Leuke man

Zo heel af en toe lees in de Linda. Meestal als ik ergens in een wachtkamer zit. Ik vind het een leuk tijdschrift, maar iets te duur om het zo maar even te kopen.

Eén van de vaste onderdelen in de Linda is ‘Leuke Man’. En inderdaad, het zijn allemaal leuke mannen.

Meestal van die 40-minners, ze doen iets creatiefs, zijn acteur of muzikant. En ze zien er appetijtelijk uit. Zo van: ‘daar zou ik wel een beschuitje mee willen eten’.

Nu is dit laatste niet echt aan de orde. Manlief (zelf ook een leuke man) ligt bijna altijd naast me in bed en om dan met zo’n Linda-leuke-man in bed een beschuitje te eten zal het bij hem niet worden. Ruimte genoeg.
Maar beschuit kruimelt teveel.

Golden Earring

Manlief en ik zijn al jaren fan van de Golden Earring. Daarin zitten ook een paar Leuke Mannen, dat is leuk voor mij, maar het gaat ons om de muziek (echt waar). We zijn al een paar keer naar een concert geweest. Samen met anderen oudere-jongeren (of is het jongere-ouderen?) en een enkele echte jongere.

De concerten zijn altijd goed. Het leukste is als drummer Cesar Zuiderwijk de ruimte neemt voor een kleine solo. Op de een of andere manier stijgt zijn drumtoestel de hoogte in. Hij gebruikt eindeloos veel drumstokjes en geeft een wervelende show. Zichzelf duidelijk niet al te serieus nemend.

Cesar Zuiderwijk

Een paar weken geleden zijn manlief en ik naar een solovoorstelling van Cesar geweest: Drummoires.
We hadden geen idee wat we hiervan konden verwachten, maar Cesar is ook een Leuke Man, het moest dus wel leuk worden.

Wij kwamen erachter dat Drummoires zijn vierde solovoorstelling is. Zijn andere shows hebben namens als: ‘slagdroom’, ‘trommelfruit’ en ‘drumbonen en kaneelstokken’. Die titels zeggen al genoeg. Cesar zit al 40 jaar bij de Golden Earring; een mensenleven. De show bleek een masterclass, drumsolo’s en theatervoorstelling in één te zijn.

Vaders en zoons

De voorstelling werd gegeven  in de kleine zaal van Schouwburg Amstelveen. Het publiek was in te delen in een twee groepen: oudere jongeren (zoals manlief) en vaders met zoons, die ongetwijfeld op drumles zaten.
Zij kwamen kijken bij de grote meester hemzelf. Ze mochten na afloop ook even op het podium komen om de toestellen van dichtbij te bekijken.

Een vader die naast mij zat, voorzag zijn zoon gedurende de hele show van tekst en uitleg, ik kon gratis meeluisteren. Zijn handen waren onafgebroken aan het drummen (op zijn eigen benen wel te verstaan, gelukkig niet op die van mij).

Bij de ingang stond een standje van Cesar. Daar verkochten ze de echte drumstokjes en CD’s van eerdere optredens. Een walhalla voor die zoons (en waarschijnlijk ook voor de vaders). De vaders hadden nu een goed excuus om zich aan al die attributen te verlekkeren. Ze gingen immers met hun zoons mee.

AOW

De show was leuk. Cesar vertelde aan de hand van meegebrachte drums en trommels zijn drummemoires.
Met de nodige zelfspot en veel humor vertelde hij over de Golden Earring, de reizen die ze gemaakt hebben, leuke anekdotes over van het podium afvallen en zo. Uiteraard gaf hij ook de nodige drumsessies. Het was fantastisch om te zien wat hij allemaal kan met een paar stokjes. Hij kan met alles op van alles drummen.

Cesar vertelde ook dat hij vorig jaar 65 is geworden. Het is hem niet aan te zien. Ok, hij heeft grijze haren genoeg, maar energie voor tien. Tijd om achter de geraniums te gaan zitten heeft hij niet. AOW voor muzikanten betekent immers: Altijd Onder Weg.

Cesar Zuiderwijk is op zijn 65e nog steeds een hele Leuke Man. Hij hoort ook in Linda te staan. 
Meer weten? Kijk op drummoires

Trailer

 

FemNa40