Sexting

Een nieuw woord aan het firmament. Wanneer je seks en texting aan elkaar verbindt, krijg je het nieuwe woord sexting.

Het gaat hier om het versturen van seksueel getinte beelden of berichtjes. Met de nieuwe technologie is dit nu allemaal mogelijk via de smartphones. Het is het virtueel blootgeven van jezelf binnen of buiten een relatie.

Het fenomeen sexting komt voor bij kinderen, adolescenten en (jong) volwassenen.

Reden

Jongeren en jongvolwassenen doen aan sexting voornamelijk om te flirten, aandacht te trekken of als een liefdes- of vertrouwensverklaring. Het maakt vaak deel uit van een romantische relatie. Tijdens de adolescentie speelt de ontwikkeling van de seksuele identiteit een belangrijke rol en wordt sexting als een nieuwe en 'veilige' manier gezien om te experimenteren.

De groepsdruk kan echter tijdens deze periode ook vaak een reden zijn dat, met name meisjes, zich onder druk gezet voelen om hieraan mee te werken. Helaas worden deze beelden en foto’s ook vaak gebruikt om meiden seksueel te intimideren. Het wordt dan vaak als een spel of uitdaging gezien. Jongens gebruiken het vaak om hun status te verhogen.

Risico’s

Het risico bestaat natuurlijk dat de beelden of teksten ook in verkeerde handen terecht kunnen komen, waardoor de reputatie van de afgebeelde persoon op het spel staat en hij/zij kan hiermee gepest worden.
De beelden kunnen binnen een seconde doorgestuurd worden wat natuurlijk erg nare gevolgen kan hebben. Het risico van verspreiding ligt hoger in verboden 'geheime' relaties of aan het begin van 'losse' relaties.

Onderzoek heeft uitgewezen dat adolescenten die aan sexting doen ook vaak geneigd zijn tot ander risicovol gedrag. Onderzoeken die gedaan zijn, hebben zich echter alleen gericht op de risico’s, waardoor er nog weinig bekend is over kansen en voordelen van het gebruik van sexting.

In een onderzoek van EU kids Online is wel bekend geworden dat een derde van de ondervraagde jongeren weleens 'een seksueel geladen bericht' had ontvangen tijdens een chat sessie. 12% van de 14-19 jarigen overkomt het meer dan een keer per maand.

Het is dus goed om onze kinderen ook hierover goed voor te lichten en hen te wijzen op de gevaren die het met zich meebrengt.

Marilva Dikmoet/MD Hulp Online

FemNa40