Column: Chakradance!

Nicole, vriendin en mede-organisator van het Lichtend Hart Festival op 21 juni a.s., heeft de afgelopen maanden de opleiding gedaan voor faciliator Chakradance.

Afgelopen donderdag mocht zij examen doen, waarvoor ze een aantal vriendinnen had uitgenodigd om deel te nemen aan haar workshop.

Nadat ik te laat, rennend binnenkwam en de kaarsjes omgooide, die wonder boven wonder rechtop bleven staan, ging ik zitten en de workshop kon starten.

Een reis naar binnen

In eerste instantie begonnen we met een kleine meditatie om tot rust te komen, wat op zich altijd heerlijk is.
Ik was ook gelijk helemaal 'geaard' en niet meer jachtig. Nicole vroeg ons daarna om een plekje in de ruimte te zoeken, dat goed aanvoelde. Ik ging bij het raam staan, de rest bleef wat meer bij elkaar.

Ze vroeg ons de ogen te sluiten en je te laten meevoeren op de muziek. Je lichaam te laten bewegen vanuit je gevoel zonder op jezelf of een ander te letten, wat ook moeilijk gaat als je je ogen dicht hebt.

Met Chakradance maak je een reis naar binnen, naar je ziel en de muziek en je bewegingen ondersteunen dit of maken het makkelijker.

Schoonvegen

De reis begon en uit de verte klonk een beetje inlandse Afrikaanse muziek gemengd met loungeachtige tonen. We begonnen bij het eerste chakra, bij het staartbeentje. Bij elke chakra die werd aangedaan was er een andere muziek, maar telkens klonken de inlandse trommels door. Mijn lichaam bewoog als vanzelf, ik hoefde niets te doen, het enige wat ik deed was me concentreren op het chakra wat op dat moment werd aangedaan.

Bij het kruinchakra aangekomen had ik het gevoel alsof er een ronddraaiend kwastje mijn hoofd binnenging en zo alle chakra's van boven naar beneden schoonveegde, zalig gewoon weg. Het geheel voelde als een massage, maar dan een massage voor de ziel.

Mandala tekenen

Na het dansen mochten we op de vloer zitten en werd ons een wit blaadje uitgereikt met een grote zwarte cirkel erop. Nicole vroeg ons de andere hand dan je schrijvende hand in de cirkel te plaatsen en dan met je andere hand een krijtje te pakken en vanuit je gevoel te kleuren in decirkel, een mandala te tekenen. Ook dat was bevrijdend. Ik liet me meevoeren met kleuren en lijnen.

Toen iedereen klaar was met het tekenen van de mandala's volgde nog een korte meditatie op heerlijke rustige muziek. Na afloop deelden wij onze ervaringen die allemaal zeer positief waren. Ieder had het als fantastisch ervaren. Nicole was geslaagd en gaat binnenkort 9 weekse cursussen geven in 't Brinkhuis in Laren.

Zelf ben ik niet zo'n yoga type, maar hiervoor wil ik me gelijk opgeven! Wat ik vooral de volgende dag merkte, was dat ik enorm veel energie had, die ik gelijk volop gebruikte om aan de slag te gaan voor ons festival!

FemNa40