Mama, je bent een heldin!

Raar, hoe ik soms om iets heel kleins een traantje moet laten.
Een kennis (lotgenootje) van me liet me weten dat Het Klokhuis met een uitzending zou komen speciaal over MS.

Het Klokhuis

Ik kijk vaker naar het Klokhuis, leuk programma, waarin van alles in Jip-en-Janneke taal wordt uitgelegd. Of het nu gaat over het maken van zonnepanelen, hockeysticks of tot het uitleggen van bepaalde ziektes. Dat doen ze bij het Klokhuis heel goed. De ziekte wordt zo uitgelegd dat het ook (of juist) voor kinderen duidelijk wordt wat zo’n ziekte betekent.

 

Deze keer ging de uitzending dus over MS. De presentatrice sprak met een moeder met MS en met dochters in de leeftijd van mijn dochter. We zagen haar thuis, buiten met de rollator en met haar scootmobiel.

Net zoals mijn dochter, schaamden haar dochters er zich in het begin ook voor om hun moeder op de scoot te zien. Nu niet meer, zeker als ze er zelf even op mogen rijden.

Een specialist van de VU kwam ook aan het woord en zij liet zien wat er in de hersenen te zien is als iemand MS heeft en wat de gevolgen zijn.

Rap: Mama je bent een heldin

Tot zover was alles duidelijk voor me, heel herkenbaar. Toen werd er een rap uitgezonden. Dat doen ze vaker, leuk intermezzo. Deze keer zong de rapper: 'Mama, je bent een heldin'.

Dit nummer raakte me enorm. Het was een ode aan een moeder met MS. Aan het feit dat ze ondanks haar ziekte toch doet wat ze nog kan. Alsof hij dat nummer speciaal voor mij zong, voor alle mensen met MS of een andere chronische ziekte, die doen wat ze nog kunnen. Ik moest echt een traantje wegpinken.

Dit nummer wordt mijn lijflied: Mama, je bent een heldin! Toen ik dit vervolgens wilde delen met mijn zoon en dochter, antwoordde mijn zoon: ‘maaaamm, helden redden levens en dat doe jij niet, dus je bent geen heldin’.

Oke, ik stond weer met beide benen op de grond. Leuk zo’n zoon, dat geeft de burger moed! Maar goed, ik voel me een heldin.

Wil je de uitzending zien, kijk dan op Het Klokhuis (uitzending over MS dd. van 29 mei jl.).

 

FemNa40