Amsterdamse jongere rookt, drinkt en blowt minder

Kinderen van 13 en 14 jaar in Amsterdam drinken en roken minder en gebruiken minder cannabis dan hun leeftijdsgenoten in de provincie Noord-Holland.

 

Wel zijn Amsterdamse tweedeklassers vaker slachtoffer van criminaliteit dan pubers uit de rest van de provincie. Dat blijkt uit een in oktober verschenen rapport van de GGD Amsterdam. Het rapport bevat informatie van 5300 tweedeklassers uit Amsterdam en Diemen die in de hoofdstad op het voortgezet onderwijs zitten.

Ongezond leven

Aan de norm van elke dag een uur bewegen voldoet maar 16 procent.

Ongeveer 62 procent eet minstens 5 dagen in de week fruit. Bijna een kwart heeft wel eens alcohol gedronken, in de afgelopen 4 weken dronk 6 procent meer dan vijf glazen bij één gelegenheid. Ongeveer 4 procent probeerde al eens drugs uit, vrijwel altijd cannabis.

Ruim een vijfde denkt negatief over homoseksuele schoolgenoten, jongens vaker dan meisjes, deze kinderen zitten vaker op het vmbo, dan op havo/vwo.

Slachtoffer

Bijna 40 procent geeft aan afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van criminaliteit, zoals diefstal, vernieling, bedreiging, chantage en lichamelijk geweld. Ook 40 procent zegt zich weleens onveilig te voelen. Van alle tweedeklassers geeft 5 procent aan momenteel geestelijk en of/lichamelijk te worden mishandeld door een andere jongere of volwassene. Ruim één op de zes denkt weleens na over zelfdoding en 3 procent zegt ooit een poging te hebben gedaan.

Bron: ANP/De Volkskrant

FemNa40