Hormonologen

Gisteren ben ik met een vriendin naar de toneelvoorstelling
De Hormonologen geweest. Een voorstelling over de overgang, die al jaren veel succes heeft in de diverse theaters in het land.

Bij aanvang kreeg iedereen een waaier, altijd handig voor tijdens de show of voor later.

3 vrouwen, 3 fases

Een voorstelling voor alle vrouwen met in de hoofdrol 3 vrouwen. De ene, een jonge veertiger, zit nog in de pre-fase. De 2e, begin vijftig, zit middenin de overgang en tot slot de 3e actrice, begin 60 en dus helemaal in de post-overgangsfase.

De jongste bekijkt het van een afstandje, vindt het allemaal gedoe, gezeur en een ver-van-haar-bed show. De oudste bekijkt het met een beetje minachtig. Ze heeft het achter de rug en het viel ontzettend mee en snapt niet waarom iedereen zo moeilijk doet. Een fantastische rol overigens van Nelleke van der Krogt.

Totdat ze heel eerlijk terugkijkt. O ja, ze had ook last van opvliegers. En o ja, dat overmatig transpireren ’s nachts, dat was ze bijna vergeten. En oke, ze was wel wat vergeetachtig en ongewild urineverlies, daar had ze ook wel last van gehad.

En dan het onregelmatig en soms heel heftig ongesteld zijn, kon ze zich ook nog wel herinneren, lastig was dat. En die wisselende stemmingen, om niets kunnen huilen, heel snel boos zijn. Dat wisten haar man en kinderen zich ook nog heel goed te herinneren. Als laatste wist ze zich te herinneren dat met de overgang ook haar taille verdween (en nooit meer terugkwam).
Heus, het was een hele leuke voorstelling, heel opbeurend allemaal :- ((.  

40-Up

Zelf zit ik op het randje van de overgang. Nog net niets dus, maar soms toch wel, de herkenning was nu al groot. Een feest om naar te kijken.

Het voor mij meest confronterende stukje ging over de begin 50-actrice, die zich opmaakt voor een avondje dansen bij een 40-Up feest. Strak rokje, sexy BH, hoge hakken, ze is er klaar voor. Tot het moment dat haar puberdochter (gespeeld door de veertiger) met afschuw naar haar moeder kijkt.

Zo mag ze de deur niet uit: 'stel je voor dat iemand jou zo ziet. En hoezo 40-Up, je bent toch 50-Up'. Een herkenbare moeder-puberdochter relatie.

Mannen

Er zaten ook een paar mannen in de zaal, heel moedig. Die werden ook apart toegesproken. Ik had nog even getwijfeld of ik in plaats van mijn vriendin mijn eigen eega mee zou nemen.

Toen ik de voorstelling ging boeken kon ik kiezen uit een voorstelling op onze trouwdag of voor de voorstelling een dag later.
Ik koos voor de laatste optie, maar achteraf was het misschien toch wel een leuk trouwdag-kadootje voor mijn man geweest als ik hem mee had genomen. Dan was hij vast voorbereid op dat wat komen gaat.

Het wordt de komende jaren vast heel gezellig in ons gezin. Hij in de penopauze, de kinderen midden in de puberteit en ikzelf in de overgang. Gelukkig heeft onze hond nergens last van (zij is gesteriliseerd).

FemNa40