Mooie Mensen

Jaren geleden heb ik met heel veel plezier bij een reclamebureau gewerkt. Ik krijg nog ieder jaar met kerst een mooie ‘kerstkaart’.

 

Kerstkaarten

De kerstkaart is ieder jaar weer in een heel bijzonder jasje gegoten. Dit jaar was het een mooi boekwerkje, alle medewerkers van het reclamebureau schreven op hun eigen manier over mooie mensen. Nee het gaat niet over fotomodellen, maar over gewone, bijzonder mooie mensen.

Dit boekwerkje zette mij aan het denken. En dat is precies de bedoeling. Ik ken zoveel mooie mensen, mensen die mij geraakt hebben.

Wie, o Wie

Een van die mooie mensen is Pieter zelf, mijn toenmalige baas bij reclamebureau. Een enorme motivator, een heel warm mens. Voor mij de beste ‘baas’ waar ik voor heb mogen werken.
Een ander mooi mens is mijn moeder, zij overleed 6 jaar geleden op 66-jarige leeftijd als gevolg van een verkeersongeluk. Zij heeft geen makkelijk leven gehad. Scheidde van mijn vader toen dat nog not-done was, verhuisde naar een woongezelschap in Havelte en besloot op 60-jarige leeftijd een transgender proces in te gaan. Oma Toos werd Opa Toon. Daar is toch veel moed voor nodig geweest. En ze was een super opa voor mijn kinderen.
Mijn schoonmoeder is ook zo’n mooi mens. Moest afscheid namen van haar dochter. Hoe moeilijk moet zijn voor een ouder, een kind te verliezen. Ze ging toch verder en viert het leven en kocht onlangs, op 80-jarige leeftijd nog een nieuwe auto.

Mijn eigen vader natuurlijk. Moest als 12-jarig jochie al aan het werk. Langer naar school gaan kon niet, er moest geld verdiend worden. Het gezin bestond uit 14 kinderen en iedere cent was meer dan welkom. Nu op 76-jarige leeftijd is hij niet alleen een 2e thuis voor mijn kinderen ook is hij dagelijks aan het werk in zijn groentetuin en doet nog klusjes bij zijn oude baas.
Mijn beste vriendin Annemieke is ook zo’n mooi mens. Ging haar lief achterna en verhuisde naar Zweden. Altijd stralend, altijd positief, altijd lachend. Ze is me niet vergeten, ik krijg nog regelmatig superaardige sms-jes van haar. En als ze in Nederland is, maakt ze altijd tijd voor mij vrij, dan praten we bij. Ik kan met haar lachen maar ook huilen, we delen lief en leed.
Mijn man is ook zo’n mooi mens. Niet alleen ik moest mijn ‘wandelvakanties’ in de ijskast zetten. Ook hij past zich aan, aan dat wat ik nog wel kan.

Ik kan zo nog uren blijven doorgaan. Ik ga met kerst voor mezelf deze lijst afmaken. Al die mooie mensen vastleggen op papier. Goed voor mezelf om ze allemaal de revue te laten passeren.

De mooiste mens

In de kerstkaart deed Pieter ook een oproep. Wie is voor jou de mooiste mens, ik ga hem dat laten weten. Het is moeilijk om uit al die mooie mensen de mooiste te kiezen. Ik heb gekozen.

Mijn ‘collega’ MS-patiënten vind ik mooie mensen. Allemaal nog zoveel willen en nog zoveel niet meer kunnen. Ik vind mijn vriend Emiel een supermooi mens. Zijn lijstje: ‘dat wat ik nog kan’ ik beduidend korter dan ‘dat wat ik niet meer kan’. Hij kan niet veel meer. Van internationale zakenbankier naar het nodig hebben van thuiszorg. Hij heeft al zo ongelooflijk veel moeten loslaten, de gewone dagelijkse dingen zijn voor hem niet meer mogelijk en dan toch nog positief blijven.

Voor mij is hij de mooiste mens. Voor mij is hij een voorbeeld.

FemNa40