Muziek: Maria Markesini - Cinema Passionata

Maria Markesini is van huis uit een begenadigd klassiek pianiste. Omdat ze daar haar ei niet afdoende in kwijt kon, ging ze ook zingen. Dat bleek aan te slaan: als zangeres vulde ze grote zalen in Griekenland.

 

Genre
Jazz

Artiest(en)
Maria Markesini

Omschrijving

Nu komt Maria met haar album 'CinemaPassionata, a motion picture songbook'. Geïnspireerd door de vele openlucht filmvoorstellingen uit haar jeugd in Griekenland, ontstond deze prachtige reis door filmmuziek van de afgelopen decennia.
De selectie van de stukken voor deze cd begint in de tijd van de Renaissance met 'With Wand'ring Steps', uit de Shakespeare verfilming 'The Merchant of Venice' en eindigt met twee eigen composities, geïnspireerd door twee opmerkelijke films 'Microcosmos' en 'Amistad'. Tussen die twee uitersten buigt Markesini zich over een zwoele sixties Henri Mancini-song, een wereldberoemd lied van Theodorakis, een paar stukken uit Hollywood-musicals, het lijflied van Kermit de Kikker, een lied van onze eigen Annie Schmidt en Harry Bannink, en pakt ze uit met een duizelingwekkend gezongen improvisatie op Stephane Grappelli's 'Rolls'.
Maria had live veel succes met haar vorige cd 'Kosmo' waarin zij o.a. het thema uit de film 'Cinema Paradiso' zong, Dat leidde tot de gedachte om een heel album aan filmmuziek te wijden.

Bron: Bol.com

Recencie

Een fijne jazzy stem laat ons op eigen wijze filmthema’s horen uit bekende speelfilms. Van huis uit is Maria een klassiek pianiste maar daar kon ze uiteindelijk niet voldoende haar ei in kwijt. Geïnspireerd door de vele openlucht filmvoorstellingen uit haar jeugd in Griekenland, ontstond deze prachtige reis door filmmuziek van de afgelopen decennia. Je zou de CD als een echte zondagochtend CD kunnen betitelen maar bij de open haard met een glas wijn doet deze CD het ook vast goed. Rustige muziek, gebracht door een soms lage, soms hoge, maar altijd warme stem. Echt een aanrader.

Trailer: Cinema Passionata

 

FemNa40