Puurheid van de Kerstdagen

Puurheid van de Kerstdagen.

Dat houdt mij de laatste tijd erg bezig.

Waarom vraag je?

 


Omdat pas als je situatie is veranderd. En dan bedoel ik écht veranderd. Je op een heel andere manier naar de dingen kunt kijken. Voor mij als kind was Kerstmis iets bijna heiligs, heel verrassend, toch ook spannend en zeker geweldig.

De mooie en heerlijk ruikende kerstboom in huis. De versiering zoals kerstklokken (ja, ik heb ze nog).
Ook wordt er heerlijk gekookt. Je doet veel dingen met familie. Op bezoek gaan. Of zij komen bij jou.

Je kleedt je feestelijk aan. Er zijn zelfs kadootjes. Maar voor je het weet gaat het alleen om de ‘feest’-dag.

Dankbaarheid

Als het goed is wordt op school (en misschien thuis) een uitleg gegeven over het hoe en wat achter Kerstmis.
De viering van de geboorte van Jezus Christus. Ik kan mij nog van vroeger herinneren dat er hieraan veel aandacht werd besteed. Al is dat niet eens helemaal wat ik bedoel met puurheid.

Ik heb het gevoel dat deze Kerstdagen steeds minder draaien om het pure en oprechte gevoel van liefhebben. Blij zijn met elkaar, je familie, je partner, je kind. Bij elkaar zijn. Samenzijn.

Waar is de puurheid?

Wat ik zelf heb gezien de dagen voor Kerst? Mensen die massaal inkopen doen, zowel bij de winkels als bij de supermarkten. Nu we het daar toch over hebben. Supermarkten die zowel de 24e, 25e als 26e open zijn tot een uur of zeven (!).

Tassen vol worden uit de winkels in de auto’s geladen. Bijna alles is kant en klaar te koop.
Cadeausets, speelgoed en zelfs complete diners.

Alles is maakbaar

Ik vind het gewoon oprecht jammer. Jammer dat oude tradities zoals gewoon eens een dag helemaal dicht zijn; eens een dag geen afleiding kunnen zoeken, er niet meer zijn. Alles is open. Alles is bereikbaar. Is het niet fysiek, dan wel online.

Er is geen ruimte meer voor verveling, voor lummelen, voor gezelligheid, voor puurheid, voor elkaar.
Alles is maakbaar. En dat vind ik jammer.

Vroeger… was alles anders

De puurheid van de Kerstdagen zoals ik die nog ken van vroeger is heel langzaam veranderd in een aankleed-, eet- en drinkfestijn. Alles zo mooi, groot en soms zelfs zo duur mogelijk.

Ik heb daar vanzelfsprekend de afgelopen jaren ook aan meegedaan. Totdat je zo nu en dan een pas op de plaats moet maken. Doordat er minder geld is. Doordat er minder noodzaak toe is. Doordat er een klein meisje is.

En ik wil dat kleine meisje meegeven hoe mooi en puur deze Kerstdagen kunnen zijn. Dus geen grote en veel kado’s, geen uitgebreide copieuze maaltijden, geen gehannes met kerstoutfits.

We maken er mooie en pure dagen van. In het gezelschap van mensen die er toe doen. Want daar gaat het om met Kerst. Puurheid, samenzijn en liefhebben. Zo!

Wat vinden jullie? Is alles maakbaar? Ik hoop dat jullie genieten van deze dagen. Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl
40envoorheteerstmoeder

Gerelateerde artikelen

FemNa40