Drank- en drugsgebruik ouders

We dachten altijd dat het beter is om kinderen te vertellen over onze eigen ervaringen met drugs- of alcoholgebruik tijdens onze jeugd, ervan uitgaande dat zij niet dezelfde fouten zullen maken.

Uit onderzoek van de University van Illinois blijkt dat het beter is dit niet te doen.

 

Spijt

Ondanks dat wij zeggen dat wij er spijt van hebben, blijkt dat het daadwerkelijke gebruik ervan een ondermijning is van de
anti–drugs/alcohol boodschap die wij daarmee trachten te bereiken.

Uit dit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen van ouders die zelf hadden gebruikt en dit aan hun kinderen vertelden, minder geneigd waren tegen alcohol en drugs te zijn en dit als slecht te ervaren.

Dit in tegenstelling tot kinderen waarvan de ouders zelf niet gebruikt hadden en ook deze boodschap vertelden.

Leerzame lessen

Als je scholieren/kinderen leerzame lessen wil meegeven over drugs- en alcoholgebruik, schijnt het geen zin te hebben als je je eigen gebruik aankaart.

Het gebruik van de ouders laat de kinderen makkelijker denken: 'Zie je, het is niet zo erg, want het is met hen ook goed gekomen!

Jongeren waarvan de ouders zelf niet gebruikt hadden en vertelden over de negatieve gevolgen van drank- en drugsgebruik, bleven wel vaker van de drank en drugs af.

Bedenk dus goed wat en hoe je een hierover een gesprek aangaat met je kinderen.

Eerlijkheid niet altijd goed

Eerlijkheid schijnt dus niet altijd goed te werken, maar praten met je kind over jouw waarden en normen blijft essentieel en heeft veel invloed (ook al lijkt dat soms niet zo) op de opvoeding en om een goede relatie in stand te houden.

Heb je hier ervarting mee? Dan hoor ik dat graag. Laat dan je reactie/comment achter onder dit atikel.

Bron: Today.com/Journal Human Communication Research: februari 2013.

FemNa40