Column: Vriendschap, Blaricumse Kermis en Viola Holt!

Begin van de vakantie zijn Merel en ik in Stockholm geweest bij onze vriendinnen Tess en Anne-Lie. De afgelopen 5 jaar, de tijd dat zij alweer in Zweden wonen, is voorbij gevlogen.

Onze kinderen zijn van derde/vierde groepers ineens tienermeiden, brugpiepers geworden. Ze zingen mee met elke single die ze zien op Youtube, ze proberen de verschillende soorten mascara’s uit en nemen hun 'oudere' moeders mee naar het concert van Rihanna!, waar wij natuurlijk niet mogen dansen, want dat is stom!!

 

Jarenlange vriendschap

Eigenlijk was het een groot feest van herkenning. Het fijne van vriendschappen die al jaren duren, is dat je een verleden hebt samen. Je gaat weer door waar je gebleven bent en je mag zijn wie je bent.

In de tijd dat de meisjes bij elkaar in de klas zaten, speelden ze veelvuldig met elkaar en de vriendschap tussen Anne-Lie - een
Zweedse getrouwd met een Nederlandse man - en mij werd steeds hechter. 

Zij was altijd erg actief op en na school, zodat ik als klassenmoeder, maar ook als vriendin meermalen een beroep op haar kon en mocht doen.

Anne-Lie is een hele lieve creatieve vrouw. Zoals zo vaak kun je niets plannen in het leven. Alle twee zijn wij rond ons veertigste moeder geworden van geweldige dochters. Zij heeft gekozen er altijd voor Tess te zijn na school met een kopje thee.

Ik daarentegen wilde dat wel, maar gezien mijn werk lukte dat niet en als ik het zo geregeld had met mijn werkzaamheden,
dat ik ook eens thuis was na school, ging Merel bij een vriendinnetje spelen en zat ik met mijn thee en biscuitjes!

In Zweden is Anne-Lie wel weer gaan werken, maar na school is ze nog altijd thuis voor Tess. Als hobby heeft zij het opknappen van Zweedse oude meubeltjes. Zij kan dat als geen ander.

Wij zijn dan ook tijdens onze vakantie op zoek gegaan naar leuke, oude, Zweedse meubeltjes om op te pimpen en dan mogelijk in Nederland te verkopen. Het geeft ons de mogelijkheid om onze beide talenten te gebruiken en elkaar meer te zien.

Het fijne van het wonen en werken in een dorp als Laren en Blaricum is, dat altijd iedereen van alles en nog wat weet van elkaar of denkt te weten en de sociale controle erg groot is.

Blaricumse kermis

Eens per jaar komen wij elkaar in ieder geval allemaal tegen op de Blaricumse Kermis. Altijd de derde week in augustus. Iedereen is dan net terug van vakantie of komt er speciaal voor terug. Het is een gigantische drukte van belang.

De Blaricumse schoolkinderen krijgen op maandag een vrije dag en lopen massaal rond. Nu stelt die hele kermis niets voor.
De doorgaande weg tussen Albert Hein en het befaamde restaurant Moeke Spijkstra (zal ongeveer 250 meter zijn) is afgezet.

De sterrenkroeg Moeke Spijkstra is vooral bekend geworden door de vele bekende Nederlanders. Het was de thuishaven voor Freddy Heineken, onze koning Willem Alexander, Yvo Niehe, mijn eigen Willibrord. Anita Meyer woont om de hoek en prikt regelmatig een hapje. Catherine Keyl, Viola Holt, Joep Sertoens, Anita Witzier en vele andere bekenden en onbekenden komen regelmatig een drankje en hapje doen. En elke donderdagavond is het zogenaamde 'occasion-night'.

Maar terugkomend op het toneel van de kermis, die bestaat uit een draaimolen, de botsauto’s, wat gokkasten, ballengooien en de vliegende olifantjes. Hoe eenvoudig kan het allemaal zijn!

De ouders staan massaal een borrel te drinken bij Moeke en de kinderen komen zich regelmatig melden. Mocht je even denken: waar hangt die 'kleine' van ons uit, dan hoor je wel van iemand: '… zag Merel net nog met …. daar en daar!' Hoe bedoel je sociale controle. Ik vind dat altijd  leuk, vertrouwd, gezellig en kneuterig.

Optredens

Tijdens de kermis is er 3 avonden vertier door optredens van verschillende artiesten, zoals o.a. Gerard Joling, Wolter Kroes, Dries Roelvink, Candy Dulfer, Wesley Bronkhorst.

Iedereen zingt, danst en lalt mee! Het enige jammere is, dat het steeds drukker wordt met mensen van buitenaf, zoals wij dat noemen, waardoor het dorpse en sociale eraf gaat helaas! Van de week was het zo druk, dat we niet eens met goed fatsoen door de menigte heen kwamen om een drankje te halen bij de bar.

Stamcafé

Zaterdag waren W. en ik gaan fietsen naar Hilversum en weer terug. Dat doen we veelvuldig als het mooi weer is. We hadden wel even trek in een borrel en streken neer in ons stamcafé Het Bonte Paard. Een ontmoetingsplek waar de zakenman,
de huisvrouw, gepensioneerden, jonge moeders, ondernemers groot of klein, bekend of onbekend, komt.

Die zaterdag zat iedereen buiten vanwege het mooie weer, dus wij gingen lekker binnen zitten. Het leuke ook hier weer is,
dat er altijd wel een bekende bij komt zitten voor een praatje en aangezien wij veel mensen kennen, zitten we dus nooit alleen.

In eerste instantie kwam Ida, kunstschilderes. Een mooie, lieve, struise vrouw en vriendin van eigenaar Frank. Ida heeft altijd de leukste verhalen. Later kwam Frank er ook even bij. 

Met Frank heb ik het altijd over het ondernemersklimaat in Laren. Beiden dragen wij ons dorp een warm hart toe en zien met lede ogen aan wat er mis dreigt te gaan. Maar er staan op dit moment ook hele leuke evenementen op het programma,
zoals Lekker Laren van 22 t/m 24 augustus, met als hoogtepunt een gratis optreden van Sonny’s Inc. en Gladys Grace.
Of Wine-tasting op 30 augustus in de Naarderstraat.

Enfin, we zitten met z’n viertjes gezellig te keuvelen, zie ik ineens Viola Holt om de hoek komen. Ik roep: 'gekker moet het niet worden, dacht van de week nog aan je!'

Viola en Willibrord zijn al meer dan 30 jaar bevriend en gepokt en gemazeld in het tv-wereldje. Als zij met z’n tweetjes of eigenlijk Viola gaat vertellen met sappige details over de vele bekende mannen in haar leven, dan hou ik het niet droog! Wat die twee hebben beleefd en meegemaakt moeten ze eigenlijk eens op papier zetten, maar dat doen ze toch niet! Helaas…

Vriendschap onderhouden

Om goede vriendschappen te onderhouden is het belangrijk dat je, al is het maar een paar keer per jaar, quality-time besteedt aan je vrienden. Elkaar neemt zoals je bent en gewoon doorgaat, waar je gebleven was.

Als het nodig is er bent voor elkaar, geeft en neemt. Het hele pakket. Gelukkig zijn wij gezegend met een aantal van dergelijke vriendschappen. Aanstaande zaterdag komen Viola en haar man Peter bij ons bbq-en en lekker oude koeien uit de sloot halen, keuvelen en lachen. Gezellig, ik kan niet wachten!

Ps.: Ik ben al 3 kilo afgevallen!

FemNa40