omgeving op de mening die wij uitspraken.

Het onbegrip van mensen om ons heen is niet iets wat je 1-2-3 op jezelf hoeft te betrekken. Bekijk het positief en zie deze reactie(s) als les. Je kunt hier zelf iets van leren, maar ook de ander kan er iets van leren.

Leren in de trend van ‘blijf bij jezelf’ en ‘vertrouw op jezelf’. Waarom gelijk oordelen over de ander? Neem verant-woordelijkheid voor je eigen leven en laat de ander dat doen voor zijn of haar leven. Ieder zijn keuze.

Persoonlijke ontwikkeling

Door de jaren heen verander je. Nee, laat ik het anders zeggen. Door de jaren heen ontwikkel je je op persoonlijk vlak. Op een ‘gegeven’ moment krijg je wellicht meer tijd en ruimte om aan jezelf te werken.

Je ontdekt opnieuw wat voor jou belangrijk is en grijpt wellicht een coachingstraject met beide handen aan. Wat is er nou nog mooier dan jeZELF nog verder persoonlijk te ontwikkelen met het doel om een nog mooier mens te worden en zo nog dichter bij jeZELF te komen?

Ieder inzicht is welkom en ieder inzicht brengt je wel wat. En het mooie hiervan is, dat als je het inzicht weet te plaatsen in je dagelijks leven, je het ook weer door kunt geven aan de mensen om je heen.

Blijf bij jezelf… Sta waar je voor staat, wees wie je bent en ervaar de kracht en de mogelijkheden die op je pad komen.
Blijf bij jezelf, hou van jezelf!

Je moet eerst van jezelf houden, voor je van de ander kunt houden…

FemNa40