Heb jij ook weleens pijn bij het vrijen?

Veel vrouwen die bij mij in de praktijk komen,
geven aan pijn tijdens het vrijen te ervaren.

Meestal is dat tijdens geslachtsgemeenschap of penetratie van de vingers.

 


Uit onderzoek van Rutgers (kenniscentrum seksualiteit) geeft één op de vijf vrouwen aan dat ze weleens pijn bij het vrijen ervaart. Deze pijn heeft vaak te maken met problemen met de huid van de vulva,
de bekkenbodemspieren en/of de opwinding.

Je kunt die pijn altijd hebben gehad, het kan later zijn ontstaan of er alleen zijn in bepaalde situaties. Wat kun je eraan doen?

Redenen

Vrijen, dus ook geslachtsgemeenschap en pijn horen niet bij elkaar, terwijl een groot aantal vrouwen toch vrijt terwijl het pijn doet. Als redenen geven deze vrouwen vaak aan: schuld, schaamte, angst, onzekerheid, onwetendheid of perfectionisme.

Pijncirkel

Vrijen terwijl het pijn doet, lijkt vaak een goede kortetermijnoplossing. Op de langere termijn worden de problemen echter vaak alleen maar groter. Als je als vrouw dan een volgende keer weer vrijt, is de kans groot dat je weer pijn hebt of dat je denkt aan pijn.

Dit geeft angst. Hierdoor daalt de opwinding en spannen je (bekkenbodem)spieren zich aan. Je vaginale vochtigheid daalt en als je dan toch weer vrijt, kunnen er pijnlijke irritaties ontstaan aan het begin van de vagina. Een volgende keer zal het daardoor alleen maar nog pijnlijker worden.

Diagnostiek

Allereerst is goede diagnostiek van groot belang. Hiervoor kun je gaan naar een (arts-) seksuoloog of gynaecoloog die als aandachtsgebied seksualiteit heeft. Er zal dan in ieder geval aandacht zijn voor drie belangrijke pijlers: de vulvaire huid, de bekkenbodemspieren en de opwinding.

Deze hangen vaak met elkaar samen. Als je namelijk vrijt terwijl je niet vochtig bent en je bekkenbodemspieren aangespannen zijn, kan je huid geïrriteerd raken.

Huid

Je kunt pijn hebben aan de ingang van de vagina, dieper in de vagina, de schaamlippen of de clitoris. Er kunnen allerlei afwijkingen zijn aan de huid, zoals een ontsteking, soa, hechting, scheurtjes of kloofjes. Dit kan leiden tot pijn, jeuk, roodheid, afscheiding of schraalheid.

Een arts kan je hiervoor behandelen. Een seksuoloog kan je advies geven hoe je die pijnlijke plekjes kunt desensitiseren. Zelf kun je er ook wat aan doen door extra goed voor je vulva te zorgen.

Draag katoenen ondergoed, vermijd knellende strings, panty’s of broeken, was je vagina alleen met water,
dep je vaginale gebied voorzichtig droog na het douchen, veeg je anus af van buik- naar rugzijde, draag ’s nachts van onderen niks en draag het liefst geen of anders zo min mogelijk inlegkruisjes.

Bekkenbodemspieren

De kans is groot dat je bekkenbodemspieren teveel zijn aangespannen als je pijn hebt en dat je daardoor pijn blijft houden als je geslachtsgemeenschap hebt. Misschien heb je vaginisme.

Door de verhoogde bekkenbodemspierspanning genezen de pijnlijke plekjes ook nog eens minder goed.
Veel vrouwen weten niet eens dat ze bekkenbodemspieren hebben, laat staan dat ze weten hoe ze die spieren kunnen aan- en ontspannen.

Hier kun je natuurlijk zelf mee oefenen. Veel effectiever is het vaak om daarbij hulp in te schakelen van een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Opwinding

Seksuele opwinding is geen leuke bijkomstigheid, maar een noodzakelijke voorwaarde voor pijnloze geslachtsgemeenschap. Als geslachtsgemeenschap pijn doet en als je ook nog eens niet opgewonden raakt of er geen orgasme van krijgt, verdwijnt de zin in seks meestal vanzelf.

Seks is dan niet meer belonend. Van groot belang is dat je als vrouw dan weer plezier gaat ervaren in seks.
Dat vrijen op een manier gebeurt die voor jou prettig voelt. Dat is voor jullie alle twee leuker.

Spreek af dat je niet meer geslachtsgemeenschap hebt als het pijn doet en dat er tijdelijk even geen enkele vorm van penetratie is. Hierdoor kunnen de pijnlijke plekjes helen en kun je (weer) gaan ontdekken hoe lekker en fijn seks kan zijn.

Alles kan en mag als het voor beiden maar plezierig is en het geen pijn doet. De ervaring leert dat bovenstaande adviezen vaak niet voldoende zijn. Als de pijn blijft, aarzel dan niet een seksuoloog te raadplegen die je kan helpen het probleem op de drie terreinen aan te pakken: huid, spieren en opwinding.

Wanneer je slechts één of twee van deze terreinen aanpakt, blijven de pijnklachten vaak onnodig lang bestaan. Zo kun je samen werken aan een langdurige plezierige seksuele relatie voor beiden, zonder pijn!

Foto: Pinterest

Gerelateerde artikelen

FemNa40