Gelukkiger mens (en moeder)

Ik wil graag 11 manieren om een gelukkiger mens (en moeder) te zijn met jullie delen.

Geïnspireerd door allerlei dingen. Het mooie weer. De eend die aan het broeden is in onze tuin.

Diezelfde eend die ik iedere dag brood en vers water geef.

 

De nare artikelen (note to self: niet het leed van de wereld op je schouders willen nemen). De ingewikkelde niet-'sociaal wenselijke' keuzes die je af en toe moet maken. De goede en inspirerende artikelen zoals bijvoorbeeld
5 redenen om te stoppen met het volgen van nieuws. Al deze dingen inspireerden mij tot het schrijven van dit artikel.

1. Waardeer  je leven
Zeker weten! Hoe je leven ook loopt. Het pad zal nooit recht zijn maar altijd kronkelen. Soms neem je een afslag, soms niet. Je kunt ook best wel eens struikelen over een blokkade. Hoe het ook zij. Waardeer wat je hebt. Gelukkiger zijn met wat je hebt en wie je bent. Daar varen je partner en kind(eren) ook wel bij.

2. Blijf nieuwe dingen leren
Of je dat nu via een studie doet, het opzetten van een blog, via nieuwe werksituaties of juist in de interactie met vrienden, familie en kennissen. Als je goed om je heen blijft kijken valt er altijd iets nieuws te leren. Iedere dag weer. Dat zorgt weer voor positieve geluksprikkels.

3. Geven en ontvangen van complimenten
Het eerste vind ik eigenlijk niet zo moeilijk, het tweede wel. Hoe vaak gebeurt het je wel niet? 'Wat een mooie jas heb je aan'!  En dat je dan antwoordt: 'O, maar die is heel oud hoor'. Ik realiseer mij overigens steeds meer dat het geven van (oprechte!) complimenten aan een ander jezelf ook een stukje gelukkiger maakt.

4. Neem een pas op de plaats en geniet
Kijk hoever je bent gekomen in je leven. Vier de grote en kleine successen. Leer van de mindere momenten.
Wees niet te zwaar voor jezelf.

5. Vergeven en vergeten
Dit is een hele moeilijke voor mij. 'Als iemand ooit mijn vertrouwen heeft beschaamd, dan komt het nooit meer goed'. Dit was de stelling waar ik altijd voor stond. Inmiddels probeer ik meer te relativeren en mij te realiseren dat dit ervoor zorgt, dat ík de dingen niet meer vergeet. Word ik daar gelukkiger van? Nee. En de ander? Die is het allang weer vergeten en leeft vrolijk verder.

6. Vergeet jezelf niet
Denk aan jezelf. Neem eens een vrije (mid)dag om iets te doen wat je graag wilt. Ongeacht wat dat is.
Fietsen, shoppen, een boek lezen, eten, slapen. Name it. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen geluk.

7. Kies familieleden en vrienden om je heen, die je goed doen voelen
Ook dit is weer een ingewikkelde. Inmiddels ben ik al heel wat jaren verder en heb ik leren kiezen. Kiezen voor diegenen die mij na aan het hart liggen. Dat is met vrienden wat makkelijker te doen dan met familieleden.
But still, I made some difficult choices and I have to deal with it. Hoe moeilijk ook. Het geeft je meer leefruimte. Het geeft je meer vrijheid. Vrijheid om tijd te besteden aan wat je écht wilt.

8. Verdriet? Laat het er zijn
Opgegroeid in een maatschappij waarin mij geleerd werd dat het 'not done' was om je verdriet publiekelijk te laten zien. Dat is voor mij zó niet meer van deze tijd. Dat wil niet zeggen dat iedereen moet kunnen meegenieten van ongebreidelde huilsessies en groepsknuffels. Wat ik bedoel is dat je je verdriet er wel mag laten zijn. Stop het niet weg. Als je verdriet mag laten zien, dan komt er vanzelf ook meer ruimte voor geluk. Gelukkiger zijn.

9. Geef nooit op
Dit gaat in heel veel, zo niet in álle, gevallen op. Het gaat er niet om hoe hard of diep je valt, maar dat je iedere keer opkrabbelt. Dingen afschudt. Leert. En weer doorgaat. Van opgeven wordt niemand gelukkig. Van opstaan en doorgaan wel. In het slechtste geval leer je veelvuldig hoe je dingen niet moet doen. The bright side is dat je altijd weer een stapje verder komt.

10. Beweeg!
Als ik in een dipje zit, dan merk ik dat beweging altijd helpt. Of het letterlijk in beweging komen is door middel van dans en sport. Of door bijvoorbeeld schoon te maken. Het creëert ruimte in je hoofd. Frisheid.
Opgeruimd gevoel. Overzicht. Je gaat je vanzelf wat beter voelen. Lichter. Gelukkiger.

11. Last but not least: geloof in jezelf
Deze manieren zorgen bij mij voor meer ruimte, meer lucht om mijzelf te mogen zijn, in plaats van een masker op te hebben. Jezelf in een keurslijf te persen. Sociaal wenselijk gedrag te vertonen. Probeer ik mijn pure en echte zelf te zijn en blijven. Ik ben ervan overtuigd dat als ik gelukkig ben, ik ook een fijnere partner en moeder ben. Een goed voorbeeld geef aan ons kind.

Wat doe jij om je gelukkiger te voelen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl 40envoorheteerstmoeder.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40